Oneplusu cenovni kompas zdaj kaže na Sever
Matjaž Ropret 1. julija 2020 ob 11:38

Težko je prestopiti v višji cenovni razred, pa lahko izdeluješ še tako dobre naprave. Na avtomobilskem področju lahko vprašate Ford, na telefonskem pa je zelo očiten primer Oneplus. Nihče ne oporeka, da ta znamka še naprej ponuja odlične telefone, težko pa bi našli koga, ki se mu zdi, da 8 ali 8 Pro predstavljata dobro vrednost za ceno. Kar pa je bil prej, vsaj do lanskega 7 Pro, zaščitni znak Oneplusa. Kot vse kaže so tudi v podjetju ugotovili, da so šli nekoliko predaleč in se bodo z novo serijo Nord potegnili nazaj ter znova nagovoriti tiste, ki bi radi tehnološko sodoben telefon, a zanj ne bi plačali applovske ali samsungovske cene.

Za Oneplus je v Evropi izhodiščna cena 700 evrov še toliko pogumnejša poteza, ker se tu še vedno veliko telefonov proda pri operaterjih, pri njih pa kitajsko znamko srečamo redko. Medtem pa se nakupi v prosti prodaji, na Amazonu ali kje drugje, končajo kmalu nad petsto evri. Malokdo je pripravljen naenkrat odšteti prav veliko več. Xiaomi poskuša loviti in celo malo nategniti to mejo z modelom Poco F2 Pro. Podobno tudi Apple z novim iPhonom SE. Za Google se šušlja, da bo celo nekaj nižje s Pixlom 4a, če ga bo kdaj dejansko predstavil in vpeljal v prodajo. Oneplus pa tudi zdaj pravi, da posluša uporabnike in da zato uvaja model Nord, ki bo njihov prvi telefon pod petsto evri v zadnjih letih. Tako je v zadnjem korporativnem videu napovedal prvi mož podjetje Pete Lau. To seveda lahko pomeni 499 evrov, a vseeno bo izhodišče nižje kot pri sedmicah in še kakšni generaciji prej.

Podatkov o samem telefonu je za zdaj manj, kot jih imamo običajno en teden pred predstavitvijo. Niti tega še ne vemo natančno, ali bo eden ali bo serija že takoj obsegala več modelov. Skoraj zagotovo bo v Nordu, na katerega misli Lau, procesor Snapdragon 765G s podporo za omrežja 5G. To je sistem na čipu, ki je razred nižje od Snapdragona 865, vendar so se že telefoni z malenkost počasnejšim 730G izkazali povsem v redu, zato je izbira procesorja, tudi zaradi cenovnega vidika, za moj okus prava. Nekaj časa se je govorilo o Mediatekovem čipu Dimensity 1000, vendar so te govorice kasneje potihnile. Skoraj zagotovo bo telefon imel zaslon OLED z osveževanjem 90 Hz in hitro polnjenje s 30W, ki je eden od zaščitnih znakov Oneplusa. Oboje bi bilo zelo dobrodošlo za cenovni razred do petsto evrov. Skoraj zagotovo pa ne bomo videli ne brezžičnega polnjenja ne uradne vodotesnosti.

Na prvih upodobitvah (»renderjih«) je telefon imel tri objektive na zadnji strani, zdaj pa govorice omenjajo štiri. Če bosta poleg glavnega, ki naj bi imel tipalo s 64 milijoni pik, še ultraširoki in teleobjektiv, bi bila lahko to zelo uporabna fotografska naprava. Manj zanimivo bo, če bosta dva od teh objektivov makro in globinski, ki običajno nista kaj prida, hkrati pa potem odpade ali »zum« ali ultraširoki pogled. Na sprednji strani je izris nakazoval na možnost enojne kamere v zaslonski luknji na sredini, toda zdaj mnogi špekulirajo, da bosta spredaj dva objektiva. Zelo verjetno bo telefon na voljo v dveh konfiguracijah, s 128 in 256 GB prostora za podatke, delovnega pomnilnika pa bo najbrž 6 ali 8 GB. Zanimivo bo seveda videti, za kakšne materiale so se odločili pri Oneplusu, izbiro kajpak narekuje tudi cena in v zadnjem času je bilo znova na spregled nekaj več plastike kot v prejšnjih letih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glede na letošnjo bero telefonov, ko imamo kup modelov na 700 ali 800 evri, tudi nekaj izbire pod 300 evri, a precejšnjo sušo vmes, še posebej na trgih, kakršen je slovenski, je priložnost za Oneplusovo »vračanje h koreninam« dobra. Več pa bomo seveda izvedeli prihodnji teden, ko naj bi Sever tudi uradno predstavili.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.