Osnoven protivirusni program ali bolj kompletno varnostno zbirko?
Tehnozvezdje 27. septembra 2017 ob 18:02

Mnenja o potrebnosti protivirusnega programa so bila vedno vsaj malce deljena, poznamo celo izjave, da so ti postali popolnoma neuporabni. Toda večina varnostnih strokovnjakov in institucij vendarle priporoča njihovo uporabo. Groženj na spletu je veliko, današnje zaščitne zbirke pa prinašajo še marsikaj več kot golo obrambo pred »virusi«.

Že samo poimenovanje računalniški virus je nekoliko zastarelo, ker ima zlonamerna koda danes veliko oblik, od trojancev do izkoriščanja ranljivosti različnih vtičnikov in še marsičesa vmes. Glavno je, da varnostna zbirka prepoznava vse te različne tipe nevarnosti in to resnici na ljubi večina tudi počne. Malce bolj ali manj učinkovito, a osnova je vedno tu. Nato pa se začnejo razlike med programi. Tistimi, ki vključujejo samo protivirusno in onimi, ki prinašajo še drugo zaščito. Pogledali smo, kako se glede tega razlikujejo zbirke podjetja Kaspersky lab, podobno pa velja tudi za marsikaterega drugega ponudnika.

V Sloveniji je to podjetje v zadnjih letih precej aktivno in njegovi programi se po naših izkušnjah dobro obnesejo. Osnovna zbirka Anti-Virus ponuja nujno plat spletne zaščite in nič več. Odločitev zanjo se nam niti ne zdi posebej smiselna, še toliko bolj, odkar je na voljo brezplačna različica. V Sloveniji sicer uradno ne, toda ni je problem prenesti in namestiti. Že srednja stopnja Internet Security prinaša še požarni zid, zaščito zasebnosti in identitete, blokiranje e-poštne slame, dodatni varnostni ovoj za e-bančništvo, zaščito ob ukradenem telefonu ali tablici, starševsko zaščito, in možnost blokiranja spletnih oglasov. V tem in drugih ad-blockerjih sicer Tehnozvezdje zlahka nastaviš za izjemo, ker oglasi pri nas ne motijo branja člankov. Najbolj obsežen komplet pa je Total Security, ki ponuja še varnostno kopiranje in pomočnika za gesla.

Upravljavec gesel je fin pripomoček za pozabljive.

Neposredno pri ponudniku naročnina na Internet Security stane približno 70 evrov na leto za tri naprave, Total Security pa malo čez 90 evrov. V spletnih trgovinah se da licence dobiti tudi ceneje, verjetno najbolj ugodno naročnino za to zaščito pa lahko sklenejo uporabniki Telekoma Slovenije. Zanje srednji paket stane 3,67 evra na mesec, pri čemer sta prva dva meseca zastonj, najbogatejša zbirka pa 5,21 evra na mesec. Obe naročnini veljata za tri naprave. Na voljo so tudi paketi za mala podjetja, ki se začnejo pri 11,16 evrov mesečno.

Pri programih Kaspersky nam je všeč, da po nepotrebnem ne obremenjujejo računalnika. Nekatere druge varnostne rešitve si vzamejo zase precejšnjo količino pomnilnika, občasno pa še velik del procesorskega časa. Kaspersky Total Security je večinoma zadovoljen s približno 50 MB pomnilnika, procesor pa ima zaradi njega delo le redko. Tako tudi ni bojazni, da bi zbirka z več funkcionalnostmi pomenila upočasnjevanje računalnika in bi se bilo zato bolje odločiti za osnovno. Dobrodošla funkcionalnost je varno bančništvo, ki onemogoča krajo gesel s t. i. keyloggerji – programčki, ki prestrezajo tipkanje – in ki izolira zavihke, kadar je uporabnik s spletni banki, da morebitna zlonamerna koda ne more blizu. To preverjeno deluje v Chromu in Firefoxu.

Povsem zanimiv in uporaben je tudi upravljavec gesel, ki v različici, kakršna je del paketa Total Security – naložiti jo je sicer treba posebej, a to je stvar enega klika – ponuja osnovne možnosti, kot sta baza uporabniških imen in gesel ter samodejno prijavljanje s spletne strani. Vse skupaj je seveda zaščiteno z glavnim geslom, ki mora biti močno. Na voljo je potem še dodatno plačljiva različica s še vem možnostmi.

Zelena obroba označuje zaščiteno okno brskalnika.

Uporabnik teh ruskih programov se lahko odloči ali bo sodeloval v »oblaku« ali ne. Če je vanj prijavljen, imajo razvijalci boljše podatke o tem, kaj se po svetu dogaja in hitreje odkrivajo grožnje in dodajajo prepoznavo novega smetja. Za uporabnika pa to potencialno pomeni boljšo zaščito. Toda kdor ima s tem, da podatki iz njegovega računalnika odtekajo nekam ven, lahko zadevo preprosto pusti izključeno. Obramba bo še vedno enako dobra, saj je veliko drugih, ki bodo v vsakem primeru prijavljeni v oblak.

Protivirusne zbirke zdaj poskušajo nadomestiti še včasih priljubljene programčke za red in čistoto v sistemu Windows, predvsem s tem, da gledajo, kateri programi so posodobljeni in predlaganjem različnih izboljšav. Nam se zdi to malo odveč. Res je, da uporabniki bolj malo skrbijo za to, da je softver posodobljen in da se lahko prav zaradi odsotnosti posodobitev pojavijo luknje, ki jih izkoriščajo napadalci. Toda vsaj ne bi bilo treba uporabnikov ves čas nadlegovati s tem. Kljub temu mislimo, da je skorajda nujno namestiti varnostni program, naročnina na dodatne funkcionalnosti prav tako ni odveč.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
1 komentar
  • Sem stestiral tale Kaspersky Free in nisem bil zadovoljen. Thunderbird mi ni hotel brati gmaila…prav tako niso delale spletne strani, ki uporabljajo certifikat Sigenca (npr: euprava)…očitno so potrebne neke posebne nastavitve v povezavi s TLS. Prav tako program nonstop teži pri brskanju po spletnih straneh in sprašuje če se res hočeš povezati na xy domeno…ter prav tako nonstop forsira njihov secure connection (VPN) – to se da sicer izklopiti. Po 14 dneh sem ga pobrisal in naložil nazaj Avast.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja