Pamet za stanovanje, streho in vrt
Matjaž Ropret 3. septembra 2017 ob 15:08

Med ponudniki napravic za pametni dom se vse bolj uveljavlja francoski Netatmo. Na začetku je ponujal predvsem različne dodatke, kot je vremenska postaja, ali varnostna kamera, zdaj pa s termostati in ventili za radiatorje že prehaja na področje domače avtomatizacije in nadomeščanja klasičnih gradnikov vsakega stanovanja. Na letošnji Ifi so obelodalinili tudi sodelovanje z dvega drugima uveljavljenima proizvajalcema, saj bosta platformo Netatma za obogatitev svojih izdelkov uporabila vrtičkarski velikan Gardena (in njen lastnik Huqvarna) in največji proizvajalec strešnih oken Velux.

Pri Netatmu je še vedno najbolj aktualna novost povezani termostatski ventil za radiatorje. Ta je zdaj pridobil še podporo za Applovo platformo za pametni dom Home kit, seveda pa ga je mogoče uporabljati tudi brez. Ventil ima dve temperaturni tipali in na osnovi njunih podatkov izračunava »pravo« temperaturo v prostoru. Že s tem in spremljanjem, ali so okna odprta in kako se stanovalci premikajo po prostoru, reč zna prilagajati temperaturo. In pravzaprav niti ne bi bilo nujno, da bi bila sploh povezana v domače omrežje (in s tem seveda v internet). Kar pa ponudnikom ni v interesu, saj tako ne bi pridobivali nikakršnih podatkov. Povezava v konkretnem primeru sicer omogoča nastavljanje s telefona, tako sprotno kot prek urnika. Podporo za Home kit dobivata tudi obe nadzorni kameri tega podjetja, notranja in zunanja.

Prihodnje leto se bodo s temi kamerami lahko povezali še uporabniki »pametnega« sistema za vrt podjetja Gardena. Kdor ima pametne ventile za vodo, namakalni sistem ali robotsko kosilnico, bo lahko v isti aplikaciji, prek katere krmili omenjene naprave, pogledal, kaj se dogaja na dvorišču, in morebiti na daljavo vključil dodatno osvetlitev, da bi odgnal vsiljivce. Kasneje v Gardeni napovedujejo še integracijo drugih Netatmovih naprav za »optimiziran nadzor« nad namakanjem in košnjo.

Malce drugačen pristop je ubral Velux, ki bo »pamet« za svoja okna prav tako dal v prodajo v prvi polovici prihodnjega leta. Dobil pa jo bo pri Netatmu. Nove »škatlice« Velux Active bodo imele tipala za temperaturo, CO2 in vlago, ter bodo odpirale in zapirale okna (ta seveda morajo imeti nameščene motorčke) glede na razmere znotraj (če bo denimo stopnja CO2 preveč povišana) in zunaj. Enako pametno krmiljenje bodo pridobila tudi senčila.

Vse to, od prilagajanja temperature ogrevanja do odpiranja strežnih oken in zagrinjanja senčil, zagotovo sodi med opravila, ki se jih da avtomatizirati ali opravljati z umetno inteligenco. A opisanega tudi ne počnemo tako pogosto, da tiste nekajkrat na teden ali mesec ne bi mogli opraviti ročno. Netatmo in drugi ponudniki trdijo, da je mogoče z njihovimi pripravami prihraniti energijo in zagotovo je udobje večje. Težava je zgolj v tem, da je težko na daljši rok preizkusiti, kako se ti sistemi obnesejo, in pri tem potencialno ne vreči precej denarja skozi okno. Komplet dveh termostatskih ventilov in prehoda za priključitev na brezžično omrežje denimo stane 200 evrov, dodaten ventil pa 80 evrov. Medtem ko Velux cen za novosti še ni objavil.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja