Osebni računalniki po dolgem času v vzponu
Matjaž Ropret 17. julija 2018 ob 10:33

Prva polovica leta je prinesla nepričakovano dosti zanimivih prenosnikov. Skoraj vsak od testiranih je z nečim navduševal, najsi bo z izdelavo, vsestranskostjo, trajanjem baterije ali ceno. Podobno očitno razmišljajo tudi kupci, saj se prodaja PC-jev prvič po dolgem času zrasla. Malo, toda rast je bila. Vendar pa se je večina tega dogajala na skrajnih koncih cenovne lestvice, tam v sredini je stanje bolj žalostno in dolgočasno.

Analitska hiša IDC je v letošnjem drugem četrtletju naštela, da je pot h kupcem našlo nekaj več kot 62 milijonov novih osebnih računalnikov. To vključuje tako namizne, kot prenosne in delovne postaje. Rast glede na enako lansko obdobje je bila 2,7-odstotna in s tem najvišja po prvem četrtletju 2012, torej po dobrih šestih letih. Nekaj je k temu prispevalo tudi slabo lansko drugo četrtletje, ko so se proizvajalci ubadali s pomanjkanjem ključnih komponent, pa vendar so tokrat k boljši prodaji prispevala tako večja podjetja in njihov cikel posodabljanja opreme, kot domači kupci, ki so jih pritegnili premijski na eni in poceni prenosniki na drugi strani. Največ so od tega kajpak imeli tisti proizvajalci z največjo ekonomijo obsega, ki ceneje prihajajo do sestavnih delov, in si lahko privoščijo dražje postopke pri obdelavi materialov. Medtem ko pri poceni računalnikih IDC izrecno omenja chromebooke, ki pa so močni predvsem v ZDA, drugod še niso uspeli povzročiti večjih pretresov.

Pisal sem že, da je zdaj odličen čas za nakup prenosnika. Aktualna generacija procesorjev, tako Intelovih kot AMD-jevih predstavlja velik zmogljivostni korak naprej in zmanjšuje potrebe po namiznih računalnikih. Nekje po desni prihaja še Qualcomm v navezi z Microsoftom in sistemom Windows za procesorje ARM. Za zdaj grožnja še ni prevelika, navkljub nekaj nižjim cenam prenosnikov s procesorji Snapdragon 835 v primerjavi z enakimi modeli, ki jih poganjajo Intelovi čipi. Toda Snapdragon 850 ob koncu leta bi utegnil že bolj začiniti zadeve. Tako se zdaj da kupiti spodobno hiter računalnik za približno osemsto evrov. Nalašč sem zapisal računalnik, ker štiri prenosniška jedra v procesorju in morda še ločena grafična kartica danes zadostujejo za večino opravil. Težava, ki pa še zdaleč ni nova, pa je v tem, da je treba za nekaj res prenosnega in atraktivnega odšteti (čez palec) najmanj tisočaka, pod to mejo se z resnimi zmogljivostmi ponašajo samo večji, bolj stacionarni prenosniki.

Nedavno je Microsoft najavil »dosegljivo« izvedbo svojega križanca med tablico in prenosnikom Surface Go. Žal je res poceni samo na oni strani Atlantika, na tej namreč osnovna različica stane 450 evrov, tista, ki jo je smiselno kupiti (z 8 GB pomnilnika in 128 Gb SSD-ja) pa 600 evrov, skupaj z ovitkom-tipkovnico 700. Medtem HP, Lenovo, Asus in ostali vodilni proizvajalci večinoma še naprej zanemarjajo »dovolj dobre« 13-palčne in manjše prenosnike ali »hibride«. Računalniki z Googlovim sistemom Chrome OS pa že nekaj časa v Evropi niso ravno poceni, cene se začenjajo pri tristo evrih, in tudi ponudba je skromna. Zato je treba pogledati h kitajskim znamkam, kjer se najde precej izdelkov, kakršen je Yepo 737A. To so nekakšni »kloni« Macbooka Air, vendar osnovani tako, da stanejo nekje med dvesto in tristo evri. So določeni kompromisi, najbolj očitno po navadi pri sledilni ploščici in »disku«, ki je pogosto vrste eMMC, kar je praktično enako, kot bi v računalnik vstavil pomnilniško kartico za fotoaparat, in to delovanje upočasnjuje precej bolj kot sam procesor. Enak greh je s Surface Go pri osnovni konfiguraciji storil Microsoft. Zato pa so zasloni večinoma presenetljivo dobri in tudi izdelava ni napačna. Da pa se najti tudi kakšnega »kitajca« s pravim SSD-jem. Denimo Teclast F7 (za popust uporabi kodo IT$TATCF7) ali Jumper EZBook X4, ki ima že tudi novi Celeron N4100, torej bi morala celotna kombinacija dati v redu rezultate.

Podobno tudi pri pametnih telefonih v zadnjem času skoraj največ zanimivega prihaja s Kitajske. Huawei tako ali tako najbolj opazno napreduje, njegov trojni fotoaparat pri P20 Pro je nekaj posebnega. Xiaomi, ki počasi prihaja v Slovenijo, zna izdelati kakšen izstopajoč telefon, kot je Mi Mix 2(s). Konglomerat Oppo-Vivo pa je prvi, ki se je zagrel za čitalnike prstnih odtisov, vgrajene v zaslon, ter zdaj inoviral še z motoriziranim izskočnim prednjim fotoaparatom, da je lahko celotna prednja stran telefona zaslon, kot pri modelu Vivo Nex. Ampak nazaj k računalnikom …

Jeseni bo tudi jasno, koliko na množično, dostopno osebno računalništvo še da Apple. Njegova pahljača prenosnikov je že nekaj časa sumljiva. Zmogljivejši modeli so bi sicer ravnokar deležni resne posodobitve, toda govorimo o računalnikih s cenami med dvema in sedmimi tisočaki. Dostopnejši modeli pa vztrajajo pri malodane zastarelih procesorjih in drugih čudnih odločitvah pri zasnovi. Govori se popolni prenovi palete, ki je prej ko slej nujna. Če je ne bo, pa je to znak, da je Apple zapustil domače uporabnike oz. jim bo res poskušal prodajati le še svojo vizijo osebnih računalnikov prihodnosti, torej tablice iPad (Pro).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja