Oppo namerava v telefon vgraditi notranji zum
Matjaž Ropret 1. marca 2017 ob 12:50

Ena večjih ugank pri poskusih, kako v fotoaparatu pametnega telefona zagotoviti optično povečavo motiva, je bila v izogibanju koncepta notranjega premikanja leč. Doslej smo videli ali klasičen zum, ki s pomočjo motorčkov prileze iz telefona (Samsung Galaxy K Zoom), ali pa drugo tipalo z objektivom z drugačno goriščnico. Kitajski Oppo – na domačem trgu se je v zadnjem četrtletju že povzpel na prvo mesto po številu prodanih telefonov – pa je zdaj napovedal in pokazal prototip telefona z notranjim, periskopskim zumom.

Oppo 5x ima prav tako dve tipali, kot denimo iPhone 7 Plus, Huawei P9 (in P10) ali LG G6. Eno je postavljeno na običajno mesto in ga prekriva klasičen komplet leč, zajema pa sliko v “vsakdanjem pogledu”, goriščnica je verjetno 28 ali 35 mm, preračunano v svet 35-mm filma. Novost, težko bi rekli inovacija, ker je koncept že poznan, je v postavitvi drugega tipala in izvedbi objektiva. Predstavniki kitajskega podjetja so na odru pretenciozno govorili o tem, da se “od vodilnega na področju mobilne fotografije” pričakuje veliko. Toda izumili niso ničesar, so pa res prvi vzeli ta koncept in ga priredili za pametni telefon. Nekdaj so bili že v digitalni dobi kar priljubljeni Sonyjevi fotoaparati Cybershot TX, ki so imeli nekajkratni notranji zum, aparat pa je bil zato ves čas enako tanek, nič ni štrlelo iz njega, tudi če je bil motiv petkratno povečan.

To drugo tipalo je postavljeno pokonci, namesto ležeče, pred njim pa so premične leče, na vse to ta svetloba pada zaradi ogledala, ki je postavljeno pod kotom. Tako je mogoče tudi v dokaj tankem telefonu izvesti optičen zum, seveda pa koncept ni brez potencialnih slabosti. Svetlobna moč lahko hitro pade, čeprav je ogled metapodatkov o fotografiji, ki smo jo posneli pri največji povečavi razkril zaslonko 2,0. Če podatek ni bil prirejen. Težava so tudi odboji in še kaj, a prvi vtisi so precej pozitivni.

Sam telefon še ni dokončan, ohišje je bilo zasilno in aplikacija nezanesljiva, a vse skupaj smo vseeno lahko na hitro preizkusili. In ugotovili, da koncept ima potencial. Dejansko so rezultati bistveno boljši kot pri kakršnem koli digitalnem povečevanju in interpoliranju, pa tudi dovolj hitro in zvezno vse skupaj deluje. Če je povečan izrez iz običajne fotografije samo še zmazek, so tu pravi detajli in barve. Seveda bi bilo treba fotografije pogledati na večjem monitorju, ampak prva primerjava je kazala spodbudne rezultate.

Za zdaj ni informacij, kdaj, kje in za koliko bi lahko bil Oppo 5x naprodaj. Ampak, kar je pomembno, je izvedba tega koncepta, ki vliva upanje, da se ga bo lotil še kdo in kupcem pametnih telefonov dejansko dal v žepe napravo z možnostjo optičnega približanja motiva.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.