Photokina 2018: Slovenski Lumulabs znova izstopa
Matjaž Ropret 29. septembra 2018 ob 07:39

Od mladih slovenskih tehnoloških podjetij je Lumulabs eno redkih, ki so (hitro) prešla iz »kickstarterske« fazo v resno poslovanje. Njihovi svetlomeri, ki delujejo v navezi z Applovimi telefoni, imajo kupce in so z letošnjo Photokino prešli v tretjo generacijo. Na razstavnih prostorih največjega fotografskega sejma so tudi med bolj očitnimi primeri naprednega razmišljanja v sicer precej tradicionalistični panogi.

Pred dvema letoma so v Kölnu predstavljali Lumu Power 2, s katerim so prešli na priključek lightning in potem sicer malo zamujali z dejansko dobavljivostjo, toda prodaja je bila nato po naših informacijah dobra. Zdaj so tu Lumu Lite 2, Lumu Power 2 in Lumu Pro. Vse napravice so strojno nadgrajene, Pro prinaša še eno dodatno funkcionalnost, z njimi pa podjetje tudi spreminja cenovno politiko.

Lumu Pro poleg vseh prejšnjih meritev – svetlobe v prostoru, svetlobe bliskavice, osvetljenosti, barvne skale in barvne temperature – lahko prikaže še podatke o barvni temperaturi (studijskih) bliskavic. Ta podatek je za profesionalno fotografijo še kako pomemben. Še posebej pri današnjih bliskavicah s Kitajske, kjer je težko vnaprej vedeti, kaj bodo dale od sebe. Zaradi te meritve ima Lumu Pro dodatno fotodiodo in je najdražji svetlomer ljubljanskega podjetja doslej, saj stane 499 dolarjev (približno 431 evrov). Poleg tega naj bi bil s temnejšo kovinsko obrobo tudi bolj prestižen.

Pri modelih Lumu Power 2 in Lumu Lite 2 so prav tako vgradili novo fotodiodo in tipalo za barvno temperaturo, tako da sta bolj natančna od predhodnika. Sta pa ta svetlomera strojno enaka, samo zunanji napis in delovanje aplikacije sta drugačna. Power 2 počne vse, kar je omogočal že predhodnik, medtem ko bo Lite 2 privzeto zaklenjen na merjenje ambientalne svetlobe in svetlobe bliskavice. Ostale funkcionalnosti bo mogoče odkleniti v aplikaciji. Za koliko dolarjev, se v podjetju Lumulabs še niso odločili, vsekakor pa ne za manj, kolikor je sicer cenovne razlike med njima. Ta znaša 150 dolarjev, saj »odklenjeni« model stane 399 dolarjev (345 evrov), »zaklenjeni« pa 249 dolarjev (215 evrov). Vse cene pišem v dolarjih, ker je to edina valuta, v kateri izdelke prodajajo.

Za cenovni skok – doslej je Lumu Power stal toliko, kot bo po novem omejeni Lite 2 – opravičujejo s primerjavo s klasičnimi svetlomeri. Cene samostojnih naprav, ki jih ni mogoče nadgrajevati skozi aplikacijo, se namreč tudi začnejo šele nekje pri 400 evrih, gredo pa tudi do tisočaka in čez za podobne funkcionalnosti, kot jih ponuja najzmogljivejši Lumu. Povsem možno pa je, da bo to zadnja generacija s fizičnim priključkom. Prihodnost je brezžična in tako bi lahko tudi svetlomer za fotografe, videografe, galerije, muzeje in še marsikoga, ki mora pravilno postaviti in nastaviti razsvetljavo, deloval čez modri zob. Morda z dovolj veliko baterijsko zalogo za več mesecev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja