Oneplus Buds Pro: Dobre slušalke, toda konkurenca za enako ceno je močna
Matjaž Ropret 23. septembra 2021 ob 12:11

Znamka Oneplus, zdaj pretežno združena z matičnim Oppom, skozi leta postaja vse bolj samozavestna. Kar se odraža v pozicioniranju njenih izdelkov, tudi cenovnem. Slednji v zadnjem času nastopajo v višjih razredih, večinoma upravičeno glede na to, kar ponujajo, ne sodijo pa več med zares ugodne nakupe. To velja tudi za najnovejše popolnoma brezžične slušalke Buds Pro.

Oneplus že dolgo izdeluje slušalke bluetooth, toda osvobojenih kablov se je zares lotil šele lani in Buds Pro so prvi konkretno ambiciozen model. Vanj so vgradili bolj ali manj vse, kar naj bi tak pripomoček konec leta 2021 premogel. Pustili so luknjico ali dve v zmožnostih, toda večina zadev je pokritih. Kar pa lahko pretežno trdimo tudi za konkurenčne novejše modele, ki stanejo 150 evrov. Ta kategorija naprav se je toliko razvila, da je treba za tako ceno pokazati veliko.

Na papirju je tu vse, kar mora biti. Oblika je dokaj atraktivna in ravno dovolj prepoznavna. Spominja na Applov model z vrha ponudbe, a so obline, (kratek) pecelj in barvna shema vseeno toliko drugačni, da najbrž ne bo nihče zamešal enih in drugih. Slušalkici lepo stojita v ušesih in že pasivno kar zgledno zatesnita, saj tudi nista najmanjši, sta pa kljub temu ekstremno lahki. Pecelj kljub sijočemu videzu ni kovinski, me pa zanima, kako hitro se bo ta barva obrabila. V osnovi sta kar udobni, a čez čas ju začnem čutiti in moram narediti nekaj pavze. Polnilna škatlica je kar zajetna v primerjavi z nekaterimi drugimi, tudi ne najlažja, se po delno oddolži s precejšnjo zalogo energije ter s hitrim žičnim (USB-C) in za nameček še brezžičnim polnjenjem. Kot skoraj vse ima diodo, ki z različnimi barvami sporoča stanje baterije ali polnjenja, in znotraj še priročno tipko za postavljanje slušalk v način »parjenja«. Tako ni treba tiščati tipk ali površin na samih čepkih, da jih lahko telefoni, računalniki, tablice ali ure najdejo in vzpostavijo povezavo z njimi. Slušalke so lahko seznanjene z več napravami, vendar naenkrat lahko delujejo le z eno. Huaweijeve in Jabrine, ki omogočajo hkratno povezavo z dvema in pametno preklapljanje med njima, so pri tem še vedno v prednosti. Drugače dobro držijo povezavo, nisem pa mogel preizkusiti ultra kratke zakasnitve, ki jo ponujajo v povezavi s telefoni Oneplus (9).  

Prednost uporabe s telefoni iste znamke je tudi v tem, da ni treba nameščati aplikacije, ampak so vse nastavitve že v samem sistemu. Na drugih androidnikih ali iPhonih pa je treba poseči po aplikaciji Hey Melody, ki je resnici na ljubo dokaj minimalistična in nevsiljiva, kar pa po drugi strani pomeni, da jih manjka ena ključnih zmožnosti – izenačevalnik. Ima pa ostalo, kot je prikaz informacij o bateriji, komand na pecljih, ki jih je mogoče delno prilagajati, nastavljanje aktivnega dušenja hrupa in posodabljanje vgrajene programske opreme.

Aktivno dušenje hrupa je v cenovnem razredu, v katerem nastopajo te slušalke, postalo obvezno. Še celo nekatere slušalke, ki stanejo manj kot sto evrov, denimo Huawei Freebuds 4i, ponujajo to funkcionalnost. Se pa v praksi občuti razliko v zmogljivostih, kajti dušenje pri Oneplus Buds Pro je bistveno »močnejše«, pa tudi nastavljivo v dveh stopnjah. Aplikacija sicer ponuja tri možnosti – dušenje hrupa, pametno dušenje in maksimalno dušenje. Pametni način v bistvu samodejno preklaplja med »osnovnim« in maksimalnim nivojem, brez okolišenja povedano so razlike komaj zaznavne, tudi pri večjem hrupu in bobnenju. Toda ne glede na nivo zadeva deluje odlično. Celo na dizelskem vlaku se komaj sliši njegovo hrumenje, tudi na avtobusu pobere praktično cel spodnji, nadležen del frekvenčnega spektra, ostanejo le višji toni, ki ne motijo toliko. Za uporabo med pešačenjem po mestu ali kaj podobnega pa je bolje vklopiti način, ki ojača zunanje zvoke (Transparency Mode), tam ni dobro biti preveč izoliran od sveta.

Rad bi napisal, da so slušalke tudi zvočno izvrstne, ker je to navsezadnje najpomembnejši vidik, vendar jim tu malce zmanjka do odličnosti. So povsem poslušljive in kakšne resne luknje nimajo. Basi so nekoliko poudarjeni, a ne preveč, kar mi ustreza. Toda želel bi si čistejših višjih tonov, tam so uglašene na podoben način kot fotografije s poudarjenim ostrenjem robov, barvami in kontrasti. Zvok ni tako naraven in prijeten, kot bi lahko bil, žal pa se ga tudi ne da prilagajati po svoje. Na voljo je sicer »čarovnik« (Oneplus Audio ID), ki naj bi to opravil namesto uporabnika, glede na njegove preference, a to ni to, česar bi si želel. Domnevam, da bo večini zvok povsem všeč, puristi pa naj raje posežejo po kakšnem konkurenčnem modelu. V povezavi s telefoni Oneplus je sicer na voljo še »izboljšava« Dolby Atmos, vendar tega nisem mogel preizkusiti. Kot tudi ne krajše zakasnitve, ki prav tako deluje zgolj v navezi z novejšimi telefoni iste znamke. Za miselni počitek lahko slušalke predvajajo ptičje žvrgolenje, šumenje morja in še nekaj drugih »belih« zvokov, čemur rečejo Zen Mode Air. Mogoče za koga zanimivo, ni pa to moj način sproščanja.

Za telefonske in druge pogovore so mi slušalke zelo všeč. Imajo dobre mikrofone in tudi samodejno preklopijo iz načina dušenja zvoka in spuščanje zunanjih zvokov skozi, tako da dobro slišim sebe, ko govorim. Brez tega se je kar težko pogovarjati.

Baterije v čepkih je dovolj za kakšne štiri ure poslušanja, zaloge v škatlici pa je vsaj še za nekajkrat toliko. V desetih minutah se da napolniti za vsaj četrtino, brezžično polnjenje je počasnejše, a zato priročno. Stiskanja pecljev za upravljanje slušalk se Oneplus ni domislil prvi, je pa tudi kar uporabna možnost, slušalke razlikujejo med kratkimi in dolgimi stiski. Ni pa možnosti, da bi na samih čepkih spreminjal glasnost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V poplavi popolnoma brezžičnih slušalk je težko biti izviren in izstopati, je pa Oneplusu uspelo izdelati kar izpopolnjen primerek. V primerjavi s Freebuds 4 je njegova prednost v bateriji (škatlice) in polnjenju ter za odtenek močnejšem aktivnem dušenju hrupa, toda Huaweijeve ponujajo prijetnejši in do določene mere nastavljiv zvok ter hkratno delovanje z dvema napravama. V konkurenci so zagotovo tudi Samsungove Galaxy Buds 2, ki prav tako delujejo zelo obetavno in so prijazno majhne, ter nekoliko starejše Jabra Elite 75t ali 85t. Glede na slišano Oneplusove po pravici povedano ne bi bile na vrhu mojega nakupovalnega seznama. So kakovostne slušalke, vendar bi morale omogočati vsaj nekaj prilagajanja zvočne slike in biti nekoliko cenejše.

HVALIMO:
  • Odlično aktivno dušenje hrupa
  • Hitro žično in možnost brezžičnega polnjenja
  • Veliko baterijske zaloge v ovitku
  • Dobri mikrofoni in način prepuščanja zvokov za telefonske pogovore
GRAJAMO:
  • Manj čista in prijetna zvočna podoba kot pri nekaterih drugih slušalkah za podobno ceno
  • Dokaj velika in težka škatlica
  • Določene funkcionalnosti so na voljo le v povezavi s telefoni Oneplus
  • Cena ni spektakularno ugodna
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.