Operaterji predstavili veliko novosti, pa izpolnili malo želja
Matjaž Ropret 29. maja 2018 ob 12:45

Zdi se, da je večina operaterjev porabila svoje naboje za to pomlad. Delno so me razveselili in presenetili z novostmi, ostale pa so še neizpolnjene želje. Osvežimo si spomin na to, kaj je vsak od njih predstavil. In poglejmo, kje bi se lahko še izboljšal.

Telekom Slovenije

Vodilni operater je najprej spremenil svoje glavne pakete. Pri njih je malo osiromašil roaming in klice v tujino, zato pa obogatil domače količine gigabajtov. Enim se to zdi pozitivno, ker jim je pomembno čim več prenosa podatkov , drugim ne, ker so ali veliko v tujini ali pogosto kličejo svoje sorodnike zunaj Slovenije. Ne glede na to, v kateri skupini si, so paketi Dostopni povsem primerljivi s tem, kar ponujata A1 in Telemach, tako po ceni in količinah kot glede dodatnih storitev in omrežja. Poleg tega Telekom protežira svojo četverno ponudbo, kjer je končni mesečni znesek bistveno nižji kot ob naročanju posameznih storitev, in pri tej je zagotovo najbolj uspešen med vsemi operaterji. Rad pa bi videl, da bi končno operaterji povezovanje dveh ali več mobilnih naročnin za popuste izvedli brez prenašanja lastništva številke na »glavnega« naročnika. Čemu ne morejo preprosto »polinkati« dveh ali več številk v skupino in pri vseh, razen glavni, obračunati popusta? To velja za vse, ne samo za Telekom.

Težje kot kozmetične popravke paketov – ker koga vznemirja gigabajt gor ali dol – pa sem čakal, kaj si bodo v Telekomu izmislili za Izi(mobil). Bo res kaj zanimivega novega ali ga bodo kar ugasnili, kot so ugibali nekateri. Dobili smo osveženo znamko, precej modernejšo, s skrajšanim imenom Izi. In kot osrednji del prenove pakete Vračilo. Tu je Telekom ubral nov princip, saj uporabnikom vrača po en evro za vsak neporabljen gigabajt iz zakupljenih količin. Tako je lahko mesečni znesek nižji od prvotno predvidenega. Ne sicer pri osnovnem paketu, ki ima že tako ali tako vključen samo en gigabajt, pri ostalih dveh pa se da prihraniti evro ali dva.

Omenil sem že, da se mi količine ne zdijo hudo atraktivne, pa tudi verjetne Telekomove razloge za tako odločitev, denimo večjo reguliranost od konkurence in tudi strah, da bi ta ponudba preveč zajedla v osnovno poslovanje. Ampak se mi zdi, da je ta strah znotraj votel, zunaj pa ga nič ni. Kajti, kot rečeno, vodilni operater pretežno stavi na paketno (četverno) ponudbo. Žal pa z »novim« Izijem ni predstavil nič od tega, kar sem si želel. Televizijske storitve niti nisem pričakoval že takoj, če pride kasneje, bo še vedno v redu. Za uporabo v tujini se jim očitno zdi še star nabor tarif dovolj dober. Še vedno pa bi rad videl kakšno cenovno ugodno podatkovno možnost, npr. 50 gigabajtov za deset evrov ali kaj podobnega. Smo v letu 2018, večina nas le še redko kliče in pošilja sms-e, za kakšen drugi telefon (ali tablico, kolikor še obstajajo) pa je sploh dovolj »simka« s samo podatki, brez minut. Česa takega pa na slovenskem trgu ni, z izjemo HoT Giga, ki pa je primarno namenjen  domači uporabi.

Telemach

Bolj dejavna pomlad na mobilnem področju kot običajno pri Telemachu. Najprej so pokusili tekmovati s Hoferjem v predplačniškem segmentu za sedem evrov. Diskontno ponudbo so skoraj dobesedno skopirali, vendar pozabili na eno ključnih lastnosti operaterja HoT – digitalnost in enostavnost upravljanja s svojim računom in dobroimetjem. Staromodne vrednostnice in nuja njihovega iskanja na prodajnih mestih vsaj mene že v prvi sekundi odbije. Taka storitev me ne zanima. Pa bi me, če bi bila prilagojena sodobnemu času, kajti za sedem evrov drugače ponudba ni slaba. Vsaj Telekom ni ponovil te napake in je skupaj z novim Izijem splovil aplikacijo, kjer se da nalagati dobroimetje in spreminjati paket.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Nato je Telemach ponovil še lanski »podatkovni šok«, ki pa najbrž tokrat ne bo imel takega učinka. Pred dvanajstimi meseci so bile količine gigabajtov, kakršne sta ponudila ta operater in HoT, resnično izstopajoče. Zdaj se skoraj vsi kitijo z (več) deset gigabajti že v osnovnih paketih, ko gremo čez petdeset pa večina uporabnikov ve, da toliko s telefonom ne prenese. So izjeme, ampak za zdaj še redke. V splošnem sta paketa Še več in Največ zelo konkurenčna, toliko bolj za naročnike fiksnih storitev pri tem operaterju. Še vedno žal Telemach skopari s prenosom podatkov pri osnovnem paketu Več, da bi ja čim več naročnikov motiviral za dražjega Še več. In tudi upočasnitev na 64 kb/s po doseženi količini ni ravno prijazna.

A1

Drugi operater je vendarle uslišal moje prošnje (ne neposredno, ampak … 😉) in v množični segment iz mladinskega prenesel vključen prenos podatkov za države zunaj EU (Švico, ZDA, Tajsko, Kitajsko, Turčijo, …). Izjemno dobrodošlo za vse, ki gredo kdaj na kakšno potovanje. Prava rešilna bilka! Več je tudi gigabajtov v domačem omrežju. Kar pa še vedno pogrešam, je možnost (začasnega) preklopa na višji paket, ko se približujem zakupljeni količini. Namesto tega mi prodajajo po 250 MB za dva evra. Lepo vas prosim! Za pet evrov več nudite paket z dodatnimi dvajsetimi gigabajti. Ne razumem, zakaj ne bi do konca meseca (brez plačila stroška menjave!) preklopil nanj, kadar bi ga potreboval. Jasno, znova je tu (po mojem neutemeljen) strah operaterja, da se bo celotna naročniška baza »optimizirala« na najcenejši paket. Že glede na to, da ta paket omogoča samo enega dodatnega »družinskega člana« za polovično ceno in da pri takem deljenju vključenih gigabajtov mogoče ni dovolj, vsi zagotovo ne bodo na tej možnosti. Po drugi strani pa je verjetno večina že zdaj tukaj in so ostali paketi bolj za to, da ponudba izgleda popolno. Velja pa tudi za A1 pripomba o nepotrebnem prenašanju lastništva številko za omenjene družinske popuste.

HoT

Najmanjši, a operater z morda največjim vplivom na spremembe v zadnjem letu, za prvo obletnico ni iskal nove revolucij. Svoje tarife je samo še malo obogatil z več minutami in sms-i, pri srednji in najvišji neomejenimi, česar v predplačniškem svetu še nismo bili deležni. Vendar samo v Sloveniji, za EU je to očitno predrago. Škoda je, da še naprej niso zaobjeti mms-i, vem, da jih vsi še niso odmislili. Vseeno pa verjetno po razmerju med ceno in dobljenim HoT ostaja v vrhu. Pa tudi enostavnost uporabe je za ostale ponudnike še vedno nedosegljiva.

Vseeno pa imam vsaj dve neizpolnjeni želji pri navezi Ventocom – Hofer.  Prva je povezana s plačevanjem. Zavedam se, da je to v osnovi predplačniška storitev, pa bi bilo vseeno fino, če bi se dalo plačati (OK, naložiti, kakor koli že) vsaj približno točen znesek. Če že ne morem plačati po porabi. Zdaj lahko nalagam po pet, deset, petnajst evrov in tako naprej. In ves čas moram paziti na to, da imam dovolj denarja na »računu«. Bo kdo rekel, saj ni problema. Tarifa stane 9,99 in če vsak mesec naložiš po deset evrov, mogoče kar prek trajnega naloga, ni nobenih težav. No, pa so. Kot sem že omenil, mms-i, in ja, vsak mesec jih pošljem vsaj nekaj, niso zakupljeni. Mogoče bi dodatno naročil še višjo hitrost LTE (dva evra na mesec). Poslal kakšen sms izven EU in kaj vem kaj še. Tako bi en mesec prišel na dvanajst evrov pol, naslednji na 14 evrov in tako naprej. Z obračunom ob koncu meseca se mi ni treba obremenjevati, s prednalaganjem dobroimetja pa se žal moram, kar me živcira.

Kako se je zadeve lotil Hofer – Ventocom je svoje doslej oddelal skoraj perfektno –, pa me rahlo žalosti. Na začetku je ponudbo HoT porinil kar zraven vseh ostalih, nakar ji je vendarle priskrbel svoje panoje. Toda še vedno je ni povezal s kakšnim luštnim naborom telefonov (brez vezave). Kaj tako velikega trgovca ovira, da bi si pri proizvajalcih vedno znova izpogajal dobre cene in konstantno imel v katalogu dva ali tri zanimive modele do tristo evrov. Če bi bil v trgovinah še privlačen pult, kjer bi se jih dalo pretipati, še toliko bolje. Ampak tudi brez tega sem prepričan, da bi šli dobro v prodajo. Sploh tu vidim potencial za določene znamke, ki niso toliko prisotne v Sloveni, a ne izdelujejo slabih mobilnikov, denimo Alcatel, Motorola, Wiko, ZTE in še kakšna. V Sloveniji še vedno večina pri svojem operaterju pričakuje tudi telefon. Resda večina na obroke, toda z resno prosto prodajo se prav zares še nihče ni spopadel in nekaj potenciala za to bi moralo obstajati.

Bob

Barman A1 za cenovno občutljive uporabnike ni mogel stati križem rok. In je za osem evrov na mesec namešal precej zanimiv koktejl, saj za samo evro več od konkurence ponuja konkretno večje količine, med drugim tudi glede minut v tujini. Malokdo jih v roamingu porabi toliko, a kdor jih, mu je ta paket pisan na kožo. Prednost Boba je tudi v tem, da je naročniški, odpade razmišljanje o evrih dobroimetja. Slabost pa je odsotnost nekaterih lastnosti, ki smo jih navajeni pri dražjih naročninah in pri bolj sodobno zasnovanih ponudnikih.

Tako sem prišel do konca tokratnih pobožnih želja, ki mi jih operaterji verjetno ne bodo nikoli izpolnili. Se pa pustim presenetiti in vsaj kateri od njih bi lahko pred poletjem storil še kaj. Zanima pa me tudi, kaj si ti pogrešil(a) med vsemi zgoraj omenjenimi novostmi in česa si v ponudbah mobilne telefonije že dolgo želiš. Vesel bom komentarjev tule spodaj in tudi na facebooku ali twitterju.

T-2

Edini operater, ki pomladi na mobilnem področju ni ponudil nič novega in je celo zvišal cene (oz. napovedal njihovo zvišanje).Kot vse kaže so jesenske in zimske precej odločne cenovne poteze pustile posledice in je bilo treba ukrepati.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Sem šel iz Hot na Telemach, predvsem zaradi MMSov ter prenosa podatkov v tujini. Neta preprosto nisem uspel usposobiti ne v Budimpešti ne v Parizu. Klici in sms so delovali normalno. Poleg tega sem bil pozitivno presenečen, da prek telemacha za 15€ dobim dostop do spletne televizije z vsemi sportklubi. In zadeva bojda deluje tudi preko chromecasta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja