Optimistično v prepogljivo prihodnost
Matjaž Ropret 30. januarja 2020 ob 06:39

Prepogljivi, upogljivi, zvijajoči se zasloni nas dražijo že dolgo. Marsikomu bi se zdelo silno zanimivo, če bi lahko večjo površino pospravili v žep, in potem spet razprl, ko bi jo potreboval. Podobno, kot prepognemo list papirja. Samsung Galaxy Fold že nakazuje tako prihodnost in po testu te naprave je morda priložnost za še nekaj misli.

Sam koncept se mi vsekakor ne zdi napačen ali odvečen, kot se nekaterim. Že pred leti, ko smo se pogovarjali o prihodnosti pametnega telefona, se mi je zlaganje naprave z večjim zaslonom v nekaj žepu prijaznega zdela potencialna pot naprej. Seveda je posredi tehnološka izvedljivost tovrstnih idej. Vendar je lahko nekaj, kar bo spet vzbudilo zanimanje, pa tudi znova povečalo raznolikost in prineslo dodatno uporabnost. Glede slednjega so mnenja še rahlo deljena, če sodimo po tem, kar ponuja Galaxy Fold, a nastavki so pravi. Samsungova naprava je v praksi pokazala, da prepogibanje zaslona v komercialni napravi, ne samo prototipu, lahko deluje. V osnovi je tehnologija mogoča in uresničljiva, ključ do uspeha pa je seveda v zanimivosti, trpežnosti in omogočanju nečesa, česar običajne ploske naprave ne morejo.

Za prvi tovrsten pripomoček so pri korejskem podjetju izbrali telefon, ki se odpre v nekaj večjega. Ali, če pogledamo z druge strani, majhno tablico, ki se zloži v telefon. Marsikomu je zanimiv tudi koncept preklopnega telefona, zaradi lažjega pospravljanja v žep. Oboje imajo svoje prednosti in privržence, tablična izvedba pa se predvsem obnese v vlogi bralnika in igralne konzole. Za večpredstavnost in ostalo pa ob ne povsem idealnem razmerju stranic potrebuje še nekaj prilagajanja uporabniškega vmesnika in samih aplikacij. Vseeno mislim, da je mogoče zadevo uporabljati na načine, ki jih običajni telefoni ne omogočajo. Z nekaj telovadbe je mogoče imeti na zgornji polovici odprt video, spodaj pa še nekaj drugega. Možno je tablico imeti na pol prepognjeno, kot nekakšen mini prenosnik ali predvajalnik in tako ne potrebuje kakšnega stojala (če le postaviš tisto polovico s fotoaparatom na mizo, da je glavnina mase spodaj). Dober je tudi zvok, saj ima naprava na vsaki strani konkreten zvočnik. O preklopnem telefonu bom vtise strnil, ko ga dobim v roke za najmanj en teden. Vsekakor pa vidim njegov potencial, kajti z velikostjo današnjih mobilnikov ima marsikdo težave.

Vsaj za zdaj je pomembno tudi, da so zmogljivosti na ravni običajnih paradnih telefonov. Samsung Galaxy Fold glede tega nič ne zaostaja, je enako hiter, ima enake foto-video sposobnosti, tudi trajanje baterije je bilo več kot solidno in za polnjenje sta na voljo tako hitra žična kot brezžična možnost. Seveda pa bodo z željo po zniževanju cene in razširitvi prepogljivih telefonov oz. tablic k več kupcem prišli tudi modeli s strojno zasnovo srednjega razreda. Takrat pa bo še bolj pomembno, da bo zlaganje zaslona pomenilo dejansko dodano vrednost.

Lahko gremo mogoče še malo bolj v znanstvenofantastične vode in pomislimo na koncepte, pri katerih bomo (morda, nekoč) zaslon »potegnili ven«, ga nekako podaljšali, ko bomo to potrebovali, potem pa se bo zvil nazaj na tulec in pokrival samo tisti del, kolikor bo sama naprava fizično velika. Morda bo prepogibnih linij več, ne samo ena, in bomo dobili pravi origami. Kdo ve. V vsakem primeru pa bo ključno, da bodo že v začetni fazi proizvajalci prepričali potrošnike, da je to nekaj, kar rabijo ali vsaj hočejo. Galaxy Fold je zanimiv prvi korak, a prave preizkušnje za to kategorijo naprav šele prihajajo. Kar kmalu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja