Oral-B Genius: Je v ospredju ščetka ali aplikacija?
Matjaž Ropret 15. decembra 2016 ob 12:40

Ob trendu take in drugačne povezljivosti v vseh mogočih napravah, od kavnih avtomatov do postelj, je bila taka zobna ščetka neizbežna. Naveza Oral-B in Braun je model Genius z vgrajenim bluetoothom in aplikacijo za pametni telefon predstavila marca na sejmu MWC v Barceloni, zdaj pa sem si z njim nekaj dni umival zobe in zraven buljil v ekran, da bi dosegel vse, kar mi je programček zadal. Podobno kot že prej z rekreativno zapestnico sem ugotovil, da so cilji kar visoki.

Genius 8000 (obstaja tudi model 9000 z eno ali dvema dodatnima funkcionalnostima) je v osnovi električna ščetka, kot jih poznamo že dolgo, ima pa še svetleči pas pod vrhom in povezljivost po bluetoothu. Ni torej neposredno povezana v internet, ampak se, podobno kot zapestnice ali pa modrozobi telesni termometer, ki smo ga videli na zadnjem Cesu, poveže s telefonom prek aplikacije. Tej se reče Oral-B in je na voljo za Android in iOS. Ko se krtačka in telefon spoznata – povezovanje ne deluje nujno v prvem poskusu – pričakajo uporabnika tri glavne možnosti. Štoparica (timer), ugotavljanje položaja (position detection) in izzivi (brushing challenge). V vsakem primeru aplikacija zaradi povezave prepozna začetek umivanja zob in vedno se začne odštevanje do dveh minut, kolikor dolgo bi moralo trajati čiščenje. Priznam, da pogosto obupam kakšno sekundo prej, ker se mi zdi, da sem čez vsak predel zob šel že vsaj trikrat, če ne petkrat. Aplikacija se seveda s tem ne strinja. V načinu position detection (na žalost je aplikacija samo v angleščini) s prednjim fotoaparatom na telefonu dejansko gleda v zobe. Zato je takrat treba mobilnik vstaviti v priložen nosilec, ki se prisesa na ogledalo v kopalnici. In potem nastaviti pozicijo, da je obraz v središču vidnega polja fotoaparata. V aplikaciji je krog razdeljen na šest delov, kar predstavlja šest predelov zobovja in vsak je na začetku moder. S ščetkanjem postajajo svetlješi in vedno bolj beli. Šele takrat uporabnik ugotovi, koliko časa mora krtačka ropotati po posameznem zobu, da z njega res odstrani vse. Ta način je zanimiv, ni pa za vsako umivanje zob, ker namestitev telefona in fotoaparata zahteva nekaj časa in volje. Prav tako izzivi v slogu x dni bom zobe umival tako dolgo. Za odštevalnik je dovolj, če telefon čepi nekje na robu umivalnika ali na polički nad njim. Ne glede na to, kje imam telefon, pa je rahlo bizarno, da med umivanjem zob gledam še vremensko napoved in zadnje novice, kar tudi ponuja aplikacija v spodnjem delu zaslon. In nisem pretirano navdušen, da podatki o mojem umivanju zob potujejo nekam v oblak. Na srečo je mogoče v nastavitvah izključiti pošiljanje statistike proizvajalcu.

Osebno bi se mi zdelo čisto dovolj, če bi tako krtačko uporabljal na enak način kot zapestnico. To pač nosim in enkrat ali dvakrat na dan sinhroniziram podatke iz nje in preverim, kako aktiven sem bil v resnici. Podobno bi si lahko z genijem (genius) čistil zobe brez navzočnosti telefona in na vsake toliko v aplikaciji preveril, kako skrbno to počnem. Navsezadnje bi tako dobil boljši občutek, kako dolgo je treba vztrajati. In ščetka, ki ima tipala za zaznavanje premočnega pritiska, takrat zavibrira in pas na vrhu zasveti rdeče, tako da tega ni treba vedno preverjati na telefonu. Res pa je, da prepoznavanje položaja pač ne more delovati brez fotoaparata in da je vse skupaj zasnovano za hkratno uporabo. Se pravi, telefon mora biti zraven, če hoče uporabnik res izkoristiti vgrajeno povezavo bluetooth.

Aplikacija hrani statistiko umivanja zob.
Aplikacija hrani statistiko umivanja zob.
Tako izgledajo rezultati po umivanju pod nadzorom kamere na telefonu.
Tako izgledajo rezultati po umivanju pod nadzorom kamere na telefonu.

Ampak krtačka je tudi v nepovezanem načinu dobra, ker je pač model z vrha ponudbe znamke Oral-B. Kupec dobi tri različne nastavke in naprava ponuja več načinov ščetkanja, od običajnega, prek intenzivnega, do blažjega in posebnega za dlesni. Ni pa pri modelu 8000 čiščenja jezika, ki ga aplikacija tako vneto spodbuja, in graja uporabnika, če to preskoči. Vendar ta način ponuja samo model 9000. Ne vem, koliko je genij učinkovitejši od cenejših električnih krtačk, vendar svojega dela zagotovo ne opravi slabo. O trajanju baterije težko kaj rečem, brez dvoma zdrži teden ali dva, tako ali tako pa bo verjetno polnilna postaja ves čas priključena in se bo tako ščetka vsakič sproti napolnila. Ergonomija se mi zdi v redu, me pa ne bi motilo, če bi bilo držalo nekoliko krajše.

Ključno vprašanje – ima bluetooth v zobni ščetki kakšen smisel? Še drugače, prinaša uporabno dodano vrednost? Po svoje jo, ker uporabnik izve malo več o tem, kako natančno si umiva zobe, aplikacija pa ga spodbuja, da si jih bolj. Podobno kot zapestnica priganja k hoji ali teku. Se pa bojim, da bo tudi tu obdobje intenzivne uporabe teh možnosti precej kratko. In, sploh ne nepomembno, ščetka zaradi bluetootha ne sme biti pretirano dražja. Cena za model Genius 8000 ima v slovenskih trgovinah precejšen razpon, od razumnih 150 do malo pretiranih 210 evrov.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.