Pametni telefoni se niti slučajno še ne poslavljajo
Matjaž Ropret 13. marca 2019 ob 10:02

Kadar je govora o pametnih telefonih in njihovem napredku vse pogosteje dobivam vprašanje v slogu: “Kaj bomo uporabljali čez pet let?” Analitiki in še marsikdo v industriji pa se ukvarjajo z napovedovanjem, katera oz. kakšna bo naslednja pomembna naprava, ki bo »nadomestila telefon«. Legitimno razmišljanje, ampak najbrž kakšno desetletje prezgodaj.

Nič presenetljivega ni, da industrija in z njo povezani pametovalski zaslužkarji ves čas iščejo nekaj novega. Brez tega se kapitalizem ne vrti. Če so ljudje zadovoljni s svojimi napravami in ne kupujejo novih, potem novi izdelki ne letijo s polic, prihodki padajo, ni donosa na delnice, manj je vlaganja v razvoj in manj se proizvaja, kar še dodatno hromi celotno panogo in njene zaslužke. Treba je vsaj poskusiti z nečim novim in četudi se »naslednja velika stvar« po generaciji ali dveh dokončno sfiži (3D TV) ali pa le počasi pridobiva navdušence (pametne ure), začetni bum vendarle prinese dovolj dodatnih prihodkov, še posebej ob primerno visokih začetnih cenah. Od tod seveda tudi vzpostavljanje prepogljivega trenda za vsako ceno. Trg pametnih telefon je upadel že zadnji dve leti in bo menda tudi letos.

Vendar se bo industrija s tem morala sprijazniti. Navsezadnje to niso veliki padci, ampak govorimo o odstotku ali dveh nižji prodaji – po številu samih telefonov, po vrednosti zaradi vse višjih cen utegne biti celo rast. Moja napoved je ob vprašanju iz uvoda vselej enaka – naslednjih pet let, verjetno pa tudi deset ali še precej dlje, bomo še vedno uporabljali pametne telefone, kot jih poznamo. Verjetno bodo še naprej naše primarne naprave in tudi kaj dosti drugačni od današnjih ne bodo. Kako pa bi lahko bili, če je glavna predpostavka čim več zaslona? Če tega raztegneš povsem do roba, je jasno, da si bodo modeli različnih proizvajalcev dokaj podobni.

Ničesar ne vidim na obzorju, kar bi  lahko ogrozilo prevlado telefonov. Prepogljivkoti so zanimiva ideja in vznemirljiv koncept, a vendarle nekaj, kar se verjetno marsikomu ne bo zdelo kot velika dodana vrednost in za kar ne bi plačevali toliko, za kolikor si je mogoče kupiti ločene naprave (telefon, tablico in prenosnik) povsem spodobne kakovosti. Pametne ure so kul in prinašajo določeno uporabno vrednost, še posebej zdaj, ko se vse bolj »zlivajo« s športnimi. Toda resnega žepnega računalnika ne morejo nadomestiti. Nazaj na PC-je ne bomo šli. Še vedno jih bomo potrebovali za resna opravila, za vse ostalo pa telefon v roke. Hologrami, očala dodane resničnosti in kakšni drugi divji koncepti pa še zdaleč niso blizu množične serijske proizvodnje.

Nikakor ne namigujem, da bo telefon prihodnosti povsem enak današnjemu. Glede same podobe možno ali celo zelo verjetno, toda znotraj in v programski opremi bo marsikaj drugače. Zasloni, fotoaparati, različna tipala, baterija (upam), umetna inteligenca, vse bo napredovalo. Tudi česa novega bomo deležni. Nikoli tudi nisem kupil trditve, da smo pri telefonih »videli že vse« in da so zdaj tako ali tako vsi enaki. To namreč poslušam že vsaj dve leti, toda takrat ni bilo tako odličnih zaslonov (vsepovsod), kot so danes, ne fotoaparatov z več kot dvema objektivoma, tipalom za merjenje razdalje (ToF) in različnimi računskimi triki. Tudi ne zaslonov povsem do roba, podzaslonske prepoznave prstnih odtisov, hitrega in povratnega brezžičnega polnjenja, atraktivnih obdelav stekla, procesorji so bili bistveno manj zmogljivi, pa še kaj sem pozabil. Res je, da niso vse te »inovacije« prinesle zelo veliko, nekatere so bolj na ravni kozmetike in igračkanja, druge so v določenih pogledih celo korak nazaj, pa vendar. Težko kdo trdi, da se ne dogaja.

Še zaradi dvojega pa sem prepričan, da se telefonom še nekaj časa ne bomo odrekli, niti ne bomo razmišljali, da bi jih s čim nadomeščali. Nanje smo se ravno dobro navadili. Postali so obvezna oprema, skoraj del nas, imamo jih radi, nekaj nam pomenijo, slabo se počutimo brez, zato ne vidim niti enega razloga, da bi iskali nadomestilo. Nisem še slišal, da bi se kdo pritoževal nad telefoni v smislu: »Res bi bil vesel kakšne drugačne naprave.« Tako kot so avti ali še kaj drugega že dolgo prisotni v naših življenjih in razen zaradi problemov z gnečo in onesnaženjem ne slišimo razprav, s čim jih bomo nadomestili, so nam tudi pametni telefoni več kot všeč. Navsezadnje – eno najbolj pogostih opravil z njimi je fotografiranje. Vsak nov koncept, tudi če je samo zaslon, ovit okrog zapestja, je glede tega slabši in precej manj priročen.

Drugi vidik je tako psihološki kot sociološki. Mislim, da nas večina želi imeti nekaj konkretnega v rokah. Hologrami ali pogovarjanje z nevidnim navideznim pomočnikom so zanimivi in futuristični, ampak manjka nekaj fizičnega. Pa tudi nekaj osebnega in zasebnega. Za zaslon se lahko skriješ, pogovarjati pa se moraš na glas, kar je še posebej kje v javnosti in v gneči zoprno, lahko celo kaotično, interakcija s hologrami ali kakšno dodano resničnostjo pa bo tudi zahtevala določene čudne gibe in navade. Lahko rečemo, da smo tudi zaradi telefonov posvojili določeno prej nesprejemljivo obnašanje, ampak mislim, da to še ni nič v primerjavi s prihodnostjo, ki bi jo nekateri radi začeli kar takoj. Telefoni bodo z nami še zelo dolgo, so pa pač postali »business as usual«, tako kot večina drugih naprav, ki jih kupujemo bolj ali manj redno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja