Panasonic Lumix S5 je manjša in lažja izvedba serije S1
Matjaž Ropret 3. septembra 2020 ob 12:45

Panasonicovi brezzrcalni aparati polnega formata iz družine S1 so bili deležni mnogih pohval in so se že prebili v produkcijska okolja, toda privoščijo si jih lahko zgolj resni profesionalci, za večino entuziastov so preprosto predragi. Marsikomu pa se zdijo še preveliki in obe »težavi« namerava Panasonic v kratkem odpraviti z novim modelom Lumix S5.

Šef Panasonicovega fotografskega oddelka Yosuke Yamane poudarja, da želijo ponujati izdelke za vse vrste ustvarjalcev vsebin, od profesionalnih snemalcev do amaterskih navdušencev. Tako so zdaj pripravili »vstopni« model s tipalom polnega formata, ki naj bi stal približno dva tisoč evrov (za ohišje, brez objektivov). Kljub temu zatrjujejo, da v manjšem in lažjem ohišju – približno velikosti GH5 in celo manjšem od G9 – iz aluminija in magnezija združuje vse ključne lastnosti večjih in dražjih modelov.

Tipalo s 24 milijoni točk je enako kot pri S1, samodejno ostrenje s prepoznavanjem obrazov in različnih objektov pa naj bi bilo celo dodatno izboljšano. To je glede na konkurenco tudi skoraj nujno, kajti predvsem Sony, pa tudi ostali, so na tem področju storili tak napredek, da zdaj uporabniki pričakujejo zanesljivo sledenje in ostrenje ob premikanju. Pri fotografiranju bodo menda tudi rezultati, ne glede na raven svetlobe, na enakem nivoju kot pri prvem Panasonicovem modelu z bajonetom L. Med drugim pa bosta na fotografskem področju na voljo zajemanje v ekstra visoki ločljivosti, pri katerem aparat posname osem fotografij z rahlimi zamiki tipala, in jih združi v eno s 96-milijonsko ločljivostjo (tako jpeg kot raw), ter samodejno sestavljanje posnetka z dolgim časom osvetlitve. S tem bo mogoče fotografirati zvezde, premikajočo se svetlobo v mestu in podobne motive ter v živo videti, kaj nastaja, ter prekiniti v pravem trenutku.

Za video bo na voljo snemanje v 4K pri 60 sličicah na sekundo in to se bo dalo zapisati v 10-bitni barvni globini. Pri polni visoki razločljivosti bo mogoče iti vse do 180 sličic na sekundo. Zajem v načinu V-Log bo v post produkciji ponujal za 14 zaslonk dinamičnega razpona. Tisti, ki se z videom resno ukvarjajo, bodo imeli možnost profesionalnega nadzora na osvetlitvijo, med drugim bodo lahko uvozili lastne parametre LUT. S kasnejšo nadgradnjo vgrajene programske opreme bodo omogočili še snemanje v 5,9K in zapisovanje surovega videa na zunanji snemalnik Atomos Ninja V. Že sam aparat bo imel vgrajeno petosno umirjanje slike, ki bo znalo sodelovati še z umirjevalniki v objektivih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prav pri objektivih Panasonic napoveduje še precej novosti. Najprej skupaj z novim aparatom še ta ali prihodnji mesec prihaja dodaten zum 70 – 300 mm f/4,5 – 5,6, medtem ko so objektiv 20 – 60 mm predstavili že pred časom. V razvoju pa je še četverica svetlobno močnih objektivov s fiksno goriščnico. To so 24, 35, 50 in 85 mm. Vsi bodo enako veliki, na pogled identični in z enakim vrtenjem ter tipkami. Kar naj bi uporabnikom še olajšalo delo. Niso pa v Panasonicu še razkrili, kdaj se potencialni kupci lahko nadejajo tega »lečovja«. Zato pa bodo kupci, ki se za S5 odločijo do konca meseca, zraven dobili objektiv Sigma 45 mm f/2,8.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja