Pametni dom: So vprašali ljudi, kaj bi radi?
Marjan Kodelja 30. julija 2019 ob 06:56

Pametni dom ni nekaj, kar bi na vrat in na nos morali imeti, če niste prepričani v dvoje. Prvič – Natančno veste, katero konkretno težavo ali več njih želite rešiti oziroma kaj avtomatizirati, da se bo poznalo. In drugič, ste prepričani, da je izbrani sistem kos nalogi. Žal se zdi, da obstoječi ponudniki tega ne razumejo najbolje. Namesto leporečja in poveličevanja lastne ponudbe naj raje vprašajo uporabnike, kaj potrebujejo, kaj si želijo in kako naj bo pametni dom “narejen”. Žal pa tega ne počne (skoraj) nihče, ne tuji in tudi ne domači ponudniki, vsi namreč razmišljajo po enakem kopitu. Uporabniki se bodo prilagodili naši ponudbi in ne obratno. Kar se je redko izkazalo kot uspešno.

Zablodo oziroma omejenost pametne tehnike lepo orisujejo pametne luči. Ni važno, od koga so, vse delajo po enakem principu. Imajo aplikacijo, nekatere pa je mogoče povezati z Alexo, Siri ali Googlovim asistentom ter upravljati z glasom, vendar izključno v angleščini, spet druge imajo daljinec. Nato pa jih privijete v stropno ali stensko luč, ki ima nekje še “stikalo za luči”. Kajpada neumno, ki zna le prekiniti dovod toka do luči. In če to pomotoma nekdo stori, pametne sijalke preprosto ne morejo ničesar početi, ker nimajo toka. Še najbolje je zato stikalo prevezati, a potem se vprašate, čemu ga sploh imeti. Vsaj dve rešitvi zagate sta znani, vendar nobene nismo zasledili v novodobni ponudbi pametnih domov vrste “a je to” priklopi sam.

Prvo so pametna stenska stikala, na dotik občutljiva, površina povezana s sijalkami, ki pa nikdar tem popolnoma ne prekinejo dovoda energije. Z dotikom jih prižge ali ugasne, vendar pametno stikalo to naredi na enak način kot aplikacija pametnega telefona. Potem pa je tudi še druga, morda celo boljša rešitev. Zakaj pamet sploh mora biti v sijalkah, če so lahko te običajne neumne sijalke LED – katerikoli, ki jih najdete v trgovinah, pamet pa je v povezanem stikalu, ki ga skrijete v dozo pod običajnim ter oba primerno med seboj povežete. Da pritisk na običajno stikalo ali ukaz pametnemu, sijalko ugasne, če je prižgana, ali prižge v nasprotnem primeru. Sijalke lahko kontroliramo na več načinov, tudi na “starinski”, a še vedno imajo večino lastnosti pametnih, med njimi tudi prižiganje po vzorcu, s katerim želite preslepiti tatove, ko ste dlje od doma. Eno ali druga možnost bi po našem mnenju morala biti del ponudbe vsakega celovitega pametnega doma, zato, da si lahko vsak zgradi dom po svojih potrebah. Da lahko prižiga luči na vse mogoče načine, kajti čeprav bo za 80, 90 ali celo več odstotkov zadoščala aplikacija, pa so primeri, ko si boste še kako želeli, da so aktivna tudi običajna stikala. Če ne zaradi drugega pa zato, ker stare navade težko umrejo in boste zaradi navade pritisnili na stikalo, potem pa se čudili, zakaj pametne sijalke ne delajo.

Podobnih “vprašanj” je še cel kup. Dosti gospodinjstev se ogreva na drva ali pa imajo kaminske peči. Zaradi nuje ali romantike. Bolj kot tipalo dima je pomembno tipalo ogljikovega monoksida. Čeprav ga omenjeno zazna, pa ni uporabno, kajti njemu zapovedano mesto je na stropu. Monoksid pa je težji od zraka in se zadržuje nad nad tlemi oziroma, ko bi dosegel tipalo dima, bi bili stanovalci že davno mrtvi.

Težko si zamišljamo pametni dom brez varnostne funkcije, alarmnega sistema. Spet trčimo v cel kup neodgovorjenih vprašanj. Za stanovalce v blokih, če stanovanje ni ravno v pritličju ali morda še v prvem nadstropju, bo dovolj kamera ali tipalo gibanja blizu vhodnih vrat. Kaj pa, ko sporočita, da je nekdo vstopil, vi pa veste, da to ne more biti nihče od domačih. Noben pametni dom ni povezan z varnostnim centrom. Sirene verjetno ne morete vgraditi, če nič drugega, vas bodo grdo gledali sosedje ob vsakem napačnem alarmu. Morda lahko koga pokličete in prosite, da preveri, ampak vprašajte se, ali ga boste s tem morda celo ogrožali. Ostane še klic na policijo in velik vprašaj, ali bodo ti prišli pravočasno, saj imajo še kaj drugega pametnega početi. Hiše je še težje varovati. Tipala, da zavarujete vsako okno in vsaka vrata so v vseh pogodbah, žal pa lahko drastično “podražijo” sistem. Presenetljivo pa del obstoječe ponudbe ni pametna ključavnica. Ne samo, da lahko stanovalci v stanovanje vstopijo tudi brez ključa, z aplikacijo ali kodo, lahko jih zaklenejo od daleč oziroma se zaklenejo samodejno, ko pametni dom zazna, da ni nikogar doma. Presenečeni bi bili, ko bi vedeli, kako pozabljivi znajo biti nekateri.

Funkcija udobja je naslednja “črna luknja”. Termostatski radiatorski ventili so bolj kot ne primerni za stanovanja z daljinskim ogrevanjem, pa še tu je odprto vprašanje, koliko lahko družina privarčuje. Če prihranka ni, potem se lahko mirno vprašate, čemu bi se trudili. Lastniki hiš pa imajo še večjo težavo. Kako vključiti obstoječ pametni ali neumni termostat? Zakaj bi kupili novega, starega pa vrgli v smeti, ker ponudnik pametnega doma ni predvidel vseh možnih kombinacij naprav in tipal. Podobno je tudi s krmiljenjem klimatske naprave. Tudi če je to mogoče povezati v domače omrežje Wi-Fi, bo še vedno prišel prav IR vmesnik, kajti končni cilj vsakega pametnega doma je imeti vse na eni aplikaciji, vse v enem oblaku.

Težko bo prepričati, še manj pa obdržati naročnike, če bo ponudba za povprečnega uporabnika, ki ga bodo v svojih glavah ustvarili snovalci in prodajalci pametnega doma. Pričakovati, da se bodo uporabniki, ki potrebujejo več ali malo drugače, prilagodili, je delanje računa brez krčmarja. Pametni dom je osebna stvar in čisto vsak bo malo drugačen od drugega, pa čeprav bo od istega ponudnika. Pomembno je, da v sistem čim prej vključijo čim več različnih tipal in pametnih naprav, pa čeprav v osnovi več njih opravlja enako funkcijo, nato pa ponudbo prilagoditi vsakemu uporabniku posebej. V nasprotnem primeru po našem mnenju nobeden od slovenskih ponudnikov, izvzeti so ponudniki pametnega doma na ključ, pri katerih so cene nekajkrat višje, ne bo dosegel števila uporabnikov, ki mu bo omogočalo pozitivno poslovanje. Možnost poosebljanja in prilagodljivost ponudbe pa jih bo tudi ločevalo od globalnih ponudnikov “kompletov” za pametni domov, pametnih sijalk in drugih pametnih naprav. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če kdo misli, da bodo ljudje ponoreli od navdušenja, samo zato, ker meni, da je njegova ponudba pametnega doma daleč pred tekmeci, ker so ga o tem prepričali testni uporabniki, izbrani zaradi zanimanja za tehniko, se krepko moti!


Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Ali lahko temu sploh rečemo “pametno”? Ali gre samo za “digitalizacijo” do sedaj analognih opravil. Termin pametno bi bilo smotrno uporabiti tam, kjer ti procesi nadomestijo/avotmatizirajo naša dejanja, kar pa je v primeru ponudbe na trgu izjemno redko. Npr. avtomatizirano spuščanje senčil glede na pozicijo sonca, vremensko situacijo ter temperaturno dogajanje v objektu. Vse ostalo je z mojega vidika digitalna navlaka oz. zabava za tiste, ki se radi igračkajo s takšnimi zadevami.

    • Se popolnoma strinjam, a žal upoabljam izraze, ki so splošno sprejeti. Tehnično gledano bi bil za tak pametni dom boljši izraz povezan in avtomatiziran dom oziroma digitaliziran doma, kar pa se tiče naprav (TV, hladilniki, pečice) pa so daleč od tega, da bi bile pametne, so zgolj povezane.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja