Orgije, popolna družbena hierarhija in droga sreče v krasnem novem svetu!
Marjan Kodelja 22. julija 2020 ob 06:22

Kaj se zgodi, ko umetna inteligenca poustvari rajski vrt? Ugotovi, da je človek bolezen in da je naloga izvedljiva, če iztrebi človeštvo ali individualizem!

Najbolj drastično se je iztrebljanja lotil Skynet v seriji filmov Terminator z vojsko morilskih strojev. Legendarnemu rdečeokemu računalniku Halu 9000 iz 2001: Odiseja v vesolju je njegov človeški stvarnik zabičal, da mora vedno slediti zapisanemu v programski kodi, zato je bil prisiljen v odstranitev posadke, ki ga je hotela izključiti. Tudi v filmu »Jaz robot« je umetna inteligenca dojela, da lahko planet zaščiti z uničenjem najhujših škodljivcev, v trilogiji Matrica pa nam je namenila vlogo živih baterij. Do podobnega zaključka je umetna inteligenca, ki so jo paradoksalno zgradili za zaščito, prišla tudi v seriji »Brave New World – Krasni novi svet«. Uničenje ali pa popolna podreditev posameznika utopični družbeni ureditvi. Pokaže pa se, kako destruktiven je lahko v tej en sam osebek, ki se noče ali ne more podrejati!

Serija v prvi sezoni relativno dobro sledi istoimenski noveli, ki jo je leta 1931 spisal angleški literat Aldous Huxley. V časih, ko je bil seks v javnosti tabu, je bralce presenetil s podrobnim opisom družbe, kjer bodo družino, monogamijo in bolečino zamenjale sreča, lepota, mladost in medsebojno »obdarovanje« z užitki brez omejitev. V knjigi je temelj tega droga za srečo »soma«, v seriji pa kot »dežnik« pravičnosti nad vsem bedi še umetna inteligenca Indra. Za nove »osebke« poskrbi genetika in umetni »maternica«, rodijo pa se v pred definirano družbeno skupino – kasto. Na vrhu so alfe, na dnu pa epsiloni. Delavci z omejeno inteligenco za alfe in bete skoraj nevidni, če pa jih že opazijo, se sprašujejo, ali sploh razmišljajo. Zelo podobno kot nekateri belci še vedno menijo o drugih rasah!

Epsiloni so popolnoma podrejeni in se na trenutke obnašajo kot roboti. Vsi drugi sicer imajo več razsodnosti, vendar jih soma ves čas omamlja z občutkom sreče. Kontaktne leče pa jim poleg povezave in dodane resničnosti, dajo še možnost, da gledajo skozi oči kogarkoli, kar vse izkorišča Indra za ustvarjanje kolektivnega mišljenja. Zelo podobno kot v kolektivu Borgov (Zvezdne steze), samo ne tako invazivno. Individualizem, monogamija v spolnosti, zasebnost, denar in zgodovina so kletvice in nekaj in nesprejemljivo v srečnem družbenem telesu Novega Londona. Mesta Svetovne države (World State), kjer se dogaja večino zgodbe.

Na drugi strani oceana (današnje Združene države) je tematski park Savage, kjer živijo divjaki in kamor morajo enkrat v življenju iti vse alfe. Tam je življenje, kot smo ga vajeni, z družinami, vero, bolečinami rojstvi, predvsem pa prežeto z nasiljem. Ko ga obiščeta socialni delavec Bernard Marx s spremljevalko Lenino Crowne, izbruhnejo nemiri, saj je ljudem dovolj, da jih ves čas gledajo prišleki od drugje, ki se obenem imajo še za večvredne. Uspe jima zbežati, domov pa odpeljeta Johna, sina ženske iz Novega Londona, ki se nekoč zaradi nosečnosti in sramu ni mogla vrniti. John je tujek v novem okolju, njegova dejanja pa zanj destruktivna, saj čeprav tega v bistvu noče, vpliva na revolucijo, ki jo sprožijo epsiloni. Možna pa tudi je, da je cela zarota pronicljiv načrt Indre, ki v nekem trenutku ugotovi, da je za planet bolje, če nas ne bi bilo!

Kot mnogo dobrih vsebin je tudi ta serija narejena za storitev pretočnega videa, pri produkciji pa niso varčevali. Ni pretiranih poenostavitev, kot je na primer snemanje v praznih garažah iz betona in kovine, ki naj bi bile nečloveške zgradbe na tujih planetih (Potepuška kraljica, Killjoys, Temna snov in nekatere druge serije kanala SyFy). Ker zgodba temelji na dobrem knjižnem delu, ni banalna, zato za poživitev ne potrebuje pretirano poudarjene akcije. Le podrobno scenografijo in kostumografijo ter odlično igranje. Nastala je izredno dobro posneta serija, kjer zgodbo lepo teče iz epizode v epizodo, je razumljiva, ima rep in glavo in ni dolgočasna, podprta z izborom zanimivih igralcev, med katerimi ima obrobno vlogo tudi Demi Moore.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Serija je izrednega pomena za sodobna vprašanja o vplivu novih tehnologij predvsem umetne inteligence na človeško družbo. Ni se treba bati njene zlobe, prej naše, ki se bo zrcalila v skrbi, da bi nas obvarovala. Zaključek prve sezone je zato nekoliko nepričakovan in bo škoda, če se ne bodo odločili tudi za drugo sezono!

Kaj: Brave New World

Kje: storitev Peacock (oziroma saj veste kje!)

Ocena: 4 (ker nudi drugačen pogled v distopijo od drugih podobnih serij).

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja