Pacific Rim: The Black – darkerska repriza filmov! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 17. marca 2021 ob 06:15

Razen epskega boja med velikanskimi roboti in pošasti iz drugega sveta anima nima veliko skupnega s filmom Ognjeni obroč! Je pa ena izmed tistih vsebin, s katerimi se želi Netflix postaviti ob bok Disneyju.

Zdi se, da so pred Netflixom težavnejši časi. Do pred kratkim mu je bila konkurenca Amazon, Hulu in še kateri »igralec«, ki so načrtovali predvsem »s tujim po koprivah mahat«. Nekaj malega lastne vsebine je tedaj zadostovalo. Nikakor pa ne zadostuje zdaj, ko so konkurenti filmske in televizijske korporacije, bogato obložene z raznolikimi vsebinami. Težko se je namreč resno udariti z WarnerMedio (HBO) in še težje z Disneyjem, ko ima ta najbolj udarne filmske naslove, ki jih svojim uporabnikom ne smeš nuditi. Zdaj vemo, čemu Netflix skoraj vsak teden izda nekaj novega. V tem mesecu sta to v kategoriji znanstvene fantastike lanska serija Krasni novi svet (Brave New World), ki nikoli ne bo videla druge sezone, in v lastni produkciji »narisana« sedem delna morbidna risanka, nežno povezana s franšizo Ognjeni obroč. Nič kaj pretresljivega oziroma pretirano težko pričakovanega?

Zlo nikar ne počiva, če verjamete domišljiji piscev scenarijev. Človeštvo napadajo pošasti kaiju in po robu se jim lahko postavijo le roboti jeager, od katerih vsakega upravljata dva miselno povezana pilota. Osrednji element obeh filmov in kajpada tudi anime. Dogaja se nekaj let po drugem filmu v Avstraliji. Kontinent, ki so ga ljudje izgubili, ter kjer vladata anarhija in pošasti. Še pred kolapsom sta pilota enega od zadnjih jeagrov pustila otroka v skupnosti globoko v središču kontinenta. Pet let kasneje mladoletna hčerka najde še delujočega vadbenega robota in se ju skupaj z bratom nameni poiskati. V sedmih delih srečata vse mogoče. Pošasti kaiju, med katerimi jima je »bakrenoglavec« še posebej sovražno nastrojen, tolpe preživelih ljudi, čudno velike pse, križanca med pošastjo in robotom, ki ni vdan nikomur in skrivnostnega nemega dečka modrih las. Čemu je »čuden«, razodenejo v zadnjem (sedmem) delu. Tedaj izvemo še, kaj se je pripetilo z robotom staršev, čeprav ostane njuna usoda še naprej neznana.

Anime so izredno priljubljene med mladci in čeprav je nedvomno slog pravi, ni vzporednic v številčnosti epizod. Zgolj sedem jih je premalo po standardih tega zanimivega risanega žanra. Zato je prva sezona nekakšen uvod v dogajanje, ki mu bomo priča enkrat prihodnjič. Uporabljen je sodoben animacijski slog, medtem ko je vsebina podarjeno temačna (morbidna). Ljudje so hrana za topove. Veliko jih stori žalostni konec, čeprav prizor smrti v risani seriji ni tako prepričljiv, kot v igrani. Prav tako ni veliko pozitivnih čustev. Namesto tega spremljamo neprekinjeni boj za preživetje dveh ljudi, ki sta se sili razmer znašla v vlogi pilotov velikega robota. Ni nič hudega, če serijo zato preskočite. Še posebej če niste ljubitelj sloga japonskih risank.

Kaj: Anima Pacific Rim: The Black (sedem slabe pol ure dolgih epizod)

Kje: Netflix

Ocena 3,8: Ker si s filmi deli bolj kot ne le naslov in osnovni zaplet, boj med velikanskimi roboti in pošasti iz drugega konca vesolja (ali dimenzije). Ni slaba, le pričakoval bi vsaj še enkrat toliko epizod v pri sezoni!

Priporočilo: Zelo morbidna vsebina. Ali drugače povedano. Risanka namenjena odraslim in prav gotovo ne gledalcem v plenicah! 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja