Philips TAT8505: Slušalke s skoraj vsem, kar v razredu do 200 evrov pričakujemo
Matjaž Ropret 24. marca 2021 ob 14:15

Poprejšnji poskusi znamke Philips s popolnoma brezžičnimi slušalkami niso bili kdo ve kako spodbudni. Pestil jih je slab zvok in manj funkcionalnosti kot jo ponuja konkurenca. Nove TAT8505 so nekaj povsem drugega. Zvenijo odlično, aktivno dušijo hrup, skoraj nobene zmožnosti ne pogrešam. So pa nekatere drobne težave in malce optimistična cena.

Pozitivnih znamenj je že v prvih minutah uporabe veliko. Dober zvok, uporabna aplikacija, samodejno ustavljanje in nadaljevanje predvajanja (ko enega od čepkov vzameš iz ušesa ali daš nazaj notri), solidno dušenje hrupa, funkcionalnost »prepuščanja« okoliškega zvoka, kakovostni mikrofoni za pogovore, polnjenje prek USB-C in brezžično (Qi), snovalci teh slušalk so pokrili večino tistega, kar danes pričakujemo od takega izdelka (in za tako ceno). Še najbolj moti velikost. Tako samih čepkov kot še posebej polnilne škatlice. Slednja je res enormna v primerjavi z večino ostalih, nikakor je ne bi mogel prenašati naokrog v žepu. Čepka pa tudi precej štrlita iz ušes in sta malce polžaste, spiralne oblike, v slogu Sonyjevih, vendar ne tako ekstremno čudaška.

Tudi daljše testno obdobje prvotne vtise potrjuje. Zvok je bistveno bolj konkreten in poln, dokaj dobro pokrit od nizkih do visokih tonov, in z malo prilagoditvami v izenačevalniku so TAT8505 med boljšimi v svojem razredu. Res pa so na ta račun slušalke zajetnejše od marsikaterih drugih. Dušenje hrupa je podobno učinkovito, kot smo v tem razredu navajeni. Predvsem blokira različno bobnjenje, hrumenje in kar je tega v nižjem delu frekvenčnega spektra, slišne pa ostanejo višje frekvence. Dovolj dobro za udobno poslušanje podkastov ali gledanje videa na avtobusu, vlaku, najbrž tudi letalu (slednjega v praksi nisem preizkusil). Panasonicove RZ-S500 so zanesljivo še boljše, prav tako verjetno Huaweijeve Freebuds Pro. Pri obojih je na voljo tudi boljše prilagajanje razmeram, najsi bo ročno ali samodejno. Pri Philipsovih se možnost Prilagodljiv ni tako dobro obnesla, več je bilo neželenega šumenja. Je pa na voljo »Zavedanje«, kot so prevedli »Hear through«, kar pomeni, da uporabnik bolje sliši zvoke iz okolice, ki jih sicer čepka pasivno (ker blokirata ušesni kanal) nekoliko zadušita. To deluje v redu.

Za telefonske in videokonferenčne pogovore so te slušalke zelo primerne. Dajejo čist in razločen zvok in tudi zelo lepo lovijo s svojimi mikrofoni. Odlično deluje tudi ustavljanje predvajanja, če uporabnik en čepek vzame iz ušesa, in vnovično nadaljevanje, ko slušalkico znova vstavi nazaj. Aplikacija Philips Headphones ponuja podatek o nivoju baterije v čepkih in v škatlici, upravljanje dušenja hrupa oz. prepuščanja zvoka, izenačevalnik, upravljanje predvajanja in glasnosti in seveda posodabljanja vgrajene programske opreme. Bolj ali manj vse tisto, kar pričakujemo, od take aplikacije. Pogrešam po možnost vsaj seznanitve (»parjenja«) z več napravami, če že ni hkratnega povezovanja z dvema.

Trajanje baterije je solidno, a pod pričakovanji glede na velikost, kar velja tako za slušalke kot za škatlico. Težko rečem, koliko ur bi se dalo doseči, toda oboje kar hitro pade na 70 in potem na 50 odstotkov. Še vedno dovolj tudi za daljša potovanja, vseeno sem se nadejal res izvrstne avtonomije, ki pa je nisem opazil. Na škatlici so sicer tri sveteče diode, ki približno povedo, koliko baterije je še ostalo, in tipka za postavitev čepkov v način »parjenja«. Tudi vsak od slednjih ima svojo diodo, ki prikazuje, ali je aktiven, in na sredini na dotike občutljivo površino za upravljanje (začetek in ustavitev predvajanja, sprejemanje klicev, zmanjševanje in povečevanje glasnosti). Ob jemanju iz škatlice je treba počakati sekundo ali dve, da omenjeni diodi pokažeta pripravljenost čepkov na delovanje, sicer ju lahko vzameš ven prehitro in se ne bosta povezala s telefonom. Tudi »povezovanje« z aplikacijo traja nekoliko dlje, kot bi si uporabnik želel.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Res je, da so v TP Visionu s TAT8505 ponudili bistveno bolj izpopolnjene slušalke od katerega koli prejšnjega modela znamke Philips. Obkljukali so skoraj vse, kar danes treba obkljukati pri takem izdelku, še posebej, če ne sodi v nižji cenovni razred. In ravno tu je glavni problem, kajti dvesto evrov je kljub aktivnemu dušenju hrupa veliko. Za manj denarja se da dobiti nekatere še bolj dodelane konkurenčne modele (Galaxy Buds Live ali Jabra Elite 75t). Vendar sem tudi te že videl znižane na 150 evrov in pri tej postavki bi imel bistveno manj pomislekov, kajti kljub nekaterim rahlo nadležnim malenkostim, ki jih verjetno lahko še odpravijo s kakšnih programskim popravkom, je to v celoti gledano dober izdelek.

HVALIMO:
  • Dober zvok
  • Solidna aplikacija
  • Spodobno aktivno dušenje hrupa
  • Možnost prepuščanja zvoka
  • Samodejno ustavljanja predvajanja
  • Polnjenje z USB-C ali z induktivnim polnilnikom (Qi)
GRAJAMO:
  • Počasno zbujanje in povezovanje
  • Trajanje baterije ne upraviči velikosti čepkov in še posebej škatlice
  • Prilagodljivo dušenje hrupa ni na ravni konkurence
  • Priporočena cena je dokaj visoka
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja