Papež Frančišek mlade svari pred lažno podobo stvarnosti na družabnih omrežjih
Matjaž Ropret 23. marca 2017 ob 08:30

Papež Frančišek je izdal poslanico ob svetovnem dnevu mladih (tu je skrajšana slovenska različica),  ki je na cvetno nedeljo, se pravi letos 9. aprila, škofije pa ga obeležujejo različno, v Sloveniji je glavni vsakoletni dogodek septembrsko srečanje v Štični. Poleg spisanega je papež mlade nagovoril tudi na videu, v svoji poslanici pa je med drugim posvaril pred »lažno podobo resničnosti«, ki jo ustvarjajo družabna omrežja in televizijske oddaje, predvsem resničnostni šovi.

To ni prvič, da se je papež dotaknil vpliva sodobnih tehnologij, ki jih sam oz. njegova ekipa sicer s pridom izkorišča. »Njegovih« devet uradnih profilov na twitterju ima skupno več kot 33 milijonov sledilcev, od tega 12,7 milijonov španski in 10,5 milijonov angleški. Že v prejšnjih nagovorih je mlade pozival, naj ne sedijo na kavču pred televizorjem in se predajajo brezdelju, in tudi tokrat ponudi Marijo kot zgled nasprotnega ravnanja. »Marija ne potrebuje kavča, kjer bi se počutila udobno in varno. Ni zapečkar! Ko njena ostarela sorodnica potrebuje pomoč, se ne obira in se takoj poda na pot.«

V nagovoru, kjer Marijo daje kot zgled vere, pomoči drugim, izboljševanja sveta, se dotakne tudi sodobnih storitev in vsebin in priporoča pazljivo in premišljeno uporabo. Ne ukvarja se z informacijsko varnostjo, kot bi mogoče kdo pomislil, ampak s sporočilnostjo in dojemanjem vsebin na družabnih omrežjih in televiziji.

Mnogi trdijo, da so mladi raztreseni in površinski. Motijo se! Vendar pa se moramo zazreti vase in se obrniti v prihodnost. Verjetno ima vsak veliko spominov, toda koliko od teh jih je v resnici del trajnega spomina? Koliko jih je dovolj pomembnih za srce in za pomoč pri iskanju smisla v življenju? Na družabnih omrežjih vidimo nešteto mladih obrazov v številnih bolj ali manj resničnih situacijah, ne vemo pa, kolikšen delež od tega je »resnična« zgodovina, življenjska izkušnja, ki jo je mogoče podajati naprej in ki daje cilj in smisel. Televizija je polna »resničnostnih šovov«, ki niso dejanske zgodbe, ampak zgolj trenutki, ki jih kamere ujamejo pri ljudeh, ki živijo iz dneva v dan, brezciljno. Naj vas te lažne podobe resničnosti ne zavedejo! Bodite glavni junaki svoje zgodovine in sami odločajte o svoji prihodnosti!

Namesto, da bi jih družabna omrežja vodila na kriva pota, papež Fračišek mlade poziva, naj se osredotočijo na življenje in razmišljajo o uspehih in izzivih na svoji duhovni poti. Pri tem vedno pomaga molitev, »če želite, pa si lahko svojo hvaležnost, obžalovanja in zaupanje, ki jih izražate Bogu, tudi zapišete v blokec.« Tudi za osebno premišljevanje in rast tako papež priporoča stare, »analogne« načine. Ob vsakodnevnem branju Svetega pisma.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja