Pametni telefoni so postali dolgočasni … in odlični
Matjaž Ropret 8. decembra 2016 ob 18:45

»Nič novega, samo drobne izboljšave, vse smo že videli.« Taki komentarji se vrstijo ob predstavitvah najbolj izpostavljenih modelov pametnih telefonov. Skupaj z naslednjo opazko, da so tako ali tako vsi enaki in da je celotna panoga postala dolgočasna. Industrija pa si na vse kriplje prizadeva najti naslednjo veliko uspešnico, potem ko je začela prodaja telefonov stagnirati, ampak ne zapestnice, ne ure, še manj naglavna očala VR, kar niso in niso ta »next big thing«. In na obzorju ni ničesar, kar bi zamenjalo, nadomestilo, nasledilo naše vse bolj zveste žepne multipraktike.

Dolgočasje je precej subjektivna kategorija. In kar se nekomu zdi nezanimivo, je lahko za nekoga drugega silno razburljivo. Če samo pomislimo na šah, vezenje gobelina ali reševanje križank. Sam ne bi rekel, da so bili letošnji telefoni pretirano dolgočasni ali nezanimivi. Prej je bila letina boljša od lanske, ker smo dobili bistveno več posrečenih modelov in takih, ki bodo pustili trajnejši pečat. Katerega od lanskih se sploh še kdo spomni in bi ga še zdajle lahko priporočil kot dober nakup? V svetovalnem članku sem našel kvečjemu iPhone 6s, dosti drugih ne več. Dolgčas in monotonijo sta vsaj nekoliko prebijala tudi modularna koncepta LG-ja in Lenova (Motorole), ki res nista prinesla kakšne večje dodane vrednosti, nekaj zanimivosti pa zagotovo. Škoda je samo, da kapitalistična logika po enem neuspelem takem poskusu zapove vrnitev v varne ziheraške vode. Kdor se je dolgočasil ob preizkušanju ali vsaj branju o dvookih fotoaparatih, je tudi slab tehnološki navdušenec. Nekaj takega smo pričakovali in čakali že nekaj let in čeprav prvi rezultati niso najbolj navdušujoči, ni mogoče zanikati, da je to tehnološko in uporabniško nekaj novega in vznemirljivega.

Končno smo tudi dobili res super telefone tako v srednjem kot celo v nižjem cenovnem razredu. Izdelki, kot so Oneplus 3, Honor 8 ali Huawei P9 lite so res lepo zaokroženi, brez večjih slabosti (glede na ceno). Nasploh je tudi za nižjo ceno zdaj že skoraj običajno kovinsko ohišje. Dobro, malo slabše prenašajo padce, ampak če kdo trdi, da je prehod z neugledne, cenene plastike na elegantno kovino in steklo slaba stvar, se lahko kvečjemu strinjava, da se ne strinjava. Letos med priporočljive nakupe lahko uvrstim nekajkrat več modelov kot lani. Tehnološki in cenovni napredek je očiten. Če je to dolgočasno, tudi prav.

In predvsem smo letos z Galaxyjem(a) S7, HTC-jem 10, iPhonom(a) 7, Googlovima Pixloma in nesojenim Note7 sploh prvič dobili telefone – žepne računalnike, če hočete –, pri katerih tudi najbolj zahtevni uporabniki in kupci ne pogrešajo ničesar bistvenega. Vse, od hitrosti in izvrstnega fotoaparata, prek sijajnega zaslona, spodobnega trajanja baterije, možnosti povezovanja v vsa mogoča omrežja in hitre biometrične prepoznave, do stilskih ohišij in vodotesnosti ponujajo ti izdelki. Lani je bilo mogoče vsakemu od najboljših očitati to ali ono resno slabost ali vsaj pomanjkljivost. Letos smo morali biti pri ocenjevanju že precej pikolovski, da smo našli kaj za rubriko z minusi. Po navadi je bilo kaj povezanega s programsko opremo, androidno preobleko, ceno in čim podobnim. Ali pa našimi previsokimi pričakovanji.

Vedno je tako, da takrat, ko izdelki postanejo zreli, dovršeni, se znebijo večine začetnih napak, giki vse skupaj proglasijo za izpeto, in gredo iskat naslednje vznemirjenje. Kar je po svoje logično, ker je prej napredek bolj očiten, čeprav je spraviti nekaj zelo dobrega do perfekcije še precej težje. Sam mislim, da je pri telefonih še vedno precej zanimivega, atraktivnega, tudi novega in da bodo še kar nekaj časa glavne naprave. Prihajajo modeli brez roba okrog zaslona, mogoče upogljivi, s prepoznavo prstnih odtisov, vgrajeno v zaslon, novimi fotografskimi inovacijami, mogoče še kakšno baterijsko (če se le da, nevnetljivo) in še čim. Predvsem pa bi se morali vsi skupaj veseliti dejstva, da skoraj ni več mogoče kupiti slabega telefona, kot že nekaj časa ni več slabega avta. Kar pa seveda ne odvezuje proizvajalcev in njihovih oblikovalcev od iskanja novih zamisli.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
 • Očitno sem jaz edini, ki še preferiram plastične telefone. Praktično vsi proizvajalci tlačijo vse svoje telefone v aluminijasto ohišje. So dosti bolj ergonomski in imajo boljši oprijem. Prav škoda, da sta se Samsung in Lg odpovedala svojemu umetnemu usnju. Bemtiš Apple in tvoje postavljanje trendov.

  • Okusi so različni in prav je tako, ampak usnje mi ne sede niti v avtu niti na telefonu. Plastika pa … ko zdajle postavim lumio 950 zraven celotne aluminijaste falange, izgleda prav ceneno. Pa ni bila nič cenejša.

   • Najboljše so pol tiste, iphone za 700€ pa plastična folijo čez ekran in ovitek za 2€ s kitajske.
    Zakwa si pa kupu ajfona?
    Pa to ko ma tak hud filing u roki 😀

    Šalo na stran, praktično vse ki poznam, ki majo kovinske telefone imajo tudi ovitek.

 • a se mogoče že ve, ce bo pri mas mozno dobiti Pixla… al bo treba res narocit iz tujine :-)?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja