Philips 65PUS8602: Živahen pri sliki in zvoku
Matjaž Ropret 27. aprila 2018 ob 17:25

Več kratic in tehnologij, ki se skrivajo za njimi, tekmuje za naklonjenost gledalcev. Proizvajalci televizorjev pa raje kot na eno, stavijo na več različnih možnosti. Tudi zato, da razširijo ponudbo in tekmujejo v različnih cenovnih razredih. Tako je TP Vision dokaj kmalu po prvem modelu OLED na lanskem sejmu IFA predstavil še za zdaj edini televizor Philips s tehnologijo kvantnih pik (Samsungovim zaslonom QLED). S tem je lahko živahne barve ponudil za nekaj sto evrov manj, odvisno od velikosti ekrana in trenutnih akcij, zraven pa poudarja še nekaj prednosti te tehnologije. Ker ne cenijo vsi kupci enakih lastnosti. Zdaj sem si lahko model 8602 s 65-palčno diagonalo (obstaja tudi v 55-palčni izvedbi) tudi podrobneje ogledal.

Philips PUS8602
  • Izgled in priključki
  • Kakovost zaslona in slike
  • Zvok
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
4.1

Naj kupim?

V kolikor je trenutna razlika z modeli OLED dovolj velika in/ali imaš bolj svetlo sobo, potem dobiš lepo sliko in soliden zvok za dobro ceno. Za večjo barvno pravilnost in dodatno “globino” pa je treba odšteti nekaj več.

Tokrat se nima smisla kaj dosti ukvarjati s samo izkušnjo uporabe televizorja Philips, ker se s tem modelom ni še nič spremenila v primerjavi s tem, kar smo videli že pri obeh prvih OLED-ih pa tudi klasičnih televizorjih LCD te znamke v zadnjem letu. Sistem Android je enak, prav tako daljinski upravljalnik s polno tipkovnico na zadnji strani. Tudi izbirniki oz. nastavitve so slični, vse je poznano in kdor je tega navajen, mu najbrž ne bo hudega, bi pa mogoče lahko dobili nekaj pridiha modernejšega upravljanja. To prihaja z letošnjo generacijo, npr. z modelom 873 z zaslonom OLED. Slednji prinaša dodaten »daljinec« in glasovno upravljanje z Googlovim Pomočnikom. Toda, kot rečeno, tu je še vse po starem.

Zvočna letev je lepa pridobitev in predstavlja dodatno vrednost.
Android je enak kot na drugih televizorjih Philips.

Zato se velja osredotočiti na prikaz in malo še na zvok, ker ima ta televizor dodatno zvočno letev. Ta se pritrdi na zanimiv način, namreč magnetno na spodnjo stran zaslona oz. čisto konkretno na podstavek. Potem pa se z dvema kabloma s klasičnima 3,5 mm priključkoma poveže s televizorjem. Zvok je s tem precej bogatejši, kot ga da od sebe večina televizorjev s samo vgrajenimi zvočniki. Tam vedno manjka basov, »globine« in čistosti pri višji glasnosti. Večino teh težav zvočna letev odpravlja, tudi za poslušanje kakšnih koncertov ali glasbenih videov na youtubu je kar ustrezna, za filmsko bobnenje pa bi moral biti zraven še dodatni nizkotonec. Vseeno, kdor za dodatno ozvočenje tako ali tako ne bi odrinil več kot dvesto evrov, se temu lahko izogne. Dražji zvočniški sistem pa bo še vedno pridodal k vzdušju.

Bodi dovolj o ostalem, posvetimo se sliki. Ta je glavna atrakcija modela 8602. Kot smo že večkrat pojasnili, so kvantne pike nadgradnja tehnologije tekočih kristalov (LCD). Če v izjemno majhne pike iz določenih spojin sveti modra ali bela sveteča dioda, oddajajo svetlobo točno želene barve. Odvisno od »obsevanja« oz. »stimuliranja«. S tem tudi odpade potreba po barvnih filtrih in barvni spekter zaslonov QLED je zelo širok, svetilnost pa precej večja kot pri klasičnih zaslonih LCD in tudi OLED-ih.

Vsaj to o svetlosti ekrana zanesljivo drži. Ne glede na to, ali sem gledal podnevi, zvečer ali ponoči mi ni bilo treba povečevati te nastavitve čez dve tretjini. In še nekaj drugega je pomembno pri tem. Pri običajnih ekranih po navadi povečevanje svetlosti poslabša barve, te postanejo blede, po domače rečeno »sprane«. Kar je še posebej opazno pri sliki HDR, saj ta samodejno povečuje svetilnost. Tu nasičenost ostaja vedno enaka. Kdor ima bolj svetel prostor ali TV veliko gleda podnevi, naj razmisli o modelu QLED.

Največjo težavo pri pravilnosti barvnega prikaza televizorjev s kvantnimi pikami predstavljajo nogometne tekme. Še toliko bolj, če ena od ekip igra v rdeči opravi.

Kar se tiče barv, pa se je treba precej pozabavati z nastavitvami in sprejeti določene kompromise. No, mogoče nisem začel čisto prav. Komur so všeč ekstremno žive barve, je ta televizor pisan na kožo. Ker res prikaže izstopajočo sliko, vzkliki navdušenja med testiranjem niso bili redki. Osebno pa sem malo večji purist in mi je pomembna tudi barvna pravilnost. Zato se pri QLED-ih vedno znova borim s pretirano zeleno ali premočno rdečo. In ko ukrotim eno od njiju ali obe, ni več tako hude živahnosti. Ne rečem, da je slabo, daleč od tega, slika je lepa. Imam pa raje barve zaslonov OLED, zdijo se mi malo bolj »naravne«.

Prav zaradi kombinacije barvnega razpona in velike svetilnosti je HDR odličen. Predvsem zato, ker slika nikoli ne postane pretemna, kar se pri organskih diodah lahko zgodi. Kontrasti so tudi dobri, pogrešam pa nekaj več »globine« v sliki, kar je že standardna pripomba pri televizorjih Philips, razen modelih OLED. Ti imajo še vedno prednost glede prikaza prave črne, kar se občasno vidi tudi pri 8602. Črna je pri njem dobra, celo presenetljivo temna. Se pa kdaj pokaže nekaj pronicanja svetlobe (»bleeding«). Ni kritično, a izkušeno oko to lahko opazi. Z novim procesorjem P5 so izboljšali hitro premikanje, saj nisem opazil kakšnega zatikanja, sence pri objektih, ki gredo po zaslonu zelo hitro, pa tudi redko.

Tako je končni vtis podoben, kot že pri lanskem Samsungovem televizorju s kvantnimi pikami. Napredek v primerjavi z LCD-ji brez te izboljšave je konkreten in dobrodošel, z nekaj truda se da sliko tudi kar dobro prilagoditi osebnemu okusu. In z dodatkom čisto solidne zvočne letve in ob upoštevanju Ambilighta Philips POS8602 predstavlja kar dober nakup (še posebej v času objave tega članka, ko je cena za desetino znižana). Še vedno pa so mi ljubši televizorji OLED, ki niti niso več tako drastično dražji.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja