Philips 498P9: Bi zamenjali dva zmogljiva monitorja za enega?
Marjan Kodelja 29. marca 2021 ob 06:39

Ta izredno široki in ukrivljeni monitor ima nekaj zanimivih funkcij, zaradi katerih bi ga marsikdo z veseljem imel. Vendar to ni le izredno velika zaslonska površina, na katero enega poleg drugega »pripnete« najmanj tri programska okna.

Nisem razjasnil dileme, bi raje imel enega ali dva, ki skupaj tvorita enako veliko površino zaslona. Oboje ima prednosti in slabosti. V okolju sistema Windows je za odtenek preprostejše okna razporejati na več priključenih monitorjev, vendar če se vam ne da ukvarjati s prilagajanjem njihovih velikosti na enem, potem lahko vedno uporabiti priljubljena orodja PowerToys. Med drugimi skrivajo funkcijo razporeditve zaslona na področja, ki jim nato določite programska okna. Prednost enega so še enovite barve, kontrast in svetilnosti, saj je to na dveh veliko težje doseči, četudi sta (oz. naj bi bila) popolnoma enaka.

En zelo širok zaslon

Za tako velik (širok) monitor potrebujete dovolj prostora na delovnem mestu in veliko ga zasede podstavek. Sicer je zaslon privijačen na navpični drog z možnostjo prilagajanja višine, naklona naprej in nazaj in obračanja v levo ali desno. Druga možnost je pritrditev na bližnjo steno, vendar boste morali v tem primeru dokupiti stensko ročko. V obliki pretirano ne izstopa, kot na primer podobno velik igričarski Samsungov monitor Odyssey G9. Ukrivljenost znaša 1800R, oziroma izsek iz kroga s premerom 1,8 metra, nima osvetlitve RGB, plastično ohišje je pisarniško črno, medtem ko ga med sodobne in hkrati zmogljive monitorje uvrščajo še relativno ozki robovi okoli zaslona.

Pod desnim skrajnim robom se še skriva pet tipk. Na voljo je osem nastavitev prikaza slike, poleg upravljanja z viri slike in klasičnimi nastavitvami monitorja. Tipke so relativno dobro postavljene in lahko dosegljive. Skrajno desna monitor prestavi v stanje pripravljenosti, v katerem še vedno »porablja« približno 0,3 W. Na hrbtišču poleg priključka za napajalni kabel je zato stikalo za popolni izklop.

Dovolj vsestranska uporabnost

S 124-centimetrsko (49-palčno) diagonalo in razmerjem 32:9 gre za res zelo širok zaslon s temu primerno omejeno uporabnostjo. Razen morda v primeru dirkaške igre ali programa za montažo videa verjetno nima smisla enega okna razpotegniti preko celega zaslona. Za večino programov je dovolj pol ali celo tretjina širine in celo prikaz videa iz youtuba je pospremljen s širokima črnima robovoma. Po drugi strani bodo nekateri znali ceniti ravno možnost več oken enega poleg drugega, čeprav morate kljub ukrivljenosti zaslona, da bi dobro videli skrajni levi in desni del, kar opazno premikati glavo. Najbolje je zato v središče postaviti okno programa, ki ga največ uporabljate, medtem ko so na »bokih« manjkrat uporabljani.

Toda to še ni vse, česar je monitor sposoben. Omogoča namreč prikaz slike poleg slike, zato lahko na primer na polovici prikaže računalniško namizje, medtem ko je na drugi polovici vsebina iz televizijskega vira, drugega računalnika ali kakšne druge naprave. Poleg dveh priključkov HDMI (2.0) in enega priključka DisplayPort (1,4) ima še stikalo KVM. Slednje je odlično v primeru uporabe dveh računalnikov z enim monitorjem in enim parom tipkovnice in miške. Prehod med njima je mogoč preko zaslona na monitorju ali s pomočjo ene od tipk, ki ji lahko spremenimo namembnost. Poleg dveh vhodov USB je zato opremljen še s štirimi izhodi.

Kakovost slike v mejah zaslonske tehnologije VA

Monitor Philips 498P9 analizira dohodni video signal in izvaja dinamično prilagajanje za funkciji optimalnega prikaza slike in kontrasta. Obe je kajpada možno izklopiti v meniju na zaslonu (OSD), če vam njuno delovanje ne odgovarja. Vgrajena zaslonska tehnologija VA nudi ločljivost 5120 x 1440 pik, pri čemer vsaka zasede površino veliko 0,233 x 0,233 mm. Sposoben je prikazati 121 odstotkov barvne lestvice sRGB, 103 odstotke NTSC in 91 odstotkov lestvice Adobe RGB. Ni slabo za monitor brez sijalke, nadgrajene s tehnologijo kvantne pike v ozadju.

Čeprav ni namenjen igralcem, se zaradi prednosti zaslonske tehnologije VA v tej vlogi relativno dobro obnese, če spregledate, da je hitrost osveževanja zgolj 70 Hz. Svetilnost je dobra (450 cd/m²), barve žive (natančnost delta E manjša od 2) in predvsem zaradi dobrega prikaza črne barve nudi dober kontrast in s tem relativno visok jasnost (HDR). Slabši od zaslonov IPS, ki jih največkrat srečujete v monitorjih za pisarniško rabo, pa so vidni koti. Ne najboljše, glede na velikost zaslona in njegovo ukrivljenost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
 • Velika zaslonska površina in prikaz slike poleg slike.
 • Preprosto spreminjanje nastavitev slike.
 • Integrirano zvezdišče USB in stikalo KVM.
 • Solidna stereo zvočnika moči 5W.
 • Stikalo za popolni izklop.
GRAJAMO:
 • Stane več kot dva 27-palčna monitorja.
 • Ne najboljša energijska učinkovistost.
 • Uporaba stikala KVM bi morala biti preprostejša.
 • Prevelik za nekatera namizja.
Philips 498P9
 • Kakovost slike:
 • Priročnost uporabe
 • Vsestranskost
 • Poraba energije
 • Razmerje med ceno in kakovostjo
3.5

Naj kupim?

Odvisno kaj imate raje. En ali dva monitorja, pri čemer nikar ne pozabite, da znata dva 27-palčna stati manj (odvisno od kakovosti). Ker je namembnost monitorja pisarniško delo, bi verjetno bolje izpadla zaslonska tehnologija IPS, čeprav je zaradi natančnosti barv primeren za ustvarjanje digitalnih vsebin. Ostane še cena, ki ni ravno prijazna do žepa.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja