Oneplus Nord 2 kljub izboljšavam ni dražji od predhodnika
Matjaž Ropret 22. julija 2021 ob 17:24

Po lanskem Nordu, ki je res ponujal dobro vrednost za ceno, a s končnim vtisom ni povsem navdušil, je znamka Oneplus zdaj predstavila Nord 2 5G. Telefon je v osnovi podoben, prinaša pa nekaj pomembnih izboljšav.

Predvsem je cena ostala enaka oz. je še celo za deset evrov nižja, saj bo različica z 8 GB pomnilnika in 128 GB shrambe stala 409 evrov. Za izvedbo 12/256 GB bo treba doplačati natanko sto evrov, vendar predvidevamo, da bo večina ostala pri osnovni, ki bo ponujala povsem dovolj.

V središču je še naprej 6,43-palčni zaslon OLED z osveževanjem 90 Hz. Kakšna je njegova kakovost, bomo lahko ocenili šele med testom, če je napredovala glede na lani, bo to odlično. Velika sprememba je v procesorju, saj so namesto srednjerazrednega Qualcommovega uporabili Medatekovega z vrha ponudbe – Dimensity 1200 AI. Ta bi moral zagotavljati še precej boljše zmogljivosti, napovedujejo pa tudi različne drobne optimizacije med samo uporabo telefona s pomočjo umetne inteligence.

Lansko število kamer, ki niso najbolj navdušile, so skrčili s šestih na štiri objektive. Zadaj sta glavni objektiv z enakim 50-milijonskim tipalom (Sony IMX766), kot ga najdemo v Oneplusu 9, in optičnim umirjanjem slike, ter ultraširoki in še pomožni objektiv za kdo ve kaj. Spredaj pa enojna selfijevska kamera z 32-milijonskim tipalom. Menda so precej izboljšali nočne fotografije in portrete, pa tudi umirjanje videa.

Velika pridobitev bo polnjenje Warp Charge s 65W, ki lahko doda »za cel dan« napolnjenosti v 15 minutah. Baterija ima sicer kapaciteto 4500 mAh. Veselim se tudi stereo zvočnikov, kajti lanski Nord je med predvajanjem videa ali glasbe uporabljal zgolj spodnji zvočnik. Dodali so še povezljivost Wi-Fi 6.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nord 2 je nekoliko bolj zaobljen, s čimer so izboljšali ergonomijo. V Evropi je na voljo v sivi in turkizni barvi. Za razliko od lani bi tokrat utegnila bolje izpasti prva. V prodajo prihaja z operacijskim sistemom OxygenOS 11.3, ki temelji na (seveda polnem) Androidu 11, napovedujejo pa nadgradnjo na Android 12 in 13 ter tri leta varnostnih popravkov. Telefon je na proizvajalčevi spletni strani že mogoče naročiti in bo dobavljiv prihodnji teden, kdaj prihaja k slovenskim trgovcem in operaterjem, pa še ni znano.

Fotografije: Oneplus

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja