Peacemaker: Svetoven kreten, ampak njegov orel je zakon! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 26. januarja 2022 ob 06:07

Mirovnik, vase zagledan kreten, moški šovinist, verjetno rasist, je očitno taka faza, da je v državi Corto Maltese preživel strel in padec zgradbe nanj, da je zdaj član ekipe čudakov, ki se borijo proti metuljem! Tako bedasto, da je pravzaprav odlično!

»Mir cenim z vsem srcem. Ne zanima me, koliko moških, ženska in otrok moram ubiti, da ga dosežem«. Mirovnik to izjavi v Odredu odpisanih in dobi po betici. Toda ne umre. V kratki sceni po zaključku filma ga namreč vidimo v bolnišnici. Pet mesecev je tam in ko že misli, da se mu ni treba vrniti v zapor, mu organizacija po Googlovem prevodu oboroženih revolucionarjev, ki vladajo v tajnosti (A.R.G.U.S. – Armed Revolutionaries Governing Under Secrecy), da ponudbo, ki je ne more zavrniti. Delaj za nas kot plačani morilec ali zgnij v zaporu. Tajna organizacija, pravzaprav nekakšen DC-jev slab in malone sarkastični približek S.H.I.L.D. iz Marvelovega vesolja, išče in ubija ljudi z metuljem podobnimi vesoljci v glavah. Potrebujejo nekoga, ki bo najprej streljal in po možnosti ničesar spraševal. Mirovnik je popoln zaradi načel, ki jih ima, in ker vsaj na prvi pogled ni pretirano bister. Pogrešljiv človek z nadnaravnimi močmi vedno na meji med dobrim in slabim in tako daleč od svetništva Batmana ali Supermana.

Milo rečeno so vsi člani enote najmanj čudaki. Mirovnik (John Cena) je poleg ostalega poln bistroumnih pogledov na svet in svojevrstnih načel, toda hkrati je na trenutke izredno nesiguren. Lezbijka Leota Adebayo (Danielle Brooks) naj bi bila novinka, toda izkaže se, da jo je tja poslala njena mati Amanda Waller (Viola Davis), ki iz ozadja vodi skupino. Ona v obeh filmih ravno tako skup zbobna odred odpisanih. Leota in Mirovnik imata še najbolj normalen odnos. Čudnega ima z zateženo agentko Emilio Harcourt, s katero se na trenutke prepucavata, da pomisliš »najdita si že enkrat sobo«. Bradati John Economos (Steve Agee) skrbi za tehnično pomoč, medtem ko je vodja na terenu Clemson Murn (Chukwudi Iwuji). Čuden tič, vzvišen in brez čustev, kot da ne bi bil iz tega planeta! Nič nisem rekel. Zanimiv je še oče Mirovnika, rasist Beli zmaj, ki skrbi za sinove pripomočke in skoraj bi pozabil, daleč najboljši, njegov hišni ljubljenček. Belogavi orel. Če ne zaradi drugega, potem je »on« razlog, zakaj se splača pogledati vsaj prvo epizodo!

Serija ni zanimiva zaradi akcije, kajti ni je ravno na odmet in še takrat Mirovnik največkrat kratko potegne v vlogi boksarske vreče, kot zaradi odlično trdo rokovske glasbene podlage in domiselnih dialogov. Če se vam jih ljubi pozorno poslušati in potruditi razumeti jih v širšem družbenem kontekstu. V tem sicer vodi neki drugi osebek. Samooklicani pravičnik Adrian Chase – Vigilante (Freddie Stroma). Nasploh je polno kretinizmov, gole zajebancije, šovinizma oziroma čisto vsega, kar smo v sodobni družbi označili za popolnoma neprimerno. Če bi ga s kom, potem bi Mirovnika še najlažje primerjal s Superhikom – kdor ne ve, kdo ta je, je premlad, ali ne pozna stripovske kulture v bivši državi. Še uvodna sekvenca je bedasto odlična in za šov popolna. Kvazi sodobno plesna formacija, ki niti v sanjah ne bi zmagala na svetovnem prvenstvu. Toda vedno jo z zanimanjem in nasmehom opazuješ in komaj čakaš, da jo zaključi, kdo drug, kot fenomenalni orel.

Neprimernega govora, spolnosti in nasilje je res ogromno, a bi bila serija brez tega oropana »jajc«. Ničesar od tega ni namreč preveč in bi bilo lahko spuščeno, kot to ni mogoče v zgodbah Harley Quinn, Jokerja ali odreda odpisanih. Mimogrede, slaboumni popolni pozitivizem, pravičnost, načelnost in samoodrekanje, je rezervirano za člane lige pravičnih. Antijunaki naše zgodbe so njihovo nasprotje, a to ne pomeni, da so zlobni. Preprosto so drugačni, sveži in zato se vam serijo splača pogledati in biti pozorni, da česa dobrega ne zamudite. 

Kaj: Serija Peacemaker (Mirovnik)

Kje: pretočna storitev HBO Max.

Ocena 4: Junaki z nadnaravnimi močni so mi začeli presedati, a ta je drugačen, svež, zato odlično posneti in zastavljeni seriji visoka ocena. Pa še muzika je popolna.

Priporočila: Dovolj je vsega, grdega govorjenja, spolnosti in nasilja, zatorej ni za občutljive duše in nedorasle gledalce!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.