Oneplus Nord dejansko stane manj kot 500 evrov
Matjaž Ropret 21. julija 2020 ob 17:31

Oneplusovi osmici sta bili kot telefona sprejeti dobro, ne pa tudi njuni ceni in nasploh »novo« pozicioniranje. Za zadovoljitev pravih navdušencev nad to znamko tako v kratkem prihaja v prodajo Oneplus Nord. Ta naj bi s 399 evri (oz. 419 evri za slovenske kupce) znova pokazal, čemu se reče dobra vrednost za ceno. Seveda pa se bo treba o tem še prepričati.

Soustanovitelj Oneplusa Carl Pei je na predstavitvi zatrdil, da tovrstnega telefona še do nedavnega niso mogli ponuditi, češ da je tehnologija šele zdaj zrela in bi bilo prej preveč kompromisov. Predvsem pri fotoaparatu, uporabniški izkušnji (hitrosti vmesnika) in kakovosti izdelave. Mislil je kajpak pri taki ceni, kot so jo postavili, kajti za nekaj sto evrov več omejitve hitro odpadajo.

Poanta pri Nordu naj bi bila v tem, da so ključne lastnosti enako dobre ali vsaj podobne kot pri telefonih, ki stanejo bistveno več. V konkretnem primeru je to Oneplus 8 za najmanj 699 evrov. Iz njega so »ukradli«, kot se je izrazil Pei, fotoaparat s štirimi objektivi. Ni čisto enak, je pa vsaj pri glavnem objektivu in tipalu (Sony IMX586) z 48 milijoni pik in optičnim umirjanjem slike. Družbo mu delajo ultraširoki objektiv z osemmilijonskim tipalom (Oneplus 8 ima 16-milijonskega), makro objektiv in tipalo za »globino«. Teleobjektiva ni, snemanje videa pa gre do 4K/30, medtem ko osmica in Pro zmoreta 4K pri 60 sličicah na sekundo.

Zaslon z diagonalo 6,44 palcev in raztegnjeno polno visoko razločljivostjo (razmerje 20:9) je OLED z 90-herčnim osveževanjem, kot ga premore tudi dražji telefon. Pri tovrstnih telefonih je pomikanje vsebine po zaslonu bolj gladko, tokrat pa so še malce pohitrili zaznavanje dotikov zaslona. Manjka pa ekranu podpora za prikaz v načinu HDR.

Namesto najzmogljivejšega Snapdragona 865 ta telefon poganja srednjerazredni Snapdragon 765G. Ta predstavlja rahel napredek v primerjavi s Snapdragonom 730G, ki smo ga spoznali denimo v Xiaomiju Mi Note 10 in je povsem v redu za vsakdanjo uporabo, se pa včasih občuti malenkostna ustavitev, ko je uporabnik preveč zahteven. 765G ima integriran tudi modem za 5G, ki pa bo v Sloveniji prejkoslej vsaj še kakšno leto neizkoriščen. Zraven je 8 ali 12 GB delovnega pomnilnika, prostora za podatke pa 128 ali 256 GB (hitrosti UFS 2.1, medtem ko je pri osmici UFS 3.0). V Oneplusu trdijo, da je androidna preobleka Oxygen OS optimizirana na način, da vmesnik vedno deluje odzivno in gladko.

Ena od pomembnih lastnosti pri telefonih Oneplus je hitro polnjenje baterije, zato je tudi tu priložen polnilnik Warp Charge 30T, ki polni s 30W. To je bilo zelo hitro pred nekaj leti, zdaj pa počasi postaja vstopna možnost hitrega polnjenja in tu bo Oneplus moral storiti korak naprej. Vsaj v naslednjih dražjih modelih. Baterija ima sicer kapaciteto 4115 mAh. Brezžičnega polnjenja žal ponovno ni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glede na hvalisanje o kakovosti izdelave bi pričakovali kovinsko ohišje, a je menda v osnovi plastično, zadnja stran pa steklena. Reč bo na voljo v dveh barvah – sivi (gray onyx) in nekakšni turkizni (blue marble). Na Oneplusovi uradni strani bo Norda mogoče kupiti od 4. avgusta naprej, edino tisti, ki so že dali 20 evrov pologa za prednaročilo, lahko nakup opravijo že zdaj, pošiljka pa naj bi šla na pot prihodnji teden. Različica 8/128 GB stane 419 evrov, 12/256 GB pa 519 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.