Panasonic JZ2000 bo menda najsvetlejši televizor OLED
Matjaž Ropret 1. februarja 2021 ob 12:20

Panasonicov osrednji televizor OLED za leto 2021 z modelno oznako JZ2000 prinaša vse tisto, kar bi pričakovali glede na trende. Na kratko povedano to pomeni slikovni procesor z umetno inteligenco, podporo za dodatne formate slike HDR, igričarske lastnosti ter izboljšave pri zvoku in uporabniškem vmesniku.

Japonsko podjetje se za zdaj ni odločilo za tehnologijo mini LED, ki jo uvajajo nekatere druge znamke, temveč je še naprej osredotočeno na to, da iztisne kar se da iz (LG-jevih) zaslonov OLED. V Panasonicu sicer trdijo, da so njihovi inženirji sodelovali pri razvoju samega zaslona in da je ta, s polnim nazivom Master HDR OLED Professional Edition panel svetlejši od vseh drugih OLED-ov, tako med običajnim prikazom kot pri najsvetlejših delih slike v načinih HDR.

Slikovni procesor HCX Pro AI prinaša samodejno optimizacijo slike in zvoka glede na vrsto prikazane vsebine. Podobno kot drugi tovrstni čipi tudi ta sproti analizira, kaj je na sliki, na osnovi svoje knjižnice, kamor tudi dodaja, kar se je »naučil«, prilagaja posamezne parametre prikaza. Tako je denimo trava pri nogometu bolj v realističnih barvah, igralci bolj kontrasti in podobno. Umetna inteligenca tudi pomaga gledalcem, ki se jim tako ni treba toliko ukvarjati z nastavljanjem slike. Seveda pa je to še vedno možno za tiste, ki obvladajo zadevo.

Še naprej je vključen tudi »hollywoodski« način za kar najbolj veren prikaz filmov. S tem v zvezi pogosto slišimo krilatico »Kot si je zamislil režiser.« JZ2000 podpira vse napredne formate slike HDR, med njimi običajna HDR10+ in Dolby Vision ter Dolby Vision IQ in prilagodljivi HDR10+ (Adaptive). Prilagodljivi načini prilagajajo sliko tudi osvetlitvi prostora, v katerem stoji televizor. To sicer poznamo tudi iz cenejših modelov, a se nadejamo, da je tu izvedeno na višjem nivoju.

Model z letnico 2021 mora imeti poln priključek HDMI 2.1 ter podpirati lastnosti, ki jih zahtevajo najnovejše igralne konzole. To v praksi pomeni samodejno nizka zakasnitev (Auto Low Latency), spremenljivo hitrost osveževanja (VRR) do 120 Hz (HFR) in namenski način za igre. Seveda pa je zraven tudi eARC za prenašanje zvoka na zunanjo zvočno letev.

V Panasonicu se sicer pohvalijo, da ima JZ2000 že samo izvrstne zvočnike. Poleg sprednjih in zgornjih so v tej generaciji dodali še stranske in celoten zvočni sistem podpira način Dolby Atmos ter je tako sposoben ustvarjanja »360-stopinjskega« prostorskega zvoka. Pri razvoju tega sistema so sodelovali inženirji avdio znamke Technics. Televizor ima tudi dvojno povezavo bluetooth, kar omogoča, da hkrati oddaja zvok na dve ločeni napravi. Tako lahko denimo starša poslušata film vsak na svojih slušalkah, ne da bi z zvočniki motila spanec svojih otrok.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Operacijski sistem My Home Screen je napredoval na različico 6.0, ki med drugim daje hitrejši dostop do pogosto uporabljenih nastavitev in vsebin, podpira pa tudi glasovno upravljanje. JZ2000 bo na voljo v velikostih 139 cm (55 palcev) in 164 cm (65 palcev), cen in datuma prihoda v trgovine pa za zdaj še niso razkrili.

Fotografiji: Panasonic

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.