Peljal me je avto brez šoferja, ni pa me še zapeljal #video
Matjaž Ropret 8. marca 2018 ob 15:13

Z novinarskim kolegom Thomasom sva morala na drugo predstavitev in sva najprej na telefonu preverila, če imava kje blizu na voljo kakšen avto, ki naju lahko pobere. Ker je kazalo, da ga ne bova čakala dolgo, sva ga kar poklicala in pustila preverjanje alternativnih načinov prevoza. Avto je res kmalu pripeljal, nama najprej zunanjem zaslonu zaželel dobrodošlico, potem naju pozdravil še znotraj in hitro sva ga hotela pognati v akcijo. Pa naju je opomnil, naj si najprej pripneva varnostni pas in se udobno namestiva, potem pa se lahko odpeljemo. Nekaj sekund kasneje je že vozil, midva pa sva začela na zaslonu med sedežema izbirati video, ki ga bova pogledala po poti.

Zgornji opis je rahlo domišljijski. Res sva se na podoben način peljala z avtom brez šoferja, ampak samo na ograjenem parkirišču in razdalje so bile majhne, prilagojeni i3 je do naju rabil vsega nekaj metrov in tudi krog, ki smo ga potem prevozili trikrat, ni bil gromozansko dolg in zahteven. Vendar stvar ni bila v tem. BMW je želel s to demonstracijo prikazati, kako bomo nekoč v prihodnosti uporabljali avto. In takrat bi lahko bil zgornji scenarij čisto realen.

Zdaj je prikaz potekal podobno, ampak v nadzorovanem okolju. Res sva najprej pogledala na aplikacijo na telefonu, kjer sva videla stanje in lokacijo samovozečega avta. Ko sva ga s pritiskom na zaslon poklicala, se je pripeljal in ustavil na predvidenem mestu, vrata sva odprla na zaslonu, ki je nadomeščal šipo za zadnjimi vrati. Usedla sva se zadaj, spredaj na sovoznikovem sedežu je bil BMW-jev predstavnik, voznikov sedež pa je ostal prazen. Za odhod je bilo treba nekaj časa držati navidezni gumb na zaslonu, da so črtice obkrožile krogec. Ampak v prvem poskusu se avto res ni hotel premaknit, ker nisva bila privezana. Ko sva popravila napako in pritisnila še enkrat, je speljal in začel voziti ob robu ograjenega prostora.

Ni bilo kakšnih ovir in hitrost je bila dokaj nizka, pa je bilo vseeno hecno opazovati volan, kako se sam suče. Večjega nelagodja niti nisem občutil, najbrž zato, ker sem vedel, da se vozimo po znanem, vnaprej pripravljenem okolju, in da ne bo nepredvidenih ovir in situacij. Tako sem z zanimanjem najprej gledal naokrog, potem pa se za kratko posvetil še infozabavnemu sistemu, ker je pač smisel takega prevoza prav v tem, da vmes lahko počneš kaj drugega, ker se ni treba ukvarjati s šofiranjem. Lahko bi kaj bral, mogoče res pogledal epizodo kakšne serije, video ali dva na youtubu, tipkal ali urejal preglednice, ali pa preprosto užival v razgledu. Na zaslonu je mogoče avtu ukazati stop in sprožiti hupo, niso pa nama predstavili možnosti, da bi prevzela nadzor nad vožnjo.

Z izjemo kakšnih malenkosti, kot so dodatna tipala in kamere, ta i3 ni izgledal nič drugačen kot običajni, s kakršnim smo se vozili lani pomladi. Če ga je slučajno kdo krmilil na daljavo, so naju pretentali. A verjamem, da je res peljal sam. Toda poante predstavitve niti nisem dojel v smislu dokazovanja, kaj avti že znajo brez voznika in kako blizu smo avtonomni vožnji. Dobil sem občutek, da so res hoteli pokazati, kakšna bo izkušnja uporabe avtomobila, mogoče sploh ne lastniškega, ampak zgolj enega iz množice v aplikaciji za »car sharing«, čez recimo desetletje. Zagotovo zanimivo in tudi precej uporabno v mestu, pa mogoče malo manj smiselno kje na podeželju. Za zdaj se je fino udeležiti takih predstavitev in razmišljati o možnostih, ker to res še ni tako blizu, kot bi mogoče kdo iz avtomobilske industrije rad prikazal.

Vendar ta vožnja ni bila edina demonstracija avtomobila brez šoferja med sejmom MWC v Barceloni. Uspelo nam je priti tudi na Huaweijev testni poligon ob stadionu Camp Nou. V samo vozilo sicer ne, smo si pa lahko precej podrobno ogledali, kako si je kitajsko podjetje zamislilo razvoj tega pomočnika prihodnosti. Kajti tu je šlo dejansko za prikaz, kaj avto zna. Ali, še bolj natančno, česa se lahko nauči v navezi s telefonom z vgrajenim procesorjem za umetno inteligenco (neural network processing Unit, NPU). Uporabili so dobro znani Mate 10 Pro, ki ima na sistemu na čipu Kirin 970 tudi ta nevralni del. Na avto pa so namestili kar strešni kovček s potrebno opremo (fotoaparatom oz. kamero in najbrž še čim).

In tako so ga dvakrat spustili po stezi. Prvič se je, precej počasi, peljal mimo različnih silhuet, ki so predstavljale potencialne udeležence v prometu. Psa, divjad, kolesarja in tako naprej. Zaradi telefonske inteligence si jih je lahko zapomnil in bi jih naslednjič prepoznal. Potniki v avtu pa so sistemu povedali, kaj naj naredi, ko sreča koga od teh »znancev«. Ko se je avto drugič zapodil na poligon, je sredi vozišča stal pes in Huaweijev Porsche (iz neznanega razloga s prekrito značko) ga je suvereno obvil. To pa je bilo tudi to, kar so Kitajci za zdaj imeli pokazati. Mnogi avti z asistenčnimi sistemi sicer že brez dodatne umetne inteligence znajo prepoznavati denimo pešce in pravočasno zavirati. Res pa je, da se ti sistemi ne učijo na konkretnih primerih iz prometa in da večinoma ne obračajo volana. Zato se Huaweijev pristop zdi korak v pravo smer, ker za pravo samostojno vožnjo ne bo dovolj to, kar bo sprogramirano vnaprej, ampak bo moral avto dejansko prilagajati obnašanje dogajanju in morda tudi temu, kar bo kot pravilno vnesel uporabnik. Se pa tokrat ne bom spuščal v pravne, etične in druge vidike tega tehnološkega napredka. Za zdaj samo prenašam vtise. Vožnja brez šoferja je nekaj posebnega, četudi samo po parkirišču. Se pa vsaj za zdaj še ne bi povsem odpovedal volanu in pedalom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja