Panasonic GZ950E – OLED za ljubitelje filmske umetnosti
Marjan Kodelja 16. januarja 2020 ob 06:50

Model TX-55GZ950E je trenutno Panasonicev najcenejši OLED s sodobnim procesorjem slike HCX Pro, odlično sliko in zadovoljivim zvokom.

Kje so časi, ko je Panasonic kraljeval na trgu, saj so bile njegove »plazme« razred zase. Desetletja kasneje je prisiljen zaslone OLED kupovati pri LG-ju, a kar je za kakovost slike pomembna tudi »elektronika«, Japonci dokazujejo, da niso pozabili izdelovati televizorjev. Zaslonska tehnologija OLED namreč postaja prihodnost potrošniških naprav, saj ni na obzorju nobene boljše. Televizorji OLED so sicer še dragi, dražji od modelov z zasloni LCD med katere sodijo tudi Samsungovi QLED-i, vendar cene padajo in na obzorju se že svitajo časi, ko bo prevladala. Samsung televizorjev OLED (še) nima, se pa trudi razviti tehnologijo mikro LED, pri kateri so pike obstojnejše od organskih, vendar bi verjetno televizor ločljivosti 4K z diagonalo 55 palcev, stal krepko več kot 100 tisočakov. Prej ali slej bodo cene padle, a ne tako hitro, da bi lahko ta tehnologija v doglednem času prodrla v televizorje za običajne smrtnike.

Na videz ne izstopa

Oblikovno je televizor podoben tekmecem, pomeni, da je zaslon na vrhu tanek, nato pa je ohišje nekje po prvi tretjini odebeljeno, da so našli prostor za elektroniko. V marsičem ga je mogoče primerjati z modelom FZ950, od njega pa je leto dni mlajši, cenejši in nima zvočne letve. Podstavek televizorje je estetsko čisto v redu, vendar marsikje ne bo potreben, saj je, kot vedno pravim, idealno mesto za tanke televizorje stena in ne omarica. Videti je lepši, da o udobju gledanja ne govorim. Ker gre še vedno za napravi višjega cenovnega razreda, so robovi okoli zaslona tanki, barva ohišja pa je črna. S črnim ohišjem se ne moreš zmotiti, saj se zlije v skoraj vsako okolje. Na sredini spodnjega roba je logotip, ne desni strani pa majhna svetleča dioda, to pa sta tudi edina dodatka, ki »kazita« njegovo prednjo podobo.

Zastarel vmesnik in daljinec

Panasonic zna delati dobre televizije, vendar je zaspal na dveh področjih, ki se mu morda ne zdita zelo pomembna. Uporabniški vmesnik My Home Screen 4.0 ni najbolj sodoben in niti približno uporabniško prijazen in zmogljiv kot Android oziroma sistemi, ki jih imajo naprave LGja (webOS), Samsunga (Tizen) in nekaterih kitajskih izdelovalcev. Žal je zanj tudi manj aplikacij, kot ste morebiti vajeni. Sicer pa je lahko njihovo število dvorezni meč, kajti pomembno je, da televizor ima tiste, ki jih želite. Druga slabša plat pa je daljinec. Zanj bi lahko rekel, »je tak, kot so daljinci nekoč bili«. Žal v ničemer ne izstopa, kar pa morda tudi ni slabo, če se niste pripravljeni navajati na rabo minimalističnih sodobnih s površinami občutljivimi na dotik. Žal zato oba delujete zastarelo in to sta gotovo področji, kjer bo moral Panasonic nekaj storiti.

Odlična slika, malo manj zvok

Tako kot predhodnik FZ950 tudi GZ950E nudi odlično kakovost slike, kjer pričakovano svoje glede kontrasta in dinamičnega razpona naredi zaslon OLED. Za obdelavo slike pa je ključen procesor HCX Pro. Že standardne nastavitve slike so dobre za večino »oči«, z nastavljanjem pa lahko dosežete še bolj naraven in pravilen prikaz barv. Če to kajpada želite. Panasonic namreč hvali nastavitve za ogled filmov, ki so plod sodelovanje s Hollywoodsko filmsko industrijo. To na stran, slika, ki jo ta televizor prikaže, je resnično lepa, dobro pa deluje tudi umetno prilagajanje vsebin z nižjo ločljivostjo na ločljivost 4K. Tudi, ko televizor prikazuje vsebino standardne razločljivosti, ni opaziti pretiranih ostrin ali kako drugače izumetničenih podrobnosti. V tem je morda za odtenek boljši le še Sonyjev televizor A9G. Sicer pa je najlepše prikazana vsebina v naravni razločljivosti 4K, po možnosti še visokega dinamičnega razpona (HDR), za katerega televizor podpira vse standarde. Tudi prikaz slike HDR je tudi naraven in točen, ne pa umeten, zato da je na prvo žogo bolj atraktiven. GZ950E je tudi eden boljših televizorjev za igričarje, saj je zaslon hiter in ima kratke odzivne čase, podpira pa tudi način »auto low latency«, ki pa ga podpirajo nekatere igralne konzole.

Za zvok trdim, da je le zadovoljiv, morda tudi zaradi vtisov z modelom FZ950, ki ima zvočno letev. Čeprav GZ950E nima slabih zvočnikov, se z letvijo ne morejo meriti, pa še nazaj so obrnjeni, kar ni najboljše. Podpirajo pa standard Dolby Atmos, kakovost pa je malo nad povprečjem zvočnih rešitev televizorjev srednjega in višjega cenovnega razreda.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naj kupim?

Kot vedno je tudi v tem primeru odgovor odvisen tudi od cene, ampak trenutna akcijska cena okoli 1300 evrov se mi zdi še kar poštena. Osebno bom sicer televizor OLED kupil, ko bo cena nižja od psihološke meje tisoč evrov, obenem pa bo nudil vsaj tolikšno kakovost slike in zvoka kot Panasonicov GZ950E. Meni ni, a če vam je pomembna sodobnost daljinca, uporabniškega vmesnika, potem bo verjetno primernejši kateri od LGjevih modelov, če pa hočete Android in njegove aplikacije, potem preglejte modele Philipsa in Sonya.

HVALIMO
  • Primerna akcijska cena
  • Kakovost slike, predvsem naravni prikaz brez (atraktivnega) navijanja barv ali (in) dinamičnega razpona
  • Dovolj raznovrstnih priključkov
  • Zadovoljiv zvok
GRAJAMO
  • Zastaral daljinec in uporabniški vmesnik
  • HDMI 2.1 v celoti ni podprt
  • Oblika bi lahko bila sodobnejša
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja