Pa kaj, če imajo na strežnikih mojo faco in z njo počnejo, karkoli hočejo!?
Matjaž Ropret 19. julija 2019 ob 11:06

Nisem se dal postarat, pa tudi če bi se, ne bi spremenilo dejstva, da so to v glavnem počeli pripadniki istega spola. Mislim, da na mrežah nisem videl nobenega ženskega obraza s starostnimi filtri iz aplikacije Face App. Število moških pa me kar preseneča, tudi novinarskih kolegov, iz dveh vidikov. Tako zaradi psihologije, ker nas ima večina v »resničnem« življenju precejšnje probleme s staranjem, še bolj pa zaradi lahkotnosti nalaganja vseh teh fac.

Ne nameravam moralizirati ali soliti pameti, vsak naj počne, kar hoče. Če hočem snemati vloge ali vsaj kdaj še kaj povedati v kamero, ne zmeraj samo pisati, je skoraj nujno, da za kakšno sekundo ali še raje minuto pokažem tudi svojo faco. In če se komu zdi fino, da pozira v kopalkah in da na fejsu, instagramu in drugod razkazuje svoje otroke, mu ne nameravam oporekati. Živimo v svobodni in demokratični državi. Trdim pa, da se je treba zavedati, kaj tako razgaljanje svoje zasebnosti in predvsem deljenje osebnih podatkov s tujimi (pa tudi domačimi) podjetji pomeni, kakšne posledice lahko ima. Ko enkrat to vemo, bomo mogoče naslednjič malo bolj premislili, ne samo nagonsko stisnili na pošlji, objavi, naloži.

Kakšna je sploh štorija s temi facami? Na kratko povedano se je še enkrat več pokazalo, da nas zasebnost skrbi samo takrat, ko beremo »strašljive« zgodbe o kršitvah in zlorabah, če pride naokrog nekaj hudo zabavnega, pa z veseljem delimo s svetom in organizatorji igre vse, kar od nas hočejo in zahtevajo. Pri tem pa se niti ne vprašamo, kaj vse dajemo na pladnju in potem težko vzamemo nazaj ali pa sploh ne moremo.

Ruska aplikacija, ki sploh ni tako nova, samo zdaj so jo nadgradili z možnostjo, da nas navidezno postara, je nov vir pridobivanja ogromnih količin obraznih fotografij. Selfijev, če hočete. Spomnimo se Facebookovega desetletnega izziva (10 year challenge). Tudi tam je bilo kristalno jasno, da nekdo poskuša kar najbolj množično hraniti algoritme za prepoznavanje obrazov in podobno digitalne čarovnije. Kaj je lepšega, kot če ti milijoni ljudi sami  postrežejo z ogromno različnimi facami, pa še v dveh starostnih obdobjih, da lahko delaš primerjave. Še posebej, če ti za to ni treba plačati niti centa in če so fotografije za vekomaj tvoje za kakršno koli uporabo.

Zanesljivo je nekaj podobnega v ozadju pri Rusih s Face Appom. Pojavili so se sicer celo strahovi, da si aplikacija prilasti dostop do celotnega galerije na telefonu, vendar do zdaj nikomur ni uspelo dokazati, da na strežnike (menda primarno Amazonove v ZDA) prenaša še kaj drugega, kot tiste selfije, ki jih uporabnik dejansko izbere za postaranje. A tudi ti morajo nujno na strežnike, šele tam jih storitev obdela, čeznje spusti filtre. Bolj zaskrbljujoče naj bi bile določbe v pogojih uporabe storitve, ki ponudniku dajejo pravico do trajne, neomejene in neodplačne uporabe naloženih fotografij za kakršne koli namene. Močno dvomim, da je kvaliteta teh fotografij pri več kot enem odstotku dovolj dobra (v vseh vidikih, ne samo glede ločljivosti), da bi se ti obrazi lahko pojavili na kakšnih oglasih kdo ve kje, kot so namigovali nekateri na spletu. Povsem pa verjamem, da je v ozadju že izdelan načrt, kako vso to na lahko pridobljeno množico fotografij uporabiti za podatkovno rudarjenje ali prodati nekomu, ki se bo šel nekaj takega. Menda se nekje v aplikaciji tudi da zahtevati izbris fotografij s strežnikov, a kdo lahko preveri, če je to ponudnik res storil? Omenjeni pogoji uporabe tudi niso ravno skladni s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR), saj uporabnikom ne dajejo prav veliko možnosti in upravljavcem omogočajo, da podatke shranjujejo kjerkoli na planetu (ali zunaj njega).

Kot pravim, zaradi mene lahko po mili volji objavljate selfije, kako boste izgledali čez žnj let ali kakšni ste bili  pred desetletjem. Ni pa nato na mestu zgražanje, da so vas nat*, ko se izkaže, da je bila zabavna igra samo pretkana kulisa za zbiranje velikih količin osebnih podatkov. Včasih je vseeno dobro vnaprej premisliti, kakšen bi lahko bil namen aplikacije, ki nujno zahteva nalaganje (zelo osebnih) fotografij v oblak, ne daje nobenega varstva za osebne podatke in jo razvijajo nekje daleč stran.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja