Philips Brilliance 272b: Pogojno primeren tudi za domačo rabo
Marjan Kodelja 3. decembra 2018 ob 13:45

Namenjena mu je pisarniška uporaba, ker ima »stojalo«, ki »vrti« monitor po sredinski osi, da je lahko v portretnem ali pokrajinskem načinu, kakor tudi spreminja naklon. Jaz pa sem ga priključil kar na sinov igričarski računalnik.

Tam kraljuje enako velik 27 palčni (68,5 cm) AOC-jev monitor z že kar dolgo brado, ki se pozna v »počrnelosti« zaslona, ki se širi iz desnega spodnjega kota. Posledica večletne uporabe, morda pa tudi slabše kakovosti panela. Stari in novi monitor sta si drugače na videz zelo podoba. Oba imate približno enake priključke, pa tudi ločljivost qHD (2560 x 1440 pik), le da ima Philipsov »novinec« tanjši rob okoli zaslona. Mnogo večje pa so razlike v srcu vsakega monitorja in sicer v panelu. Stari ima panel TN (twisted nematic), novi za prikaz lepših barv ter širšega vidnega kota primernejši IPS (In-Plane Switching). Monitor, ki smo ga prejeli na test, je imel tudi zvočnike z izhodno močjo 2W. Niti približno dovolj za igranje iger ali gledanje filmov, a pridejo prav, če nimamo nič boljšega na dosegu roke.

Ko se odločamo o nakupu monitorja, naj cena ne bo prva na seznamu lastnosti, ki jih moramo preveriti. Nekdo bo vanj neprestano »gledal« in če nam ni vsaj malo mar za njegove oči, potem razumimo, da mora biti monitor čim večji. 27 palcev ni optimalna velikost, je pa meja, pod katero sam ne bi šel. Ločljivost ni presodnega pomena, a da je »slika« videti ostra na razdalji, ki je običajna za domači računalniški »kotiček«, potem pozabimo na polno HD (1080p). 4K bo verjetno preveč za družinski proračun, qHD pa je tudi pri monitorjih kot pri telefonih dober kompromis. Nato velja pogledati tudi zaslonsko tehnologijo, ki naj bo IPS. Ne toliko zaradi vidnega kota, kot zaradi prikaza natančnih barv. Pomembna je tudi frekvenca osvežitve slike. Višje je številka pred oznako »Hz«, bolje je, ampak če ne bomo želeli plačati preveč, potem se bomo morali zadovoljiti s 60 Hz. Za primerjavo, soliden igričarski monitor ima hitrost osveževanja 144 Hz, saj je pomembno, kako je na zaslonu prikazana hitro premikajoča se slika. Ampak v pisarniškem svetu, kamor je dotični monitor namenjen, to ni pomembno.

Monitor lahko stane tudi tisočaka, predvsem če ima oznako »igričarski« in običajno so tudi ti vredni svojega denarja. Philipsov ni tako drag, stane namreč manj kot tri stotake. Kot sem dejal – je namenjen pisarniški uporabi, pogojno pa ga lahko uporabljamo tudi doma.

Hvalimo:

  • soliden zaslon IPS z relativno tankim robom
  • dovolj raznovrstnih priključkov
  • stojalo, ki omogoča prilagajanje položaja zaslona
  • QHD ločljivost, solidna svetilnost in kontrastno razmerje, dober prikaz barv

Grajamo:

  • črno plastično ohišje estetsko ne poživi prostora
  • ne najboljši čas osveževanja
  • zvočniki bi lahko iztisnili več iz sebe
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja