Otroške pametne ure so varnostna katastrofa
Matjaž Ropret 23. novembra 2017 ob 13:53

Vse bolj pogosta želja otrok tudi v nižjih razredih osnovne šole za Miklavževa, Božičkova ali rojstnodnevna darila je pametni telefon. Pa tudi staršem se pogosto zdi, da morajo biti šolarji omreženi, če že ne s pametnim, pa vsaj z običajnim mobilnikom. In morda zraven še z otroško pametno uro, ki na daleč omogoča vpogled, kaj mladoletniki počno in njim daje možnost za »klic v sili«.

Zveza potrošnikov Slovenije povzema preizkus norveške potrošniške organizacije Forbrukerrådet, ki je preverila nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih. Kot so zapisali, je ugotovila, predstavljajo precejšnjo varnostno tveganje. Preizkusili so ure Gator 2, Tinitell, Viksfjord in Xplora, ki so (morda pod drugimi imeni, a izdelki so enaki) naprodaj po celotni Evropi. Med drugim lahko nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom. Prav ta funkcionalnost je glavna, zaradi katere se starši odločijo za nakup tovrstne nosljive naprave. V aplikaciji na svojem telefonu namreč lahko ugotavljajo, kje se otrok giblje, prek telefonskega vmesnika v uri pa z njim lahko komunicirajo.

Še bolj kritično in zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji. To pa zato, ker so podatki med pošiljanjem popolnoma nezaščiteni, brez kakršnega koli šifriranja. Enako velja za shrambo v sami uri. V ZPS menijo, da proizvajalci s te, grobo kršijo osnovna pravila zaščite potrošnikov in njegovih podatkov.

Še dodatna težava je nezanesljivost gumba SOS, z njim otrok lahko sproži klic oziroma sporočilo na pomoč do vnaprej določenih številk. Nepridipravi nimajo težav pri spreminjanju seznama zaupanja vrednih številk. Kar pomeni, da klic ali sms v resnici ne ne doseže staršev, skrbnikov ali drugih otrokovih zaveznikov. Poleg tega pa je Forbrukerrådet, kot že mnogokrat doslej, odkrila tudi številne napake v splošnih pogojih uporabe. Pri nekaterih urah pa teh sploh ni! Nobena ura in aplikacija pa ne omogoča trajnega izbrisa osebnih podatkov.

V Nemčiji je tamkajšnji telekomunikacijski regulator pred dnevi prodajo »otroških« pametnih ur, ki jih starši lahko uporabljajo za sledenje svojim nadobudnežem, kar prepovedal. Predvsem zato, ker je prek teh naprav mogoče prisluškovati otrokovi okolici. Bili so primeri, ko so starši prisluškovali pouku. Zato regulator take naprave obravnava kot prepovedane sprejemnike oziroma oddajnike.

V ZPS svetujejo, da pred nakupom kakšnega tega nosljivčka preveri, ali omogoča vsaj osnovno raven zaščite komunikacije. Torej gesla in šifriranje podatkov. In komu vse gredo osebni podatki z nje. Mogoče pa se je vsaj za zdaj tem pripomočkom bolje kar izogniti. In spet vzpostaviti malo več zaupanja na osebni ravni, brez tehnologije.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja