Oni so v težavah, kaj pa ljudje, ki so od njih odvisni?
Marjan Kodelja 22. maja 2020 ob 06:31

Uzurpirali so delitveno ekonomijo, ki je nastala iz človekoljubnih, ne kapitalskih razlogov. Zdaj pa jamrajo zaradi krize in odpuščajo ljudi, ker so se pokazale slabosti njihovega poslovnega modela. Kot bi rekli stari. Služiš na žuljih drugih ali pa s »tujim je lahko mahat po koprivah«.

Redkokatero podjetje iz delitvene ekonomije je že pred »krizo« pozitivno poslovalo, saj gre za zagonska podjetja, ki se v večji ali manjši meri preživljajo z denarjem investitorjev. Airbnb hoče biti ponudnik namestitev, brez ene same sobe, Uber pa ponudnik prevoza brez enega samega vozila. Odvisna so od lastnine ljudi, stanovanj, hiš ali vozil, ki so osnova za storitve, hkrati pa z njim delajo kot sloni v trgovini s porcelanom. Žal v njih vidijo le vir izkoriščanja, ne pa zaposlene ali pa vsaj enakovredne partnerje. Trenutno so tudi ti v velikih težavah, vendar o njih nihče ne govori in piše novic. Ne govorijo, da je množica Uberjevih voznikov po svetu na robu preživetja, ker ne morejo opravljati dejavnosti ali pa da so na robu revščine stare gospe, ki ne morejo oddajati sob.

Krize so vedno odplaknile, kar je bilo slabega in tako bo tudi zdaj. Uber, Airbnb in druščina bodo ostali, če se bo izkazalo, da jih svet res potrebuje. Časi, ko je bilo vsega v izobilju in ko je bilo dela za vse, so najverjetneje minili in v ospredju bodo spet resni ponudniki s kakovostnimi storitvami. Nobenega razloge ne bom imel klicati Uberjevega voznika, če bo pome prišel urejen taksist, z novim in varnim vozilom, cena prevoza pa bo razumna. Koga bodo varovali mestni očetje svetovnih metropol? Podjetja in posameznike, ki opravljajo storitve in plačujejo davke, ali sivo ekonomiste, ki sem ter tja nekaj dohodka prijavijo, večine pa ne, davčne oblasti pa jih morajo loviti. Prav tako se bomo prej ali slej morali vprašati, zakaj neko ameriško podjetje pobere dobršen del prihodka, razen platforme ne nudi ničesar, davek pa plačuje, kjer ga, ako ga. Trumpovo krilatico »naredil bom Ameriko spet veliko« in njegov protekcionizem moramo vzeti resno in ga upoštevati tudi tostran oceana. Naj bo velika tudi Evropa, v prednosti pa naj bodo evropska podjetja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Posiljevanje z ameriško kulturo in ameriškim pogledom na svet je na stari celini prisotno od druge svetovne vojne, z njim pa ne bi bilo nič narobe, če bi se mu znali upreti. Ameriška podjetja določajo etiko in moralo objav na družbenem omrežju in šele zdaj so začela brisati sicer legalne objave teoretikov zarot, ker se je izkazalo, da škodujejo. Da je dobra le skladba v angleščini, je postalo že normativ, enako pa je tudi s filmi in serijami. V storitvah pretočnega videa boste težko našli evropske filme, kaj šele indijske ali kitajske. Netflix in bratovščina nam želijo povedati, da nimamo ničesar kakovostnega, kar pa naredijo Hollywood in ameriške televizijske hiše, pa je čisto zlato. Zato večina Evropejcev ne pozna evropske produkcije, še manj pa se nam sanja, da je pravzaprav zelo dobra. Čemu ne more na podoben način zrasti in uspeti evropska komercialna storitev pretočnega videa, vedo le posvečeni. Smo sramežljivi, si ne upamo poskusiti ali pa nam je nekdo rekel, naj se tega področja ne dotikamo? 

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
4 komentarji
 • Kdaj si nazadnje gledal kaj na Netflixu ?
  Poleg ameriške imaš evropsko ter tudi drugo produkcijo, tudi korejsko.
  Poleg ostalih lahko na Netflixu med drugim gledaš tudi pakistanske filme.
  Seveda pa si jih na začetku moraš poiskati, saj ti jih po defaultu ne ponuja.

   • če gledaš na netflixu samo ameriško vsebino ti bo to tudi ponujal.
    Če imaš namen najdeš na netflixu marsikaj, tudi kaj exotičnega.
    Seveda pa je vse stvar okusa.

    • Do konca leta bi morale, kolikor vem, tovrstne storitve imeti v svojem katalogu najmanj 30 odstotkov evropskih vsebin. Rahlo dvomim, da je Netflix že blizu te številke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.