Philips OLED+936 in OLED+986 prva televizorja po LG-jevem paradnem modelu s svetlejšim zaslonom OLED Evo
Matjaž Ropret 8. septembra 2021 ob 06:50

TP Vision pod znamko Philips običajno predstavi glavnino televizorjev pozimi in jih nato postopno skozi leto uvaja v prodajo, kakšen model z vrha ponudbe pa prihrani za jesen. Letos se niso odpovedali tradiciji, kljub temu, da novih paradnih TV-jev ne morejo postaviti v središče svojega razstavnega prostora na sejmu IFA, ker je ta žal odpadel. Vseeno sta tu OLED+936 in OLED+986.

Oba nova modela vsebujeta zaslon OLED Evo, označuje ga tisti plus v oznaki, ki je za približno 20 odstotkov svetlejši od običajnih OLED-ov višjega razreda in ki smo ga doslej videli zgolj v LG-jevem modelu OLED G1. V tem se je odrezal izvrstno, ne samo zaradi zmožnosti svetlejšega prikaza, ki še posebej pride prav v bolj svetlih prostorih in pri vsebini HDR, ampak tudi zaradi zelo lepe slike že pri privzetih nastavitvah, sploh v načinu Kino. Če bosta tudi Philipsa ponudila nekaj takega ali s svojim procesorjem P5 AI še celo presegla LG, bo to odlična novica. Toliko bolj za gledalce, ki televizorja ne nameravajo obešati na steno, čemur je v osnovi namenjen OLED G1, in ki jim je pomemben dober zvok.

Poleg zaslon OLED Evo sta oba novinca namreč opremljena tudi z zvočnim sistemom oz. letvijo, zasnovano v sodelovanju s podjetjem Bowers & Wilkins, ki zdaj traja že nekaj let in je ustaljeno, očitno pa tudi dobro sprejeto med kupci. Tokrat ne gre za nova koncepta, temveč za novi generaciji izdelkov, kakršna je TP Vision že ponujal lani oz. predlani. OLED+936 ima zvočno letev integrirano v dokaj klasičen podstavek, OLED+986 pa ima podstavek, namenjen postavljanju na tla, ne na komodo, in na njem prav tako zvočnike. Pri obeh je prisotna podpora za prostorski zvok Dolby Atmos, predvsem 986 pa naj bi bil še bližje avdiofilski reprodukciji zvoka, tako v povezavi s sliko s televizorja ali kot samostojen glasbeni sistem.

Že peta generacija procesorja P5 AI s tehnologijo Intelligent Dual Picture Engine ali po slovensko inteligentno dvojno obdelovanje slike po besedah proizvajalca »zagotavlja najvišjo kakovost slike doslej.« Izpostavljajo boljšo ostrino, natančnejši prikaz barv in zahtevnih kožnih odtenkov ter izrazito višji kontrast. Izboljšano je tudi prepoznavanje filmskih vsebin in ustrezno prilagajanje parametrov slike. Pri lanskih televizorjih OLED znamke Philips smo ugotovili, da tovrstna umetna inteligenca znatno poenostavi zadeve za manj vešče gledalce, ki tako lahko uživajo v precej dobri sliki, medtem ko se da z določenim znanjem in izkušnjami še vedno priti do še boljših rezultatov z ročnimi nastavitvami. Letošnjim modelov žal še nismo imeli priložnosti testirati.

Za vsebine HDR so televizorji Philips še naprej ena boljših izbir, saj podpirajo vse relevantne formate, predvsem pa tako Dolby Vision kot HDR10+, ki se borita za prevlado pri dinamičnem prikazu s širokim dinamičnim razponom, ki vsebuje metapodatke za vsak prizor posebej. Prvi format od storitev pretočnega videa, dosegljivih v Sloveniji, uporabljata Apple TV+ in Netflix, drugega pa Amazon Prime Video.

Pomembna novost letošnje serije so posodobljeni priključki. To bo razveselilo resne in priložnostne igričarje, saj sta dva od štirih vhodov HDMI različice 2.1 in podpirata sliko 4K s 120 sličicami na sekundo s konzol Xbox Series X ali Playstation 5 in s PC-ja, poleg tega pa tudi spremenljivo osveževanje slike in protokol eARC za nestisnjeno prenašanje naprednega prostorskega zvoka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Model OLED+936 je na voljo v 48-, 55- in 65-palčni različici, OLED+986 pa zgolj v 65-palčni. Manjša glede na zasnovo stojala niti ne bi imela pravega pomena.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja