Panasonic GH5 II je osvežitev priljubljenega video stroja na pravi način
Matjaž Ropret 26. maja 2021 ob 12:29

Fotografska podjetja so dokaj trmasta, fotografi in snemalci pa tudi. Leta sem pisal, da Sony na napačen način pelje svojo serijo RX100 in niso bili redki, ki so vztrajali pri starejših ohišjih. Proizvajalec je namreč ves čas dodajal nove in nove tehnologije ter spreminjal vgrajeni objektiv, namesto da bi vzel uspelo osnovo in ji dodal, kar je mogoče manjkalo ali je vmes postalo vsakdanje in nujno. Točno to je storil Panasonic, ki ni izumljal tople vode, in štiri leta staremu, izredno priljubljenemu GH5 v ime dodal mark dve (»druga izdaja«) med nove lastnosti pa večino tistih, ki jih resni snemalci videa danes pričakujejo, a jih predhodnik še ni imel.

Tudi pri čevljih in hlačah si pogosto želimo, da bi čez nekaj let še lahko kupili določene, ki so se nam zelo dobro obnesli, pa so jih na žalost vmes že zamenjali novi modeli. Za uporabnike, ki jim je fotoaparat glavno delovno orodje, je prav podobno stresno izbirati nekaj novega, ko stari postane iztrošen ali ne zadovoljuje več vseh potreb, te pa se z razvojem tehnologije in pričakovanj naročnikov ves čas spreminjajo. Za nekoga, ki je bil zadovoljen z GH5 (in še prej z GH4) bo GH5 II vsekakor dobra in tudi cenovno sprejemljiva izbira. Zagotovo bo GH6 ob koncu leta fantastičen, a verjetno tudi precej dražji in s funkcionalnostmi, ki jih marsikdo niti ne potrebuje ali ne zna v polnosti izkoristiti.

Za novi aparat v družini m4/3 je Panasonic obdržal kar staro ohišje, le nekaj rdečih obrob je dodal tu in tam ter v toliko spremenil priključek USB-C, da zdaj podpira hitro polnjenje po standardu Power Delivery (PD). Tudi tipalo z 20 milijoni pik je enako, pridobilo je le premaz proti odbleskom, toda izboljšani slikovni procesor lahko to tipalo bolje izkoristi. Med drugim v Panasonicu obljubljajo za 25 odstotkov širši dinamični razpon, bolj pravilne barve in Hitrejše branje s tipala, kar se odrazi manj opaznem »zvijanju« ravnih linij ob hitrem premikanju aparata.

Glavna novost so novi snemalni načini, to je navsezadnje aparat, namenjen v prvi vrsti videografom, fotografiranje, čeprav čisto spodobno, je v drugem planu. Snemati je mogoče do 4K pri 60 sličicah na sekundo in »kinematografskem« C4K/60, oboje v 10-bitnem zapisu z barvno informacijo 4:2:0. Govorimo o notranjem zapisovanju, ne na zunanji snemalnik. Pri C4K s 30 ali 25 sličicami na sekundo je mogoče imeti še boljše barve – 4:2:2. Pomembno pa je tudi, da v nobenem video načinu ni izreza, ampak je v kadru videti natanko toliko, kot predpostavlja goriščnica objektiva, seveda v izbranem razmerju stranic.

Nov procesor omogoča še uporabo naprednejših algoritmov za samodejno ostrenje, zato aparat bolje prepoznava obraze, telesa in še kaj ter drži izostritev na njih. Tako bi moral biti aparat v tem pogledu vsaj blizu hitrosti in zanesljivosti ostrenja, ki jo ponuja denimo S5 s tipalom polnega formata. To je bila vsekakor glavna težava GH5 in ostalih modelov m4/3, še posebej za vlogerje.

Za tiste, ki želijo svoje videe oddajati v živo, bo GH5 II kot naročen. Lahko se namreč poveže na brezžično omrežje (Wi-Fi) ali s pametnim telefonom in neposredno oddaja na Youtube ali Facebook (s profilom rtmp ali rtmps), do 1080p/60 ni potrebe po povezovanju s kablom na računalnik, vmesnih namenskih karticah in podobnih ovinkih. Zdaj bo edini, ki ga bo treba storiti, morebitno vpisovanje naslova oddajanja (če kanal na Youtubu nima zahtevanih tisoč naročnikov za oddajanje v živo prek »mobilnih« naprav) ali vzpostavljanje zadeve še za katero drugo, poleg omenjenih dveh storitev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nov aparat ima preglednejše izbirnike v slogu serije S. Izboljšava je še pri zvoku, kjer je več nastavitev za vgrajeni ojačevalnik pri priklopu zunanjega mikrofona. In po novem je snemanje v profilu V-Log L, ki omogoča kasnejše obdelovanje barv v postprodukciji, že vključeno. Pri GH5 je treba namreč zanj doplačati sto evrov. Tako bo 1700 evrov za novi aparat (brez objektiva) v bistvu precej boljša vrednost kot za starega. Komur se ne mudi z menjavo, vseeno predlagam čakanje še nekaj mesecev, da vidimo, kaj bo dejansko prinesel GH6 (menda snemanje do 4K/120 v 10-bitnem načinu 4:2:2 in celo 5,7K/60) in kakšno ceno mu bodo postavili. Kdor pa bi rad vstopil v svet resnega snemanja, lahko najbrž brez zadržkov poseže po GH5 II, saj mu bo omogočal vse, kar si lahko zamisli.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja