Operaterji so gluhi za pozive Zveze potrošnikov
Matjaž Ropret 7. februarja 2020 ob 11:56

Predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so po jesenski predstavitvi pobude Vezava za oba sestankovali z vsemi od štirih velikih operaterjev, vendar so naleteli na nepripravljenost za kakršne koli spremembe poslovnih praks. K temu bi ponudnike telekomunikacijskih storitev prisilila le zakonodaja ali odločitve nadzornih organov, ugotavljajo v ZPS, kjer pa nadaljujejo zbiranje podpisov pod omenjeno iniciativo.

Doslej je pobudo, da bi pogoji v času vezave veljati tudi za operaterja, ne samo za naročnika, podpisalo nekaj več kot devet tisoč posameznikov. ZPS želi namreč doseči enega od dveh možnih premikov – da se cene za naročnike v času vezave ne bi spreminjale ali da ob morebitni prekinitvi pogodbe, če bi se naročnina vendarle spremenila, ne bi bilo treba vračati sorazmernega dela ugodnosti. Torej popusta, s katerim je operater mamil k podpisu dvoletne zvestobe. Kot so zapisali, noben od štirih operaterjev (A1, Telekom Slovenije, Telemach in T-2) ni bil pripravljen slediti tem pozivom. Zato je ugotovitev ZPS, da »operaterji svoje poslovne prakse očitno ne nameravajo spreminjati.«

Poleg operaterjev so v Zvezi potrošnikov na sestanek povabili Tržni inšpektorat (Tirs) in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) in jim predstavili stališče, da obveznost povrnitve sorazmernega dela ugodnosti pomeni pogodbeno kazen, ki jo Zakon o elektronskih komunikacijah v takih primerih (ko operater spremeni pogoje in gre naročnik zaradi tega stran) izrecno prepoveduje. Izvedeli so, da zaradi tega proti določenim operaterjem že potekajo postopki in z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja so nato pridobili štiri odločbe. V njih sta tako Tirs kot Akos zavzela stališče, da gre v takih primerih res za pogodbeno kazen, ki je operaterji ne smejo zaračunati, vendar samo takrat, kadar je bila ugodnost popust pri naročnini. Ne pa tudi, če je bila ugodnost v obliki cenejše terminalske opreme (telefonov, televizorjev, sprejemnikov, itd). V ZPS so prepričani, da je to za potrošnika povsem enako in bi tudi takrat morali obe instituciji ukrepati. Omenjene odločbe sicer po navedbah ZPS operaterji izpodbijajo na sodiščih in zato še niso pravnomočne.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Poleg tega so v aktualni številki revije ZPS Test opozorili še na en problem na področju telekomunikacij, na katerega tudi sam opozarjam že več let. To je samostojna naročnina na internet, ki je nekateri operaterji (Telemach je najbolj očiten primer) sploh ne ponujajo (več), pri vseh ostalih pa je nesorazmerno draga v primerjavi s »trojčki« in običajno ponuja nižje hitrosti. Primerjava paketov je pokazala, da cena samostojnega dostopa do interneta običajno predstavlja približno 60 odstotkov cene primerljivega trojčka (z višjo hitrostjo), ponekod pa skoraj 90 odstotkov.

Operaterji torej prikazujejo, da so televizijski programi in fiksni telefonski priključek skupaj »vredni« zgolj desetino cene celotnega paketa, hkrati pa ob najmanjši spremembi pogojev s strani izdajateljev programov brez odlašanja spremenijo pogoje in cene končnim uporabnikom. Tudi tistim, s katerimi so podpisali pogodbo o vezavi,

je dogajanje na trgu komentiral vodja primerjalnega testiranja pri ZPS Boštjan Okorn. V reviji ZPS Test in na spletni strani potrošniške organizacije je sicer celoten pregled trga fiksnih elektronskih komunikacij.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.