Osebni zdravnik na zapestju
Matjaž Ropret 13. septembra 2018 ob 09:56

Sinočnja Applova predstavitev ni bila namenjena samo telefonom. Na začetku so precej obširno govorili tudi o pametni uri Apple Watch, ki zdaj vstopa v četrto generacijo. Z njo to dokončno postala zrel izdelek in razkriva vizijo proizvajalca glede te naprave. Poleg povezljivosti in spremljanja rekreacije, na kar se osredotoča večina konkurentov, naj bi bil to osebni zdravstveni pripomoček. Kar se marsikomu zdi dobrodošlo in koristno.

Apple Watch je po besedah predstavnikov korporacije najbolje prodajana ura na svetu. Ne zgolj med pametnimi, temveč med vsemi urami. »Pomaga ljudem, da so bolje povezani, da se več gibljejo in da živijo bolj zdravo,« trdijo v Applu. Četrta izvedba po vrsti se na daleč ne razlikuje bistveno od predhodnic, so ji pa povečali zaslon skoraj do robov, tako da je njegova površina za približno tretjino obsežnejša. Tako lahko prikaže več informacij, med drugim je na voljo številčnica s kar osmimi različnimi podatki (»complications«).

Med novostmi velja omeniti še dvakrat zmogljivejši procesor, na novo zasnovan gumb za premikanje po izbirnikih s povratnim odzivom, glasnejši zvočnik in natačnejša žiroskop in merilnik pospeška. Zaradi tega lahko zdaj ura zazna padec in takoj pripravi možnost za klic na 112. Če ugotovi, da se nositelj ure minuto po padcu ni premaknil, pa pokliče sama. Merilnik srčnega utripa po novem preverja tudi ritem bitja srca in daje opozorila, če se ta zdi nepravilen. Enako uporabnik oz. uporabnica dobi opozorilo za prenizek pulz.

Še naprednejša sposobnost Apple Watch 4, ampak za zdaj omejena na ZDA, je merjenje elektrokardiograma (EKG). Tako bi lahko vsak posameznik postal priložnostni kardiolog in pogledal, kako deluje njegov najpomembnejši organ. Apple je na oder celo povabil predsednik ameriškega združenja kardiologov, ki je govoril o tem, kako lahko lahko take naprave pomagajo preprečevati  hujše posledice srčnih motenj. Ni pa šel niti približno tako daleč, da bi napovedal kakšno uradno priznavanje tovrstnih domačih »preiskav« v njihovi diagnostiki. EKG pa ne bo omejen na ZDA, ker bi Apple drugod prodajal drugačno uro brez elektrode, temveč bodo aplikacijo zanjo lahko prenesli le ameriški uporabniki.

Vse osebne informacije, še posebej zdravstvene bodo šifrirane tako na sami uri kot v oblaku, zatrjujejo v Applu. Trajanje baterije je enako kot pri Apple Watch 3, energije je dovolj za 18 ur delovanja in to je menda dovolj za cel dan. Porabo med uporabo GPS-a pa so zmanjšali, tako da se bo po novem dalo iti tudi na daljše ture. Apple Watch 4 bo na voljo z kopico kombinacij materialov ohišja in paščkov, nekatere znova posegajo na področje visoke mode in presegajo tisoč evrov, sicer pa se v Nemčiji cene za običajno različico (GPS) začnejo pri 429 evrih. Sto evrov več bo treba odšteti za izvedbo s povezljivostjo LTE, ki pa je v Sloveniji še naprej neuporabna, saj operaterji še vedno ne podpirajo tehnologije e-sim.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.