Opustite upe vsi, ki še vedno čakate poceni iPhone
Matjaž Ropret 15. septembra 2018 ob 07:02

Med čakanjem na nove jabolčne telefone in vsem curljanjem se vedno znova pojavljajo napovedi različnih pametnjakovičev iz vrst »analitikov« o tem, kako bo vsaj en nov model cenovno bolj dostopen. Že pri 5c se je izkazalo, da iz tega ni bilo nič, potem še kdaj vmes in zdaj še pri Xr. Cene gredo gor, nobenega razloga ni za njihovo padanje. Poglejmo kakšne so.

 

64 GB

128 GB

256 GB

512 GB

iPhone Xr849 €909 €1019 €
iPhone Xs1149 €1319 €1549 €
iPhone Xs Max1249 €1419 €1649 €

 

To so zneski, ki jih bo treba v zahodnoevropskih državah odšteti za nakup enega od ta teden predstavljenih iPhonov. Vstopni prag je pri 849 evrih, kar je za kakšnih petdeset več od lanske začetne cene osmice. Slovenske cene še ni, verjetno pa bo spet nekoliko višja. Xs ima začetno ceno 1149 evrov, kar je enako kot lani X. Večji Xs Max pa je še za sto evrov dražji. Glede na tristo evrov razlike se Xr zdi kar v redu izbira. Še toliko bolj, ker njegova vmesna različica s 128 GB shrambe – to je po mojih izkušnjah dovolj za 99 odstotkov uporabnikov – stane samo šestdeset evrov več od osnovne s 64 GB. Pri Xs in Xs Max skok s 64 na 256 GB velja kar 170 evrov. Najbrž je Apple z razlogom zamaknil začetek prodaje cenejšega novinca za en mesec. Kdor se bo hotel takoj postaviti z novim »jabukom«, lahko izbira samo med dražjima dvema.

Za teh tristo evrov kupec dobi nekaj tehnološkega napredka, najbolj očitno zaslon OLED in dodaten fotografski objektiv za lovljenje bolj oddaljenih motivov. In pa jekleno ohišje namesto aluminijastega, za kar niti nisem prepričan, če je prednost. Ločljivost zaslona je tudi nekoliko višja, toda Xr ima večjo diagonalo zaslona in bo s tega vidika za marsikoga bolj zanimiv. Kolikor sem imel priložnost uporabljati iPhone X, se nad nekoliko večjim zaslonom ne bi pritoževal. Toda Max gre s tem že v drug ekstrem in posega v teritorij Galaxyja Note9, kar se bo nekaterim zdelo pretirano. Če ceno povsem zanemarimo. Pa tudi zaradi barv bo Xr zanimiv, saj sta dražja dva na voljo samo v dokaj dolgočasnih odtenkih. Samo siv (umazano bel), srebrn in zlat Xs ter Xs Max so v ponudbi, pri Xr pa so poleg bele in črne še svetlomodra, rumena, oranžno-rožnata (coral) in rdeča (Product Red).

32 GB

64 GB128 GB

256 GB

iPhone 7519 €629 €
iPhone 7 Plus649 €759 €
iPhone 8679 €849 €
iPhone 8 Plus789 €959 €

 

V prodaji ostajata še osmica in sedmica, zna se kje še vedno pojavljati tudi šestica, ki je bila v zadnjem letu povsod v akcijah, čeprav jo Apple v svojih trgovinah sploh ni več prodajal. Še posebej iPhone 7 bo verjetno kar atraktiven, saj bo za približno petsto evrov ali malo več tekmoval z androidnimi povzpetniki, ki si ne morejo povsem privoščiti Samsungovih ali Huaweijevih cen, npr. z Oneplusom. Marsikomu veliko več pomeni, če ima na telefonu obgrizeno jabolko, kot če gleda ime kitajskega podjetja, pa tudi če je model telefona star nekaj generacij. Še vedno ni slab in podpora za posodobitve bo še nekaj let. V bolj zoprnem položaju je iPhone 8. Res je nekaj cenejši kot Xr, toda domnevam, da bi večina, ki še vztraja pri 6, 6s ali 7 raje presedlala na novo, modernejšo obliko z več zaslona kot na v osnovi enak telefon.

V nobenem primeru pa ne gre računati na kakšne pocenitve ali »razprodaje«. Ali na to, da bi Apple naslednje leto prilagodil svojo cenovno strategijo. Korporaciji je eden glavnih ciljev iz leta v leto, iz četrtletja v četrtletje zviševati povprečno prodajno ceno svojih izdelkov, še posebej paradnega. Glede na stotine milijonov vernikov z iPhoni, ki za nič na svetu ne bodo prestopili v robotkov tabor in ki so pripravljeni plačati toliko, kot Apple ali v njegovem imenu operaterji zahtevajo, pa četudi je vsakič naslednjič malo več, je postopno višanje cen povsem razumljivo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.