Oneplus še naprej podcenjuje uporabnike (in ni edini)
Matjaž Ropret 13. julija 2021 ob 11:24

V prejšnjem članku smo spraševali, čemu ste se pripravljeni odreči za daljše trajanje baterije v pametnem telefonu. Znamka Oneplus pa tega uporabnikov (kupcev!) sploh ni vprašala, ampak jim kar vsili počasnejše delovanje v mnogih najbolj priljubljenih aplikacijah, kot ga je telefon v teoriji sposoben.

Tehnološki spletni portal AnandTech je odkril z vidika uporabnikov neželeno upočasnjevanje pri telefonih Oneplus 9 in 9 Pro. V Oneplusu so zdaj to početje (posredno) priznali in ga poskušali utemeljiti, kot običajno storijo proizvajalci v takih primerih, z »boljšo uporabniško izkušnjo«, in s skrbjo za preprečevanje segrevanja in pretirane porabe baterije. Toda njihovi argumenti so nekoliko prazni in prav nič razveseljivi za zahtevne uporabnike. Prav ti pa so primarna ciljna skupina za omenjena izdelka!

V AnandTechu so ugotovili, da ima serija Oneplus 9 nekakšen seznam aplikacij, pri katerih telefon ne uporablja najbolj zmogljivega jedra (Cortex-X1) procesorja Snapdragon 888. Polno zmogljivost v dejanski uporabi daje le pri igranju iger, montiranju videa in še nekaterih opravilih, kjer se aplikacije niso znašle na seznamu. To naj bi, kot rečeno, zmanjševalo segrevanje in porabo baterije, toda testi omenjene publikacije so dokazali zanemarljive razlike pri avtonomiji baterije. Kar je dokaj logično. Z manj zmogljivimi jedri mora telefon procese obdelovati dlje, če vključi super zmogljivo jedro, pa to stori hitro, potem pa znova čaka na nadaljnje ukaze.

Pojasnilo Oneplusa gre v smeri, da so procesorji v zadnjih letih postali pretirano zmogljivi (angl. overkill) za večino aplikacij. Zato so se osredotočili na zmanjševanje njihovega segrevanja in porabe. »Še bolj natančno, vsaki aplikaciji želimo dati točno toliko zmogljivosti, kolikor jo potrebuje.« Branje spletnih strani ali pregledovanje Twitterja in Instagrama po mnenju Oneplusovih inženirjev ne zahteva toliko procesorske moči, kot jo Snapdragon 888 lahko zagotavlja, zato ga upočasnjujejo. Na seznamu pa so še Chrome, Zoom, WhatsApp, Facebook, Snapchat, YouTube, Discord, Microsoft Office in Oneplusove lastne aplikacije.

S tem ne bi bilo kaj dosti narobe, če bi proizvajalec uporabnike jasno opozoril in jim dal možnost, da tovrstno delovanje izključijo in omogočijo polne zmogljivosti v vsakem trenutku. Lahko s pripisom, da to skrajšuje trajanje baterije (četudi ga v resnici marginalno), a sploh glede na ceno Oneplusa 9 in 9 Pro in na dejstvo, da ju marsikdo kupi prav zaradi domnevne hitrosti, bi taka opcija morala obstajati. Med mojim testiranjem, pa za to nimam kakšnih oprijemljivih podatkov, zgolj opažanja, dejansko nisem imel občutka, da bi bila telefona »hitrejša« kot Samsungov Galaxy S21 Ultra (s procesorjem Exynos 2100), prej bi rekel, da je bilo pomikanje po časovnicah aplikacij za družabna omrežja pogosto manj gladko.

Da pa ne bomo po nemarnem omenjali samo Oneplusa. Nekaj podobnega namreč pri telefonih Galaxy S21 počne tudi Samsung. Je pa tam upočasnjevanje oz. »optimizacijo« mogoče izključiti, samo vedeti je treba, kje se to stori. Česar Samsung, kakopak, na glas in naravnost prav tako ne pove, a v dobro mu lahko štejemo vsaj to, da uporabniku ponuja možnost, četudi skrito. Treba je iti v razdelek Skrb za baterijo in napravo v nastavitvah, nato pa pod Baterija in Več nastavitev baterije najti možnost Izboljšana obdelava. Privzeto je izključena, če jo uporabnik vključi, procesor deluje v polnimi zmogljivostmi povsod, ne zgolj v igrah. Slednje namreč nikoli niso upočasnjene, ne pri Samsungu ne pri Oneplusu. Težko bi rekel, da pri S21 Ultra opazim konkretno razliko tako v hitrosti delovanja kot v trajanju baterije, kar zgolj dokazuje, da so procesorji res že pred časom presegli zmogljivosti, ki jih programska oprema uspeva izkoriščati, a tudi, da so tovrstne taktike proizvajalcev pretežno nepotrebne. Če jih ob tem še ne razkrivajo, zgolj razburjajo uporabnike, ko zadeve pridejo na dan, in mečejo slabo luč na dotična podjetja.

Samsungova nastavitev za vklop polne zmogljivosti procesorja v vseh aplikacijah, ne zgolj igrah.

Enako je bilo v Applovem primeru, ko je pred leti na starejših iPhonih začel prav tako omejevati zmogljivost procesorjev zaradi padca kapacitete baterij, ki bi lahko povzročil nenadne izklope telefonov. Apple prav tako ni razkril te prakse in je nazadnje ponudil cenejšo zamenjavo baterij ter bil v ZDA deležen tožb, zaradi česar je uporabnikom tudi izplačal odškodnine, v Franciji pa je plačal globo, ki mu jo je naložil tamkajšnji regulator.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kljub vsemu proizvajalci nadaljujejo z netransparentnim delovanjem, se obnaša neiskreno do kupcev in tem ne zagotavljajo vsega, kar so pričakovali, ko so za telefone odšteli zasoljene zneske. Izgovori o »zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje« so popolna neumnost. Navsezadnje se vedno da, tudi če na račun kakšnega mm debeline, vgraditi večjo baterijo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja