Operaterji se ne dajo z njihovo ljubo ničelno tarifo
Matjaž Ropret 27. decembra 2016 ob 18:00

Napovedali smo, da bodo operaterji kmalu po uveljavitvi novih pravil o internetni nevtralnosti poskušali najti luknje ali bodo kar preprosto ponudili storitve na meji, pa naj jih kdo ustavi. Tudi to je bilo jasno, da bo večina varovanja odprtega, nevtralnega interneta padla na pleča nacionalnih regulatorjev in točno to se že kaže na prvih primerih.

Na Nizozemskem je operater T-Mobile oktobra začel ponujati storitev Datavrije Muziek (glasbena svoboda), ki temelji na, uganili ste, ničelni tarifi. Navsezadnje je to isti operater, ki zadevo že dolgo ponuja v ZDA, in tudi v Nemčiji je že leta glasen v kampanjah proti nevtralnosti, ki da mu povzroča poslovne težave. Zanimivo pa je, da tako rešitev uvede ravno na Nizozemskem, ki je znana po doslednem boju za internetno nevtralnost. Uporabniki te storitve so torej lahko na svojih telefonih poslušali (pretočno) glasbo, ne da bi se jim to štelo v mesečno kvoto prenosa podatkov v njihovih naročniških paketih. Vključene so mnoge glasbene storitve, od Deezerja in Spotifyja, do različnih radijev in še česa.

Nizozemski regulator ACM je presodil, da ta storitev krši načelo nevtralnosti in od T-Mobile zahteval, naj jo umakne. Malo pred tem je namreč tamkajšnji zgornji dom parlamenta potrdil zakon, ki ničelno tarifo prepoveduje. V omenjenem operaterju se, pričakovano, sklicujejo na evropsko uredbo o enotnem telekomunikacijskem trgu, ki po njihovem mnenju ničelno tarifo pod določenimi pogoji dopušča. Kar verjetno drži, vendar bo o tem presojalo sodišče. Do takrat pa pri nizozemskem T-Mobile, kljub grožnji s 50 tisoč evri kazni na dan (do maksimalne globe pol milijona evrov) glasbena svoboda ostaja. In skoraj zagotovo jo bo kmalu znova naplavilo na površje še kod drugod.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.