Oral-B iO (serija 8): Ščetka visoke mode (#video)
Matjaž Ropret 27. novembra 2021 ob 06:25

Naveza Braun, kot izdelovalec naprav, in Oral-B kot znamka zobne nege je z baterijskimi ščetkami že ves čas kljub kakovostnim izdelkom nekoliko v senci glavnega konkurenta Philipsa. Ta ima v očeh mnogih kupcev lepše in z zanimivejšo tehnologijo opremljene tovrstne pripomočke. Ali je morda imela, kajti nova tehnologija iO pomeni preskok, kakršnega ščetke Oral-B že dolgo ali pa sploh nikoli doslej niso bile deležne.

»Stara« tehnologija teh ščetk je temeljila na paličici, ki je premikala nekakšno nihalo v nastavku, da je glava s ščetinami oscilirala z zelo veliko hitrostjo. Na pogled bi rekli, da se je vrtela, a v resnici je nihala gor in dol. Tudi zdaj v osnovi počne enako, toda za prenašanje gibanja z elektromotorja na premično del glave zdaj skrbijo magneti. Ne bom se spuščal v tehnikalije delovanja, ima pa ta sprememba »pogona« ima več posledic. Tako v delovanju kot v videzu in te so za uporabnike pomembne.

Posvetimo se najprej oblikovanju, saj je vsaj tako pomembno kot kateri koli drug vidik. Ščetka oz. sama naprava je bolj sloka, ima lepe, bolj dinamične linije, še posebej prehod z ohišja naprave na glavo s ščetinami so zdaj izvedli res lepo. Iz ohišja nič več ne štrli, kadar na njem ni nastavka, svetlobni pas tik pod tem spojem sledi omenjenim linijam, ne zaključi se več vodoravno. Vgradili so še grafičen barvni zaslonček, podoben OLED kot denimo na zapestnicah Mi Band, med gumijasti tipki (za vklop/izklop, izbiranje načinov in spreminjanje nastavitev), ki skoraj nič ne izstopata iz siceršnje ravnine sprednje strani, spodaj pa vsaj pri serijah 8 in 9 ni več vdrtine, ampak zgolj nekaj vbokline, da sede na sicer minimalističen, toda precej težak induktivni polnilnik. Ohišje je iz prijetne nedrseče plastike in matirana črna barva je prav tako dobra izbira. Le obrobi čisto spodaj in pod pritrdiščem glave sta pobarvani sijoče. Posledica nastavkov, ki se »zlivajo« z linijami ohišja, pa je konec barvastih obročkov, ki so prej lahko označevali čigav je kateri (pravzaprav ščetka), če je več družinskih članov uporabljalo isto napravo. Na novih so menda različne oznake, a tega ne morem potrditi, ker do rezervnih še nisem prišel. In hkrati je Oral-B novo obliko izkoristil za precejšnjo podražitev nastavkov (kot tudi samih naprav). Cene se z določenimi popusti sicer že spuščajo na sprejemljivejše ravni, a vseeno je skok kar opazen. Dizajn je subjektivna zadeva in pri zobni ščetki verjetno vseeno ne igra ključne vloge, vseeno pa lahko rečem, da je novinko prijetno držati in da polepša umivalnik, na katerem stoji. Po drugi strani pa so nekatere prejšnje imele gumirano hrbtišče, kar je omogočalo boljši oprijem.

Glavni novici magnetnega delovanja, poleg izboljšanega videza in ergonomije, sta zmanjšanje hrupa in drugačen občutek na zobeh. Ščetka je bistveno tišja kot prejšnje. Zdaj se pravzaprav sliši samo nekakšno brenčanje, še vedno ni tiho, a tudi ne nadležno. Izginil pa je preostali ropot, ki ga je prej povzročalo zadevanje paličice v premični del nastavka. Zdi pa se tudi, da je prenašanje energije precej bolj učinkovito. Obroček s ščetinami oscilira z manjšim radijem, bolj usmerjeno, kar se tudi pozna med ščetkanje. Ščetine namreč bolj neposredno zadevajo ob zobe, čemur se je treba malo privaditi. Mogoče na začetku prvih nekaj dni uporabljati katero od nežnejših nastavitev, na voljo sta sensitive in celo super sensitive, pa morda šele nato preiti na standardno daily clean, ali pa sploh ne, kajti že prvi odlično opravita svoje delo. Način intensive je zame premočan. Na test sem sicer dobil standardni nastavek, se je pa tudi na tem koncu mogoče odločiti za skelečim zobem prijaznejšo različico. Poleg omenjenih načinov je mogoče izbirati še med tistima za nego dlesni in za beljenje zob. Skoraj ne dvomim, da delo opravi bolje od prejšnjih, nimam pa empirične potrditve za to, ker ne vem, kako bi meril opravljeno delo zobnih ščetk. Vsekakor tudi omenjeni zaslonček lahko pripomore k bolj temeljitemu umivanju zob, prej pa še eno hecno opažanje. Pri prejšnji ščetki, zdaj stari že pet let, a takrat podobno vrhunski, kot je iO serije osem, sem običajno porabil zelo malo zobne paste, hitro je je bilo preveč. Na novo je dam več, pa vseeno imam občutek, da si proti koncu, ko že enkrat vmes izpljunem, umivam bolj z vodo kot s pasto. Učinkovitejša izraba energije se očitno pozna tudi na tem področju.

Zaslonček na začetku pozdravi, potem prikaže stanje baterije in nato izbrani način ščetkanja. Zoprno je, da ga ni mogoče zbuditi s tipkama, ampak le s premikom celotne naprave. Na njem se da spreminjati določene nastavitve, denimo barvo svetlobnega pasu, a je to lažje početi v aplikaciji. Pomembno je, da med umivanjem zob kaže pretekli čas in tako spodbuja, da bi zdržal dve minuti. Tudi če vmes ne spremljaš napredka v aplikaciji, kjer lahko vidiš, kako dobro si že očistil posamezne predele zobovja. Kadar dosežeš dve minuti, si na koncu na zaslonu prislužiš zadovoljnega smeška, sicer pa žalostnega oz. razočaranega. Problem je zgolj v tem, da je med ščetkanjem kar težko videti na zaslonček, razen pod določenimi koti ali morda v ogledalu. Pa tudi, kadar ščetka stoji na umivalniku, se od zgoraj ne vidi odstotka baterije, treba se je skloniti na zaslon pogledati naravnost. Še vedno pri pravilnem ščetkanju pomaga svetlobni pas, ki z določeno barvo opozarja na preveč ali premalo močan pritisk. Pravzaprav se je mogoče povsem dobro umivati zobe že s pomočjo diod in zaslončka na sami napravi. Povezavo bluetooth in aplikacijo vidim kot morda koristen, a nikakor nujen dodatek. Nič ne bi imel proti cenejšemu modelu brez bluetootha.

Aplikacija Oral-B sicer prinaša bolj pregledne in hitreje dostopne nastavitve, ki pa jih boste zelo verjetno pogledali in morda spremenili največ trikrat – prvič, zadnjič in nikoli več. Med ščetkanjem pa serija osem prikazuje zobovje, razdeljeno na tri področja spodaj in tri zgoraj. Serija devet zmore še sledenje v treh dimenzijah, medtem ko osmica po mojih izkušnjah zgornjo vrsto dobro prepoznava, težave pa ima vsaj pri meni s spodnjo. Od enke do štirice ali petice spodaj na obe strani namreč lahko ščetkam kolikor hočem, pa komaj dosežem »popolno« belino, medtem ko na ostalih petih predelih lepo postopno napredujem do najvišje stopnje (po barvnih odtenkih od modre do bele), če vztrajam dovolj dolgo. Kadar med ščetkanjem ne »buljiš« v zaslon telefona, si naprava vseeno zapomni seanso in jo enkrat kasneje sinhronizira z aplikacijo. Za »uspešna« ščetkanja seveda dobivaš pohvale, medalje in druga »priznanja«. Mislim pa, da je stvar podobna kot z zapestnicami in urami. Številke sproti spremljaš in občasno pogledaš dnevne trende, redko pa jih zares analiziraš in iz njih izvlečeš kakšno konkretno poanto.

Ščetka ima torej tokrat magnetni induktivni polnilnik, ni je treba nasaditi na kakšen izrastek ali vtikati kabla. Je pa na polnilniku malce preveč svobodna. Magnet je ne drži zelo močno in zato lahko pleše v majhnem radiju, če se je kdo dotakne, tudi prevrnila bi se teoretično lahko. Predvsem pa mi ne bi bilo všeč, če bi moral polnilnik nositi s seboj na potovanje. Na srečo me za tedensko ali tudi 14-dnevno sploh ne bi skrbelo, kajti toliko časa baterija ob umivanju zob zjutraj in zvečer zlahka zdrži. Porabi približno dva do tri odstotke napolnjenosti za eno ščetkanje. Če bi še kam za tri tedne ali cel mesec, pa se ne bi mogel izogniti vmesnemu polnjenju. Morda bi lahko v potovalni ovitek vgradili napajalnik, v katerega bi priključili standardni kabel USB-C. Ta škatlica ima prostor za še za dve glavi oz. nastavka, v kakovosti ali izkoristku prostora pa ne izstopa. Oral-B že dolgo išče pravo formulo za shranjevanje nastavkov, ko niso v uporabi, in niti s tokratno gumijasto rečjo z dvema izrastkoma je ni našel. Preslabo se prime na površino, na kateri stoji, in prav tako hitro se začne na njej nabirati, kar odteka iz nastavkov. Jo je pa mogoče vsaj dokaj preprosto očistiti.

Serija iO je brez dvoma velik korak naprej za znamko Oral-B. Umivanje zob je učinkovito in bistveno tišje, ščetke pa delujejo moderno in prestižno. A za ta privilegij je treba tudi konkretno plačati. Serija 8, kakršno sem testiral, ima priporočeno ceno 330 evrov, kar je brez dvoma pretirano. V iztekajočem se tednu sem jo videl znižano za kar 30 do 40 odstotkov, torej vse do dvesto evrov, kar je že precej bolj sprejemljivo. Ne vem, ali zaradi črnega petka, in kako hitro bo šla nazaj, vendar očitno prostor za popuste obstaja. Še dražji seriji 9 (v osnovi 410 evrov, v akciji za malo manj kot 290 evrov) bi se izognil, serija 7 ima izhodišče na 300 evrih, zdaj se je gibala okrog 200, tudi sicer je skoraj enaka kot osmica, tako da bi morala biti opazno cenejša, da bi bila zanimiva. Obstaja še serija 6 brez magnetnega polnjenja, ki pa je v Sloveniji nisem zasledil. Tokratne akcije so bile glede na prvotne cene že dobre, a splača se spremljati, kaj se bo dogajalo v prihodnje in kako hitro bo tehnologija iO našla pot tudi v nižje, manj premijske cenovne razrede.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:

 • Izboljšana učinkovitost v primerjavi s prejšnjimi generacijami
 • Precej manj hrupna od predhodnic
 • Končno lepo oblikovana ščetka znamke Oral-B
 • Dobra ergonomija
 • Magnetno polnjenje
 • Barvni grafični zaslonček s ključnimi informacijami
GRAJAMO:
 • Polnilnik ni ravno majhen in lahek, če bi ga hotel vzeti s seboj na potovanje, druge možnosti polnjenja pa ni
 • Ščetka si ne zapomni vedno zadnjega izbranega načina
 • Novo generacijo so izkoristili za konkretno podražitev tako samih naprav kot ustreznih nastavkov (na srečo so že tu popusti)
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
 • Matjaž kakšna je pravzaprav razlika med serijo 8 in 9. Pri devetici kot vidim se omenja umetna inteligenca zato me zanima kakšen pomen ima to na učinek čiščenja. So nastavki vedno samo okrogli ali je pri Oralovih ščetkah možen tudi nastavek podoben tistemu v soničnih krtačkah Philips torej podolgovat. Vedno opažam okrogle nastavke, sledni pa se mi zdijo precej majhni. Pri uporabniških izkušnjah sem prebral da imajo uporabniki pogoste težave s parjenjem ščetke s pametnim telefonom. Žal nisem zasledil za kateri operacijski sistem so uporabljali potrošniki s težavami. Je kvaliteta boljša od Philipsovih ščetk? Slednja ne samo da je po 3 letih izdihnila ampak je imela tudi precej pogoste težave s senzorjem pritiska, ki je delal kakor se mu je zazdelo. Včasih je nadležno opozarjal samo da si se s ščetko dotaknil zob spet drugič si lahko ščetko pritisnil ko nor in ni odreagiral. Precej slabe izkušnje imam s Philipsom

  • Kolikor se spomnim, je glavna razlika v tem, da ima 9 3D-zaznavanje in prikaz v aplikaciji, 8 pa ne. Mislim, da način nihanja pri krtačkah Oral-B oz. Braun ni primeren za podolgovate nastavke, ker zadeva po domače povedano kroži. Obratno je pri Philipsovih. Glede povezovanja bluetootha nisem nikoli imel težav, ne na Androidu ne na iOS-u, glede življenjske dobe pa lahko rečem samo to, da moja več kot pet let stara ščetka deluje brez težav in da poznam tudi precej zadovoljnih uporabnikov Philipsovih, ki pri nakupu nove izbirajo samo med modeli te znamke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.