Photokina 2018: Fujifilm ignorira brezzrcalne »trende«
Matjaž Ropret 26. septembra 2018 ob 17:28

Fujifilm je pred nekaj leti ubral povsem svojo pot znotraj fotografske industrije. Ni poskušal bolje ali ceneje posnemati tega, kar počnejo drugi, temveč je začel nagovarjati fotografe, ki več kot na tehnologijo dajo na osnovne vrednote in jim je morda všeč še klasičen dizajn opreme. Osredotočili so na aparate s tipalom velikosti aps-c, ki po njihovem mnenju ponuja najboljše razmerje med kvaliteto in simpatično velikostjo in maso opreme. Nato so na Photokini pred dvema letoma objavili še vstop v srednji format. Ob letošnji masovni migraciji konkurentov v brezzrcalni svet polnega formata, se je zastavljalo vprašanje, ali bo bodo v Fujifilmu odstopili od zastavljene smere. Za zdaj kaže, da je odgovor nikalen. Bodo pa še bolj spustili vstopno ceno sistema GFX.

Šef oddelka za fotoaparate (Fujifilm razvija in proizvaja še marsikaj drugega) Toshi Iida je povedal, da so podjetju v času od prejšnje Photokine prihodki od prodaje aparatov in objektivov serij X in GFX zrasli za 60 odstotkov in da so globalna številka dve pri brezzrcalnih fotoaparatih. Na vodilnem mestu je Sony. Uspehe pa Iida pripisuje predvsem optiki in barvni reprodukciji. Fujifilm ima stoletno tradicijo v barvni znanosti, zato trdijo, da nobene drugo podjetje ne more enakih barvnih reprezentacij, kot jih lahko sami. Pri optiki pa je izpostavil leče za objektiv s 107-kratno povečavo, uporabljen v profesionalni kameri 4K. Ta leča ima premer 20 cm in je izjemno gladka, toleranca napake je približno taka, kolikor pomeni las na strehi dvorane za košarko.

Dogajanja v industriji seveda na morejo ignorirati, zato se strinjajo, da vstopamo v novo dobo brezzrcalnih fotoaparatov. In k temu bodo prispevali nov aparat srednjega formata GFX 50R. Ta ima sicer enako 51-milijonsko tipalo kot GFX 50S, vendar R v imenu označuje obliko v slogu nekdanjih aparatov »rangefinder«. Zaradi tega je ohišje za 2,5 cm tanjše in skoraj 150 g lažje, masa je 775 g. Aparat ni tako majhen kot kakšen kompaktni model, a spet ne dosti večji od kakšnega X100 ali česa podobnega. Prihaja tudi objektiv »palačinka« z goriščnico 50 mm in maksimalno zaslonko f/3,5. Za ohišje napovedujejo ceno, nižjo od petih tisočakov.

Toda v višjem cenovnem segmentu imajo v rokavu novega aduta. Dodaten aparat iz družine GFX, ki bo premogel kar sto milijonov točk. S čimer bo prvi brezzrcalni aparat, ki bo presegel mejo stotih megapik. Bo tudi prvi aparat srednjega formata z umirjanjem slike v ohišju, tipalo pa bo prvo s tako ločljivostjo, ki bo imeli točke za fazno ostrenje. Da bo na voljo snemanje videa 4K se pri tolikšni ločljivosti tipala sliši skoraj smešno.

Ima pa Fujifilm še eno uspešnico. To so aparati Instax, ki takoj natisnejo fotografijo. Večina deluje na analognem principu, novi SQ20 pa je drugi digitalni model, ki zdaj poleg zaslončka in shranjevanja fotografij prinaša še snemanje videa (do 15 s) in štirikratno povečavo motiva.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja