Oracle in Trumpov podpornik Larry Ellison kompromisna rešitev za TikTok?
Matjaž Ropret 14. septembra 2020 ob 10:26

Prodaje ameriškega (ter še kanadskega, avstralskega in novozelandskega) poslovnega dela priljubljene storitve TikTok očitno ne bo. Microsoft, ki se je najbolj resno zanimal za nakup, je namreč sporočil, da je bila njegova formalna ponudba zavrnjena. Po navedbah The Wall Street Journala pa je lastnik TikToka, kitajsko podjetje ByteDance, izbralo ameriško korporacijo Oracle za zagotavljanje tamkajšnjih oblačnih storitev. Ni pa še jasno, ali bo taka rešitev zadovoljila vlado v Washingtonu in predvsem predsednika Donalda Trumpa.

Za tiste, ki morda niste spremljali zgodbe, malo obnove. Ameriška paranoja pred kitajskim »prisluškovanjem« ali (kdo ve kakšno) zlorabo osebnih podatkov je poleti našla novo tarčo – družabno omrežje TikTok. Trump je zahteval najmanj prodajo poslovnih enot tega omrežja v omenjenih državah, s čimer naj bi zagotovili, da podatke uporabnikov v ZDA, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji obdeluje in usmerja nekdo drug in tako ne gredo neposredno na strežnike komunistične partije ter vlade v Pekingu, kot si delovanje aplikacije verjetno predstavljajo v Washingtonu. Alternativa naj bi bila blokada tega družabnega omrežja na ameriških tleh. Kot možni kupec se je nekoliko presenetljivo pojavil Microsoft, govorilo pa se je o 30 ali 40 milijardah evrov, pri čemer je predsednik celo pričakoval »lepo provizijo za državni proračun,« kot kakšen mafijski boter.

Toda ByteDance ni naklonjen prodaji svojega dragulja, prav tako niso navdušene oblasti v Pekingu, ki so na hitro sprejele odlog, da morajo odobriti vsako prodajo pomembne intelektualne lastnine, med katere spadajo računalniški algoritmi. Prav algoritem za priporočila novih kratkih videov pa je glavna prednost TikToka pred ostalimi družabnimi omrežji. Kompromis naj bi bil zdaj izbor podjetja Oracle, najbolj znanega po storitvah za upravljanje podatkovnih baz, kot »zaupanja vrednega tehnološkega partnerja.« Oracle naj bi tako upravljal oblačno infrastrukturo za TikTok v ZDA. Ideja je torej v tem, da bi se vedelo, po čigavi opremi se stekajo podatki.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Veliko vprašanje pa je, kakšen dostop do podatkov in same kode storitve bi sploh imel ta »partner«, če ne bi bil zgolj nevedni prenašalec bitov. Naslednje vprašanje pa je, zakaj bi to zadovoljilo nezaupljivo ameriško administracijo. Morda v podjetju ByteDance računajo na dejstvo, da se je soustanovitelj, največji lastnik in direktor Oracla Larry Ellison pred časom javno izpostavil kot Trumpov podpornik in bi bil slednji zaradi tega s kompromisom zadovoljen v tolikšni meri, da ne bi uresničil groženj s prepovedjo delovanja TikToka znotraj ZDA.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja