P50 (Pro) še pride, kaj pa potem za Huawei?
Matjaž Ropret 28. maja 2021 ob 12:15

Huawei za prihodnjo sredo (2. junija) napoveduje dogodek, na katerem namerava predstaviti operacijski sistem Harmony OS za pametne telefone. Zraven bi utegnili končno pokazati tudi modele iz serije P50 in morda nove ure, ki se bodo morda znova imenovale Huawei Watch, ne več Watch GT.

V »normalnih« razmerah bi bila verjetno predstavitev telefonov P50 že zdavnaj prej, najverjetneje marca. Toda predvsem težave s proizvodnjo in dobavljivostjo polprevodnikov – zaradi ameriških sankcij in zaradi pandemije – so zadevo zamaknile. Najprej so se omenjali različni datumi maja, zdaj smo na juniju, če bodo v sredo res odkrili tančico s teh telefonov. Vprašanja pa se s tem ne končajo. Koliko jih podjetje sploh lahko proizvede, kakšne zaloge procesorjev zanje ima? Pa tudi, koliko jih v Evropi in še kje zunaj domačega trga lahko proda? Kajti seriji P40 in Mate 40 nista niti približno ponovili uspeha prejšnjih generacij, ko je Huawei nanje nemoteno nameščal poln Android z vsemi Googlovimi pritiklinami. In, nenazadnje, kaj bo potem? Kdo ve, morda bo brez čipov, za evropske uporabnike atraktivne programske opreme in prodajnih številk čas za razmislek, ali sploh še nadaljevati. Vsekakor nič ne kaže, da bi se ameriška politika z novim predsednikom bistveno spremenila. Kar je bilo dobrim poznavalcem jasno že med mandatom prejšnjega, ko so sprejemali ukrepe, ki so ustavili nalet kitajske korporacije na prvo mesto med proizvajalci pametnih telefonov. Morda je bil dotični predsednik bolj dojemljiv za tovrstne ideje in strahove, a te so bile v obtoku že davno prej. V osrčju vsega pa je infrastruktura za omrežja 5G. Drugi kitajski proizvajalci telefonov, z izjemo ne pretirano pomembnega ZTE, ne predstavljajo »grožnje« v smislu obvladovanja infrastrukture, Huawei jo (je).

Serija P50 naj bi sicer znova obsegala vsaj tri telefone – P50, P50 Pro in P50 Pro+. V preteklosti je bil vedno zraven in zelo pomemben še model Lite, ki sicer z ostalimi ni imel dosti zveze, razen imena, je pa ustvarjal prodajne številke. Glavni lastnosti omenjene trojice bosta zagotovo procesor Kirin 9000, ki smo ga videli že v modelih Mate 40 Pro in Mate X2, ter verjetno enopalčno tipalo v glavnem objektivu fotoaparata. Doslej sta po našem vedenju le dva pametna telefona imela tako veliko tipalo, pred leti Panasonicov CM-1 in nedavno na Japonskem predstavljeni Sharp Aquos R6. Enopalčno tipalo je že dolgo želja mnogih fotografov, saj se je odlično obneslo v žepnih fotoaparatih, denimo v Sonyjevi seriji RX100. Kako pa bo v telefonih z nekoliko slabšo optiko, pa je težko napovedati.

Domnevni Huawei P50. Foto: @Rodent950

Razen neobičajne oblike foto-video modula na hrbtišču drugih velikih odstopanj od ustaljenih vzorcev verjetno ne bo. Pričakujemo zaslone OLED različnih velikosti, nekaj razlikovanja pri materialih in funkcionalnostmi med različnimi modeli, pri čemer bi »osnovni« znova lahko ostal brez vodotesnosti, brezžičnega polnjenja in še česa, zaradi česar smo že v prejšnjih sezonah priporočali izvedbo Pro, čeprav je bila osnovna na pogled in otip bolj prikupna.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Operacijski sistem Harmony OS je glede na vse, kar vemo o njem, predelan Android. Na podoben način kot Amazonov Fire OS, torej je poreklo sistema zakrito, ne gre zgolj za preobleko EMUI. S čimer ni nič narobe, moti pa neiskrenost in zavajanje vodilnih predstavnikov podjetja, ki so Harmony napovedovali kot »popolnoma na novo razvit ‘distribuirani’ operacijski sistem.« In se nato ob razkritju, da ne gre za nič drugega kot še eno predelavo Androida, branili v slogu, »Nekateri ne razumejo razvoja operacijskih sistemov.« Ne glede na to, kako se bo zadeva imenovala, pa ne more rešiti ključnega problema, zaradi katerega je prodaja v evropskih državah strmoglavila na dva odstotka tržnega deleža v prejšnjem četrtletju.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja