Pametni radiator Mill: Zmedeno prijavljanje v brezžično omrežje
Marjan Kodelja 9. novembra 2019 ob 06:47

Nisem pretirani zagovornik, da je treba v čisto vse vgraditi povezavo v internet z vsem, kar ta dobrega ali slabega prinaša. Nadzor grelnega telesa od daleč pa je smiseln. Tako s stališča udobja, kot tudi s stališča porabe energije. Millov konvekcijski radiator zelo dobro opravlja nalogo, zaradi katere je bil »skup zmetan«, le priklop v domače brezžično omrežje mu je povzročal cel kup preglavic.

Pred uporabo moraš radiator sestaviti, priviti nekaj vijakov, ki držijo nogi na telesu. Zaradi manjših mer transportnega paketa sta namreč ločeni. Imam pa opombo. Vijaki niso najboljši možni. Če se glava izvijača ne prilega popolnoma, potem lahko poškoduje utore vijakov, ko vijačiš s pretirano silo. 

Ko ti nekaj dvigne tlak, ker ne veš, kaj je narobe

Ne vem, ali je tako v vseh okoljih ali z vsemi brezžičnimi usmerjevalniki, a z obema, na katera sem radiator priklapljal, sem imel težave. Ne malo, temveč veliko težav. Sicer ga je mogoče uporabljati tudi brez »pametnih funkcij«, ki poleg nadzora od daleč omogočajo še preprostejše umirjanje »temperature« in pisanje urnika delovanja, a potem je bolje kupiti »neumnega« in brez povezave. Priklop je »na papirju« preprost, izvedeš pa ga prek aplikacije. Z natančnim sledenjem navodil na zaslonu. Kot je običaj, se moraš prej prijaviti, oblikovati račun pri norveškem ponudniku grelne tehnike. Navodila so narejena za telebane in slovenska v tiskani in digitalni različici. Priključi napravo v vtičnico, preveri, če utripa zelena lučka pod znakom za Wi-Fi, če ne potem pritisneš enkrat na gumb s tem znakom. Nato gledaš na zaslon in čakaš, da bo naprava najdena. A ni bila. Objava napake in možnost za ponovitev vaje. Na voljo imaš tudi alternativno možnost priklopa. Ta poteka malo drugače. Izbereš jo, nato telefon preklopiš v brezžično omrežje, ki ga oddaja radiator, izbereš domače omrežje, v katero bi ga rad prijavil in upaš, da bo tokrat priklop uspešnejši. Deluje iz prve, a zmoti te, da zelena lučka, ki kaže, da je naprava priključena v internet, ne gori. Čudno. Povezava je, a vendar je tudi ni. Čez nekaj časa pa izgine in nikakor je ne moreš povrniti. Poskusiš vse, kar zapovedujejo navodila, preveriš tudi splet, a pomaga le povrnitev na tovarniške nastavitve in ponovni postopek priklopa. In tako pet- ali šestkrat. V enem in v drugem brezžičnem omrežju, ki sta med sabo popolnoma ločeni. Le enega napotka nisem upošteval. Nisem izklopil omrežja 5 GHz, ker se mi je milo rečeno zdel neumen, polovica uporabnikov pa tega tako ali tako ne bi znala narediti.

Skoraj sem že obupal, ko mi je končno uspelo. Nič nisem storil drugače kot v prejšnjih poskusih, očitno so bile tokrat kozmične sile pravilno poravnane, a zelena lučka gori, naprava je v internetu in tudi če jo izklopim iz električne vtičnice, po priklopu ponovno najde brezžično omrežje. Po moje bi zdaj lahko skakal po radiatorju, ga raztreščil s kladivom, pa bi ona mala zelena lučka še vedno gorela, razbitina pa bi bila priključena v internet. 

Nastavi in pozabi!

Z aplikacijo lahko sočasno nadziraš enega ali več Millovih grelnih naprav z možnostjo povezave v internet, ki jih imaš po sobah ali če želiš, v več stanovanjih oziroma hišah. Organizacija je preprosta, po priklopu naprave poveš, v kateri »hiši« in v kateri »sobi« je, nato pa nadziraš vsako posebej ali vse hkrati. Vizualizacija pa je z mojega stališča na zelo visoki ravni. Vidi se, kar žal ni vedno samo po sebi umevno, da so programerji poskušali razmeti potrebe uporabnikov in nas ne silijo v razumevanje njihove logike uporabe.

Za vsako napravo (sobo ali hišo) določiš temperaturo, ki jo želiš v različnih režimih dela. Ko si doma, ponoči, ko so od doma in po potrebi še kakšnega. Režime potem vključiš v programe, osnovni je že narejen, v katerem za vsak dan v tednu poveš, v kakšnem režimu naj bo naprav ob določenem času. Kot je razvidno na gornji zaslonski sliki. Tudi programe lahko dodeliš posameznim napravam ali prostorom. Ter pozabiš na grelnike, saj ti delujejo natanko tako, kot pričakuješ. Na voljo je tudi način »dopust«, poveš, kdaj odpotuješ, kdaj se vrneš in naprave bodo to upoštevale. Greti bodo začeli ravno prav pred predvidenim prihodom, da se vrneš na toplo.

Millovi radiatorji imajo smisel povsod tam, kjer nimamo drugih sistemov gretja, vikendi so na primer med njimi, lahko pa postanejo tudi sistem gretja manjšega stanovanja. Elektrika je poceni, zato se splača, poleg preprostih kot je tale, pa imaš na voljo tudi oljne in stenske modele. Povezani v internet pa potem sestavijo zanimivo alternativo drugim sistemom gretja, pametnim termostatom in pametnim ventilom na radiatorjih. 

HVALIMO
  • Umirjanje temperature, da je tipalo na radiatorju prilagojeno temperaturi, ki jo na primer želimo sredi sobe. 
  • Preprosta, a hkrati uporabniku prijazna in učinkovita aplikacija. 
  • Brezčasna oblika in dovoljšna grelna moč. 
  • Vgrajena zaščita pred pregrevanjem.
  • V primeru nenadnega padca temperature (odprto okno) preneha greti, da prepreči pretirano porabo energije. 
GRAJAMO
  • Težave s povezavo v brezžično omrežje.
  • Lahko bi bil bolj robustno narejen. 
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Hitro ogrejejo, a se tudi hitro ohladijo!

Konvekcijski radiatorji z ventilatorjem v prostor vpihujejo topel zrak, torej ne oddajajo toplote s segrevanjem reber, kot to počnejo oljni. Njihova glavna prednost je, da se hitro segrejejo, zato so primerni, ko želite prostor ogreti hitro. Se pa zato tudi hitreje ohladijo. Priporočljivi so predvsem v predprostorih, da segrevajo hladen zrak od zunaj, da ta ne pride do bivalnih prostorov. 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja