Oneplus s telefonom Nord CE 5G končno spet stavi na vrednosti za ceno
Matjaž Ropret 10. junija 2021 ob 17:11

Znamka Oneplus je predstavila telefon Nord CE 5G, cenejšega, a hkrati menda izboljšanega naslednika lanskega izvirnega Norda. Če se bodo spremembe res izkazale za napredek, utegne biti resno v konkurenci za enega najbolj priporočljivih nakupov, pa naj bo Oneplusova strategija v zadnjem času še tako čudaška.

Nord CE stane 309, 339 ali 399 evrov, odvisno od količine delovnega in podatkovnega pomnilnika. S tem se sicer ne uvršča več v nižji cenovni razred, a je povsem na spodnjem delu srednjega in je tudi v najvišji različici cenejši od lanske osnovne (419 evrov). Osebno bi se mi sicer zdela povsem v redu poteza konkretna pocenitev predhodnika, na njegovem mestu pa nov, konkretno zmogljivejši model. A očitno gre tehnološki razvoj naprej tako hitro in ima konglomerat BBK Electronics dovoljšnjo pogajalsko moč, da lahko za približno sto evrov manj kot lani ponudi mobilnik, ki v marsičem izgleda bolje, kjer pa so napravili kakšen kompromis, ta ni pretiran. Nekoč je bil Oneplus znan po odlični vrednosti za ceno in s tem izdelkom bi to znova lahko veljalo, potem ko so nekateri novejši modeli, še posebej serija 9, šli cenovno zelo visoko.

»Jedrna izvedba«, kar pomeni CE (Core Edition) ima nekaj ključnih izboljšav. Za nekatere lahko že takoj rečemo, da to res so, za druge bo treba počakati do morebitnega testa. Pri fotografskih objektivih so naredili dobro potezo in znižali njihovo število s štirih na tri, tako da je od nepotrebnih ostalo le še globinsko tipalo. Glavni objektiv ima po novem 64-milijonsko tipalo namesto 48-milijonskega. Ultraširokokotni pa ostaja pri osemmilijonskem. Selfijevski objektiv spredaj ima tipalo s 16 milijoni pik.

Telefon je tanjši (7,9 mm), verjetno še vedno plastičen, a tokrat glede na ceno ni razloga za pritoževanje. Kljub temu je baterija za približno deset odstotkov večja (4500 mAh), polnjenje pa malo hitrejše, da se še vedno napolni od 0 do 70 odstotkov v pol ure. Zaslon ostaja enak, 6,44-palčni OLED polne visoke ločljivosti z osveževanjem 90 Hz. Spremenili pa so procesor in tu je polje, kjer je napredek vprašljiv. Namesto Snapdragona 765G tokrat za delovanje skrbi Snapdragon 750G, ki prav tako podpira povezljivost 5G in ki je novejši, a vseeno je težko trditi, da je zmogljivejši. Če kaj, je na približno enaki ravni, kar bi bil glede na pocenitev že kar uspeh. Zraven je lahko 6, 8 ali kar 12 GB delovnega pomnilnika. Prostora za podatke pa je 128 GB, v kombinaciji s šestimi ali osmimi gigabajti pomnilnika, ali 256 GB. Vrnili so izhod za slušalke, ki so ga pri lanskem telefonu brez potrebe izpustili.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na Nordu CE 5G teče Oxygen OS 11, ki temelji na Androidu 11. Obljubljajo tri leta varnostnih popravkov in dve leti posodobitev sistema. Telefon gre v prodajo 21. junija, glede na to, da je Oneplus nedavno prekinil sodelovanje z uvoznikom, ki je skrbel tudi za Slovenijo, bomo videli, kako bo s prisotnostjo tega modela pri operaterjih. V vsakem primeru ga bo mogoče kupiti neposredno na proizvajalčevi spletni strani, kar smo počeli ves čas, odkar obstaja ta znamka.

Dodatek (11. junij ob 9.33): Kot vse kaže, julija vendarle prihaja tudi pravi naslednik Norda. Imel naj bi boljše tipalo glavnega objektiva, izvrsten procesor Mediatek Dimensity 1200, enako veliko baterijo kot Nord CE 5G in morda tudi polnjenje s 65W. Če bo cena nekje na ravni predhodnika, bi znal biti zelo atraktiven izdelek. A po drugi strani, za 500 evrov je mogoče kupiti Oneplus 8T, ki je verjetno še vedno boljši od katerega koli, tudi prihajajočega Norda.

Fotografije: Oneplus

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja