Osvežena Apple Watch in iPad za ohranjanje prednosti
Matjaž Ropret 11. septembra 2019 ob 12:33

Apple Watch je najboljša in najbolj dolgočasna pametna ura. V to sem se znova prepričal poleti, ko sem jo prvič po uvodni generaciji spet na kratko uporabljal, saj je prišla v prodajo pri Telekomu Slovenije. Za iPad pa že dlje časa trdim, da je edina tablica, ki je so res splača kupiti. Preprosto zato, ker ima edina prave, dobre, tablicam prilagojene aplikacije in igre, ker je hardver na nivoju, ker se lahko nadejaš novega softvera še leta po nakupu in ker je tudi velika verjetnost, da bo zadeva še čez pet let povsem funkcionalna. Za androidne primerke se tega enostavno ne da reči. Tako je Apple z najnovejšima osvežitvama teh izdelkov spet storil ravno dovolj, da ohranja svoj primat, cenejši predhodniki pa bodo še povečali njegov tržni delež.

Veliki prednosti Apple Watch pred vsemi ostalimi sta odlična integracija s telefonom in daleč najboljša izbira dobrih, uporabnih aplikacij. Samsungove ure jih imajo nekaj, vendar še zdaleč ne toliko, Huawei Watch GT je simpatična, ponuja odlično trajanje baterije in zelo spodobno  spremljanje vadbe, toda uporabnik se mora sprijazniti, da je pač dobil, kar je dobil. Ničesar dodatnega ne more naložiti, niti prilagoditi osnovnega prikaza. Apple je v nekaj letih tudi toliko izboljšal hitrost in izpilil vmesnik, ki je na začetku deloval okorno, da je uro zdaj veselje uporabljati. Vmes je postala še pravi zdravstveni pripomoček, kar drugim, ki se osredotočajo na prikaz obvestil s telefona in športni vidik (tega sicer zasleduje tudi Apple, a manj zavzeto kot zdravstvenega), ni uspelo v taki meri. Pa še nekaj – Apple Watch je bolj ali manj edina ura, ki je res uporabna za plačevanje. Dvakrat pritisneš na stranski gumb in jo prisloniš k terminalu POS, pa je zadeva opravljena. Deluje praktično kjerkoli, saj reč nadomešča brezstično plačilno kartico s pomočjo platforme Apple Pay. Če imam kakšno pripombo – poleg dizajna, do kamor še pridemo –, sta bili pri samem delovanju to trajanje baterije in pa občasno nevklapljanje zaslona ob premiku zapestja. Eno od teh težav rešuje nova Apple Watch Series 5, druge ne.

Apple Watch Series 5. Foto: Apple

Osvežena ura ima namreč zaslon, ki se med neuporabo toliko zatemni in se mu zniža osveževanje (lahko na samo enkrat na sekundo), da je lahko ves čas vključen in kaže čas. Kar naj bi bila tudi osnovna funkcija ure, pa je marsikatera »pametna« v resnici ne opravlja. Vključno z mojo Huaweijevo, kar me tudi konkretno moti. Kljub temu pa še vedno porabi tako malo, da lahko baterija zdrži cel dan uporabe. Kar ni napredek, ki bi si ga želel, ampak tak je Applov pogled na to stvar. Med mojim testiranjem Series 4 sem sicer ugotavljal, da bi se mogoče celo dalo izvleči dva dneva med polnjenjem, vsekakor pa dan in pol. Nič pa niso storili glede oblike. Ne samo tokrat, že od samega začetka. Na svetu je toliko fantastično oblikovanih ur, najsi bodo okrogle ali pravokotne, ampak povsem medla Apple Watch, brez enega samega izstopajočega detajla, ni med njimi. Nekaj se da storiti s paščki, prav veliko ne. Kakorkoli – peta generacija jabolčne ure, ki ima še vgrajen kompas, prihaja kmalu, po enakih cenah, kot so veljale za predhodnico. Torej slabih 470 evrov za različico z GPS-om in sto evrov več, če omogoča še samostojno povezovanje v mobilna omrežja.

Ostale novosti

Pri iPadu je osvežitev podobno minorna, je pa vsaj očitna navzven. Povečali so namreč diagonalo zaslona za dober cm na 10,2 palcev, malo stanjšali robove ob strani in dodali magnetni priključek za tipkovnico. Navznoter pa je tablica ostala enaka, še vedno jo poganja procesor A10 Fusion (v lanskem iPadu Air je denimo dve generaciji novejši A12 Bionic) in znova je osnovna velikost pomnilniškega prostora 32 GB (pri Airu 64 GB). Cena bo verjetno enaka ali podobno kot pri obstoječem iPadu, ki se ga trenutno dobi za 380 evrov.

Apple je sinoči povedal še, koliko bosta stali njegovi novi naročniški storitvi. Za vsako od obeh bo treba v ZDA plačevati po pet dolarjev na mesec. Drugod pa se najbrž lahko nadejamo podobnih cen, čeprav je na primer Apple Music tu celo nekoliko cenejši kot tam čez. Prva storitev je Apple Arcade, naročnina na (nekoč v prihodnosti) več kot sto iger za mobilne naprave, Apple TV in računalnike, ki bo na voljo od 19. tega meseca naprej, skoraj po celem svetu. Vključene so večinoma lahkotne družinske igre (oz. igrice), kakšnih resnih streljačin in podobnega tu verjetno ne bo.

Druga pa je Apple TV+, nekakšna konkurenca Netflixiu, prihajajoči Disneyjevi storitvi in podobnim. V korporaciji so namenili precej milijonov za produkcijo lastnih serij (Dickinson, The Morning Show, See in še nekaj drugih), seveda pa bo zraven tudi druga vsebina. Štart je prvega novembra v več kot stotih državah, torej verjetno tudi v Sloveniji. Kupci nekaterih Applovih naprav pa bodo dobili enoletno naročnino na Apple TV+ zastonj. Treba je zgraditi bazo in tako ali tako zadeva primarno cilja na tiste, ki so že v ekosistemu, in bodo s tem še trdneje znotraj ograde.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev
  • Za Apple TV+ nisi napisal, da bo stal 4,99$ na mesec.
    Ne bi se strinjal s tvojo trditvijo “tako ali tako zadeva primarno cilja na tiste, ki so že v ekosistemu”, saj bo mogoče Apple TV gledati tudi na PC-jih, nekaterih Samsungovih smart TV-jih ter v prihodnosti še kje.

    Sicer pa če pogledamo kar ponujajo ponudniki teh storitev zdaj manjkajo v njihovi ponudbi samo še prenosi športnih dogodkov.

  • Veš mogoče, če naši ponudniki TV programov oz. operaterji pripravljajo kakšen odgovor na
    te nove OTT ponudbe ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja