Panasonic RZ-S500: Najboljše dušenje hrupa v svoji kategoriji
Matjaž Ropret 16. novembra 2020 ob 12:18

Dobro vemo, da je za prodajni uspeh enako pomembna prezentacija izdelka kot njegova kakovost. Kar bo verjetno pri naslednji generaciji svojih popolnoma brezžičnih slušalk pokazal tudi Panasonic. Pri modelu RZ-S500, ki ima več kot dovolj trdnih argumentov na svoji strani, bi namreč z bolj privlačnim poimenovanjem in dizajnom imel na policah resnega aduta Applovim, Huaweijevim ali Samsungovim konkurentom.

Panasonic sicer prodaja dvoje, na pogled skoraj enake slušalke. Poleg tokrat testiranih še RZ-S300. Te so precej cenejše (120 namesto 190 evrov), vendar nimajo ključne lastnosti – aktivnega dušenja hrupa. Ker pa so RZ-S500 v tem pogledu med najboljšimi sploh, se absolutno splača odšteti tistih dodatnih 70 evrov. Petstotica blokira največ zunanjega hrupa od vseh slušalk te vrste, ki sem jih doslej preizkusil. Med njimi pa od pomembnejših manjkajo zgolj (dražje) Airpods Pro, zato lahko brez zadržkov trdim, da so Panasonicove povsem v vrhu. Nimajo sicer prilagodljivega izničevanja, kot Huaweijeve Freebuds Pro, vendar so že v osnovi zmogljivejše. Ponujajo pa v aplikaciji Audio Connect (v razdelku Ambient sound control) tudi drsnik, da si lahko po svoje prilagodiš stopnjo dušenja. Ne glede na situacijo, naj te moti domači hrup pralnega stroja, sosedove kosilnice, kmetijske mehanizacije v daljavi, vlaka ali avtobusa, s katerim se pelješ, Panasonicove slušalke poskrbijo za primerno tiho osnovo, da res sliši tisto, kar želiš slišati.

Zanimiv pa je še en vidik. Zvočno te slušalke malenkost zaostajajo za konkurenco v istem cenovnem razredu, najbolj pri basih, toda glasba se z vključenim izničevanjem hrupa sliši bolj polno. Običajno je ravno obratno, vendar sem tu z zvokom bolj zadovoljen, če je ANC vključen. Še z nekaj prilagajanja v izenačevalniku, ki je prav tako na voljo v omenjeni aplikaciji, se večina glasbenih zvrsti sliši dovolj dobro. Konkurenca je še malo boljša, vendar bodo to vedeli izključno tisti, ki bodo imeli v ušesih več različnih modelov.

Nošenje teh čepkov je podobno večini ostalih, ki se zarinejo v ušesni kanal, so pa nekoliko večji, in zato bolj štrlijo ven. Tega uporabnik ne čuti, so pa vseeno Samsungove Galaxy Buds+ ali Jabrine Elite 75t (oz. nove in zelo podobne Elite 85t) malce udobnejše. Predvsem Panasonicovih ne bi priporočal za rekreacijo ali fitnes, pri običajnih opravilih pa so se obnesle povsem v redu. Res pa bi si želel, da bi delovale nekoliko bolj premijsko tako za oči kot za prste. Že škatlica je dokaj dolgočasna in velika, lahko je umazano bela (bež) kot v mojem primeru ali črna. Slednja bi bila verjetno boljša izbira, ker bi barva nekoliko zakrila rahlo ceneno naravo plastike. Čepka sta enake barve in, kot rečeno, kar zajetna. To je pač davek odličnega izničevanja hrupa pa tudi dolgega trajanja baterije. Srebrn pas z luknjicami po obodu mogoče malo razbije monotonost, skriva pa tudi diode, ki z različnimi barvami prikazujejo stanje baterije ali povezovanja. Res škoda, da vse skupaj ne ustvarja malo bolj premijskega vtisa.

Škatlica omogoča zgolj žično polnjenje, a vsaj z USB-C. Brezžičnega ni, res pa gre pri večini slušalk slednje tako počasi, da je komaj uporabno. Tudi hitrost polnjenja s kablom ni ekspresna, a na srečo jih ni treba priklapljati prav pogosto. V čepkih je zlahka za pet ali več ur zaloge, v škatlici pa še za trikrat toliko. Večina neposrednih konkurentov omaga prej.

Aplikacija je na voljo tako za Android kot za iOS in slušalke niso prav nič izbirčne glede telefona ali tablice, kot so kakšne druge. Naenkrat so lahko povezane z eno napravo, seznanjene pa so lahko z večimi. V aplikaciji je tudi možnost posodabljanja programske-strojne opreme, pa dostop do navodil. Žal slušalke ne znajo ustaviti predvajanja, ko jih vzameš iz ušesa, sem pa nehote to storil med odlaganjem čepka na mizo, ker sem spotoma pritisnil na zunanjo površino, ki reagira na dotike. Enkrat dotik sproži ali ustavi predvajanje. Potem pa so še dva- ali trikratni za druge funkcije. Podobno kot denimo pri Samsungovih, tako da se je mogoče zadevi hitro privaditi. Pogovori z vgrajenimi mikrofoni so dobri, so pa v tem pogledu nekatere druge še za odtenek boljše, tako glede tega, kako te slišijo sogovorniki, kot tudi, kako med govorom slišiš sam sebe.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Panasonic je z RZ-S500 izdelal konkurenčne slušalke, ki še posebej blestijo pri izničevanju hrupa. Zelo primerne so tudi za vse, ki jim je pomembno dolgo trajanje baterije. Pri drugih proizvajalcih se najde kakšen model z boljšim zvokom, več funkcionalnostmi ali privlačnejšim oblikovanjem in boljšimi materiali, ki pa ima kakšne drugega slabosti, denimo manj zmogljiv ANC ali slabše povezovanje s telefoni, ki ne pripadajo isti znamki. Zato je končna izbira zelo odvisna od prioritet in tudi ostalih naprav, ki jih uporabljaš.

HVALIMO:
  • Aktivno izničevanje hrupa je med najboljšimi v tej kategoriji slušalk
  • Dolgo trajanje baterije in veliko zaloge v škatlici
  • Polnjenje prek USB-C
  • Solidna aplikacija, na voljo za obe ključni platformi
  • Dober zvok pri telefonskih pogovorih
GRAJAMO:
  • Zvočno malenkost zaostajajo za najboljšimi v tem cenovnem razredu
  • Dolgočasen izgled, poceni plastika in neizvirno poimenovanje
  • Polnjenje je počasno in samo s kablom
  • Ni naprednih zmožnosti, kot je samodejno ustavljanje predvajanja   
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.