Operaterji zaradi zaprtih šol odklepajo programe, TV Slovenija z več vsebinami za mladino
Matjaž Ropret 13. marca 2020 ob 10:34

Od ponedeljka naprej, če niso že danes, bodo otroci doma in ker v trenutnih razmerah najboljši nasvet izogibanje druženju, jih bo zanesljivo večina obsedela pred televizorjem ali računalnikom, morda tudi s telefonom v roki, lahko pa bi v tem času tudi prebrali kakšno knjigo ali strip več kot po navadi. Za tiste, ki jim bo najbolj ljuba prijateljica v teh tednih televizija, bodo z odprtjem svojih programskih shem poskrbeli operaterji.

Najprej je Telekom Slovenije sporočil, da je od danes naprej za čas zaprtja šol vsem svojim uporabnikom brezplačno nadgradil programske sheme v naročniških paketih z otroškimi, dokumentarnimi, poljudnoznanstvenimi, filmskimi in športnimi vsebinami. Bolj konkretno to pomeni, da so za otroke v vseh programskih shemah na voljo kanali Nickelodeon, Jim Jam, Minimax in Da Vinci Learning. En mesec pa je zastonj na voljo še dostop do mobilne aplikacije DaVinci Kids, ki po Telekomovih besedah »prek video in interaktivnih vsebin otrokom na humoren in njim prilagojen način približa znanost, matematiko, tehnologijo, zgodovino, kulturo, naravo in šport.« Vsebine so namenjene otrokom od 6. do 12. leta in so pri Telekomu na voljo v slovenščini.

Za ljubitelje dokumentarnih in poljubnoznanstvenih vsebin so dodali programe AMC, Animal Planet, Discovery Channel, HGTV, ID xtra, TLC, Travel Channel, 24kitchen, National Geographic, Viasat History, Viasat Nature in Viasat Explore. Od športnih so brezplačno na voljo Eurosport 1, Eurosport 2 in Eurosport 4k, do konca meseca pa tudi vsi programi Šport TV. So pa športni programi v teh razmerah manj zanimivi, ker bodo verjetno večinoma predvajali ponovitve, saj so bolj ali manj vse večje lige, tekme, dirke in ostali športni dogodki iz razumljivih razlogov odpovedani. Vsem ljubiteljem filmov pa so na voljo Fox, Fox Life, Fox Crime in Fox Movies, tudi če jih sicer nimajo v svoji programski shemi.

Programske sheme bo, podobno kot že v božično-novoletnem obdobju, odprl tudi Telemach. Tudi naročnikom osnovne bo do 4. maja na voljo razširjena shema, poleg nje pa še paketi Balkan, Pink in Cinestar TV Premium. Poleg tega bo ta operater odklenil tiste vsebine v videoteki Video klub, za katere se je uspel dogovoriti z izdajatelji oz. imetniki pravic. Med te ne sodijo HBO on demand, ABC studios in Sence nad Balkanom). Ponudil storitev Voyo za 14 dni brezplačno (kot tudi sicer traja preizkusno obdobje pri ponudniku). Plačljivi filmi v videoteki ostajajo plačljivi.

Večino TV programov svojim naročnikom odklepa tudi A1. Konkretno to pomeni vse, ki so v shemi L, vključno s TV-programom Voyo. Videoteko Voyo pa bodo odprli naknadno, verjetno v ponedeljek.

In pa, nenazadnje, še T-2: “Z današnjim dnem vsem naročnikom televizije brezplačno odpiramo celotno programsko shemo XL HD, Voyo in Grand Slam X.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Odzval se je še ponudnik naročniškega videa Pickbox NOW, ki je sporočil, da so v tem času vse serije, filmi in dokumentarne oddaje brez omejitev na voljo na območjih Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije ter Črne gore. Treba se je registrirati na spletni strani www.pickbox.tv ali v aplikaciji Pickbox NOW.

Po več pozivih, naj prilagodi program novim okoliščinam in predvsem pripravi več otroških in izobraževalnih vsebin, je svoje načrte razgrnila tudi TV Slovenija. Ta bo skrajšala oddajo Dobro jutro, ki bo na sporedu od 7.00 do 9.00. Od 9.00 do 11.20 bo nato na vrsti program za mlade, kjer bo prvo uro zavzela oddaja v živo Izodrom. »Zaenkrat jo pripravljamo samostojno. Voditelja bosta Nik Škrlec in Nika Rozman, otrokom pa bo ponujala izobraževanje, informacije in razvedrilo. V tej uri bodo mladi gledalci lahko spremljali informativne vsebine, dokumentarne filme za mlade ter prispevke iz oddaje Firbcologi, Male sive celice in Infodrom,« so zapisali na TV Slovenija. Tej oddaji bo sledila še ura in pol risank ter tujih serij. Otroški program bo še med 16.00 in 16.50, na TV SLO 2 pa se bo vse skupaj začelo ob 10h, večinoma s ponovitvami. Premiere dokumentarcev bodo ob 20h, po 22. uri pa bo na sporedu glasbena oddaja s koncerti slovenskih glasbenikov, ki jo bodo pripravljali na Valu 202.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Kaj pa tisti, ki plačujemo te programe, kaj bomo dobili kakšen popust pri naročnini???
    Saj ne da bi rekel, da ideja slaba, sam mi pa ni fer, da bomo tisti, ki imamo ta dražjo shemo plačevali, da gledamo, medtem ko pa drugi pa ne bojo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.