Pametni telefon je postal prvi stik s spletom
PR 26. januarja 2019 ob 16:13

Pametni telefon je postal prvi stik s spletom

Doba dostopa do spleta prek računalnika, prenosnega ali tabličnega, je tako rekoč zaključena, saj je v lanskem letu tudi v Sloveniji število dostopov do spleta s pametnimi telefoni prvič preseglo število dostopov z namiznimi računalniki in prenosniki. Danes tako digitalne kanale z mobilnimi napravami obiskuje že 85 odstotkov rednih uporabnikov interneta.

Povečanje deleža lahko tudi v Sloveniji pričakovano pripišemo predvsem najmlajšim prebivalcem, saj je bila najvišja rast uporabe mobilnih naprav za dostopanje do digitalnih vsebin zabeležena med mladimi od 10. do 15. leta. Preseneča pa podatek, da so tudi starejši od 65 let kot druga največja skupina v veliki meri prispevali k rasti mobilnega dostopa do spleta.

Spremenile so se predvsem navade pri ogledu video vsebin, saj sploh mlajši del populacije televizije ne spremlja več iz dnevne sobe. Video vsebine so postale na voljo kjerkoli in kadarkoli, potrebna pa je le mobilna naprava in dostop do interneta. Vedno bolj očitna postaja porast naročnin na spletne platforme, kot so Youtube, Netflix, HBO Go in mobilne televizije kakršna je Telemachov EON.

Znatno večja je tudi poraba podatkovnega prenosa

Družbena omrežja, slike, videi, mobilna televizija, YouTube, vse to so zvesti spremljevalci našega vsakdana, hkrati pa so tudi veliki porabniki prenosa podatkov. Vse bliže so tudi pametni domovi, pametna mesta in ostale napredne tehnologije, ki v svojem bistvu zahtevajo nemoteno delovanje interneta. In na koncu smo tu potrošniki, ki si seveda želimo uporabljati novosti, ki so nam na voljo.

Pri Telemachu so v zadnjih treh letih zabeležili kar 300-odstotno povečanje količine prenosa podatkov.

Uporabniki želijo brezskrbno brskat po spletu, uporabljati vse mogoče aplikacije, biti na poti in gledati televizijo, skratka uporabljati vse, kar jim tehnologija lahko ponudi. Naša dolžnost je, da jim to omogočimo,

pravi članica poslovodstva Telemacha Ditka Maučec, ki je odgovorna za razvoj produktov in marketinga.

Rezultat trendov na trgu je bržkone tudi posodobljeni mobilni paket NAJVEČ, v katerem Telemach zdaj ponuja neomejeno količino prenosa podatkov. Pri tem prvih 100 GB prenosa podatkov deluje z najvišjo hitrostjo LTE, za tem pa se hitrost prenosa prilagodi na 1 Mbps, kar še vedno zadošča za nemoteno spremljanje video vsebin, gledanje mobilne televizije, uporabo družbenih omrežij in splošno uporabo spleta.

Vlaganja v mobilno in fiksno omrežje  

Predpogoj za delovanje vseh storitev je seveda zmogljivo omrežje. »Veliko vlagamo v razvoj omrežja, skrbimo da je to sodobno, vzdržljivo in ima dovolj kapacitet, da ponudi hiter prenos podatkov in nemoteno delovanje mobilnih storitev. V prihodnjih letih bomo v svoje fiksno in mobilno omrežje v Sloveniji vložili približno 100 milijonov evrov, s čimer želimo še naprej dvigovati raven kakovosti naših storitev,« pravi Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha.  

Telemach je po poročilu AKOS-a v tretjem četrtletju lanskega leta imel 20,7-odstotni delež na trgu mobilnih operaterjev in ostaja najhitreje rastoči mobilni operater.

 

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
1 komentar
  • Zadnjič se je moja punca peljala z 20 letnim taksistom, ki tudi med vožnjo ni mogel z eno roko spustiti telefona in je bil ves čas na FBju. Postali smo (z)motena civilizacija, kar je v nemalo primerih tudi smrtno nevarno. Da bolj “subtilnih” učinkov kot je krajšanje pozornosti, naglo slabšanje kvalitete odnosov, motenj spanja, idr… niti ne omenjam. Tale digitalna avtocesta po kateri drvimo je že zdavnaj zavila v neko napačno smer, kar vam lahko povedo tudi zaposleni iz Silicijeve doline, kadar se upajo govoriti odkrito in brez filtrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja