Peterica klonov se zoperstavi galaktičnemu imperiju (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 12. maja 2021 ob 06:10

Vas morda zanima, kaj se je zgodilo po izdanem legendarnem ukazu 66 iz konca Vojne klonov in kako so iz republikanske klonirane vojske nastali jurišniki imperija? To boste izvedeli v Vojni zvezd: Slaba serija!

Obdobje Vojne klonov velja za legendarno med ljubitelji Vojne zvezd, kajti marsikaj pomembnega za razumevanja v galaktično časovnico kasneje postavljenih filmov in serij se je zgodilo v času zatona republike, uničenja vitezov jedijev in vzpona galaktičnega imperija pod vodstvom Dartha Sidiousa. Da likov, ki smo jih podrobneje spoznali, niti ne omenjam. Če me spomin ne vara, Yoda v eni zadnjih (če ne celo zadnji) epizodi risane serije Vojna klonov na starodavnem svetu Sithov ugotovi, da je upanje in s tem odpre pot do prvega filma, katerega zgodba se kronološko dogaja skoraj dve desetletji kasneje. Ogromno časa za veliko dogodkov in obilica potencialnih užitkov.

Slaba serija je v vseh pogledih nadaljevanje Vojne klonov, tako s stališča sloga animacije, kot likov, ki v njej nastopajo. Clone Force 99, skupina petih in kasneje štirih mutiranih klonov, ni namreč nastala iz vakuuma. Ljubitelji se boste morda spomnili njihovega boja ob boku Obi-Wan Kanobija in Anakina Skywalkerja in prav tako ni ravno nepomembno, od kot oznaka 99 v imenu. Poklon klonu 99, ki se je žrtvoval med napadom separatistov na planet Kamino.

Prva epizoda, z uro in še malo traja še enkrat dlje od običajnih, začne, kjer so Vojne klonov končale. Mojstra Jedijev Depa Billaba in njen vajenec Caleb Dume, taisti, ki se mnogo let kasneje pojavi v seriji Uporniki (Rebbels), med bojem z druidi separatistov na pomoč pokličejo omenjeno enoto. Skupaj jih sicer premagajo, vendar istočasno prihodni cesar aktivira ukaz 66. Kloni se obrnejo proti Jedijem in jih večino pomorijo. Tudi Depo, medtem ko Caleb po zaslugi vodje enote Hunterja zbeži. Nanj in še na tri od petih gensko spremenjenih klonov zaradi okvarjenega čipa v glavi ukaz namreč ne deluje. Admiral Tarkin v dosežkih enote sicer vidi potencial, pošlje jih uničiti peščico ljudi pod vodstvom legendarnega upornika Saw Gerrere, ki se nočejo sprijazniti z imperijem. Ker tega ne storijo, so prisiljeni zbežati. Vsi razen enega. Kajti čip v glavi Crosshairja še vedno opravlja funkcijo. Enoti, v kateri so še Echo, Tech, Wrecker se zato pridruži še neodrasel prav tako »genetsko« okvarjen klon Omega.

Čeprav gre za klone lovca na glave Jango Fetta, so si na videz le bežno podobni, vendar imajo enak glas, ki ga je vsem posodil igralec Dee Bradley Baker. Serija je prilagojena animiranemu formatu, zatorej dialogom in odkrivanju globine like ni dano pretirano veliko pozornosti. V ospredju je akcija in te ni ravno malo ter nekaj humorja, zato je dostojna naslednica Vojne klonov. Nujno za vse zaprisežene ljubitelje vsega, kar diši po Vojni zvezd in priročno »čtivo« ko čakamo na novo sezono Mandaloriana.

Kaj: Animirana serija Star Wars The Bad Batch (Vojna zvezd: Slaba serija)

Kje: Pretočna storitev Disney+ oziroma dokler ni na voljo pri nas, SAJ VESTE KJE!

Ocena 4,5: Pristranski ali ne. Serija je vsaj za zdaj odlična in predvsem ogromno obeta.

Priporočilo: Primerna vsem, saj je risanka, vendar je dobro, če razumeš »poanto« dogajanja v času po tretjem filmu druge trilogije (Epizoda 3, Maščevanje Sitha). Še bolje, če si gledal serijo Vojna klonov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja