Petek bo veselica za ljubitelje zveznih stez! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 15. oktobra 2020 ob 06:47

Potem ko je Michael Burnham v prvi sezoni zakuhala vojno s Klingonci, uničila zemeljski imperij v vzporednem vesolju, se v drugi postavila po robu umetni inteligenci federacije planetov, ki se ji je zaluštalo uničiti življenje, se v tretji pogumno odpravi, kamor še nihče ni odšel. Devetsto in še nekaj let v prihodnost!

V luči vse bolj zaostrenih razmer razumem odločitve filmskih studiev, da kot po tekočem traku prestavljajo težko pričakovane premiere za leto ali dve, vendar se sprašujem – kaj bo? Kdaj bomo spet lahko normalno obiskovali kinematografe, koliko jih bo sploh preživelo? Bomo še vedno radevoljno z ramo ob rami sedeli v velikih dvoranah? Druge možnosti za vrtoglave filmske zaslužke zadnjih let namreč ne vidim. Disney je s filmom Mulan, katerega ogled je za dodatno plačilo, omogočil v storitvi pretočnega videa, sicer poskusil, vendar podatki o zaslužku niso najbolj ohrabrujoči. Je kriva kakovost filma ali objava v storitvi, kjer ga je preprosto »piratizirati«? Kljub temu pa nisem presrečen, da so skoraj za eno leto zamaknili premiero filma Dune: puščavski planet in še nekaterih drugih, ki sem jih z veseljem pričakoval. Verjetno to tudi ne bo zadnja predstavitev, kot ni bila prva, čeprav je škoda, da bodo narejeni filmi obležali na strežnikih oziroma digitalnih nosilcih. Še sreča, da iste poti ne obirajo televizijske serije. Ta mesec boste namreč lahko uživali najprej v tretji sezoni serije Zvezdne steze: Disocovery in nekoliko kasneje še v drugi serije The Mandalorian z najbolj prisrčnim dojenčkom v galaksiji daleč proč. Komaj že čakam!

Zgodbe in prigode posadke zvezdne ladje Discovery v televizijski seriji Zvezdne steze: Discovery sledijo optimistični prihodnosti Gena Roddenberryja, a vendarle dodajajo raznolikost, ki v šestdesetih letih preteklega stoletja, ne bi bile na mestu. Temnopolti so v serijah sicer že imeli pomembne vloge, začenši s častnico za zveze Uhuro v originalni seriji, preko poveljnika Benjamina Siska v Deep Space Nine do drugega častnika Tuvoka v seriji Voyager, vendar se nikdar ni vse vrteli okoli temnopolte ženske. Okoli ženske že, a še takrat kapitanka Janeway nekaterim ljubiteljem Zvezdnih stez ni ravno prirasla k srcu. Še bolj pomemben zaradi vse bolj nazadnjaškega odnosa do istospolnih, je lik Paula Stametsa v vlogi glavnega ladijskega strojnika. Tako neposredno prikazanega »geja« v Zvezdnih stezah še ni bilo. Eksplozivna mešanica, zaradi katere od tretje sezone pričakujem celo več, kot od prvih dveh.

Ta bo nadaljevala, kjer je druga končala. Ker ladje Discovery z arhivom tisočletnega beleženja dogajanja v galaksiji ni bilo mogoče uničiti, jo posadka pelje 900 let v prihodnost. Edino mesto v prostoru času, kjer jih umetna inteligenca »Control« ne more doseči. Ta se sicer želi polastiti znanja, postati zavedna in uničiti življenje. Česa takšnega kapetan Pike, Spock, Burnham in drugi zavezani načelom Federacije ne morejo dopustiti. Čeprav gre za program, ki so ga spisali v njihovi vohunski agenciji, sekciji 31. Je zgodba z umetno inteligenco zaključena ali se bo nadaljevala, bomo videli kmalu. Kot tudi, ali bo Michael Burnham našla mater, kakšne skrivnosti imajo drugi liki in najbolj pomembno, ali se jim bo uspelo vrniti v svoj čas, kot so se konec prve sezone vrnili iz vzporednega vesolja. Velja počakati, mar ne?

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

  • Kaj: Zvezdne steze: Discovery, 3. sezona
  • Kdaj: Vsak petek od 15. oktobra.
  • Kje: Netflix
  • Ocena: Glede na prvi dve sezoni so pričakovanja zelo visoka!
  • Priporočilo: Obvezno za vse ljubitelje Zvezdnih stez oziroma te, ki bi to šele radi postali. Če niste gledali prvih dveh sezon, imate še nekaj časa!
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja