Oneplus 9 in Oneplus 9 Pro bi lahko postala uspešnici, če bo le fotografski del upravičil pričakovanja (#video)
Matjaž Ropret 23. marca 2021 ob 16:23

Znamka Oneplus je predstavila prva telefona po objavi partnerstva s fotografskim podjetjem Hasselblad. To ime je tudi opazno izpisano na foto-video modulu modelov Oneplus 9 in Oneplus 9 Pro. Prvič doslej bosta paradna modela te znamke na voljo pri slovenskih operaterjih, na začetku po zagotovilih uvoznika pri A1. Tokrat smo dobili tudi znameniti Oneplusov novinarski paket in ga odprli za video.

Podobno kot že lani je strojna osnova pri obeh modelih podobna ali enaka, so pa nekatere ključne razlike pri zaslonu, kamerah, brezžičnem polnjenju in vodotesnosti. Oneplus 9, slabih dvesto evrov cenejši, je telefon z vrhunskimi zmogljivostmi in recimo temu dobro fotografsko kakovostjo (upamo!), vendar brez nekaterih tehnoloških bonbončkov, ki jih premore 9 Pro. Ta je tudi v različici z 256 GB prostora za podatke še vedno cenejši (za približno dvesto) evrov od Samsungovega Galaxy S21 Ultra in nič dražji od nekaterih drugih konkurentov, res pa se ne more ponašati s podobnimi zmožnostmi glede »zuma«, poudarek je bolj na fotografiranju s širšim pogledom.

V Oneplusu sicer trdijo, da partnerstvo s Hasselbladom prinaša »številne preboje v fotografiranju s pametnimi telefoni,« in med drugim boljše barve pri fotografijah. Nova Hasselbladova kamera za mobilne naprave bo uporabnikom omogočila, da zajamejo svoje ikonične trenutke z natančnejšimi barvami in vrhunsko kakovostjo slike,« so je v vnaprej pripravljeni izjavi poudaril izvršni direktor Pete Lau.

Obe telefona ima na foto-video modulu dvojico ogromnih objektivov. Delita si ultraširokega s 50 milijoni pik (velikost (1/1,56 palca) in naprednim odpravljanjem popačenja, ki je verjetno enak kot pri nedavno predstavljenem telefonu Oppo Find X3 Pro. Glavni objektiv oz. tipalo je pri Oneplusu 9 menda enako kot lani pri modelu 8 Pro, letošnji 9 Pro pa ima novo 48-milijonsko tipalo, posebej razvito in izdelano v Sonyju, velikosti 1/1,4 palca. Pro premore še teleobjektiv s trikratno optično povečavo in 8-milijonskim tipalom ter 2-milijonsko pomožno črnobelo tipalo, običajni 9 pa zgolj slednje, teleobjektiva nima. Fotografirati je v mogoče z 12-bitnim načinom RAW.

Zaslon pri Pro-ju je 6,7-palčni in rahlo ukrivljen, pri običajnem 6,5-palčni in raven. Oba sta OLED-a, toda prvi z višjo ločljivostjo (QHD+) in prilagodljivim osveževanjem od 10 do 120 Hz). Baterija ima pri obeh 4500 mAh in se lahko žično polni s 65W s priloženim (!) polnilnikom, brezžično pa Pro z ustreznim podstavkom, prodajali ga bodo posebej, zmore 45W, medtem ko 9 klasičnih 15W.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Procesor je kajpak najzmogljivejši Qualcommov Snapdragon 888 in prisotna je podpora za omrežja 5G. Delovnega pomnilnika bo 8 ali 12 GB, prostora za podatke pa 128 ali 256 GB.

Telefona sta kovinska s steklenim hrbtiščem in tu ni opaziti kakšnega varčevanja. Oblika Pro-ja je zaradi ukrivljenega zaslona malce bolj atraktivna. Barv bo sicer neposredno pri Oneplusu več, toda v Sloveniji naj bi bil Pro na voljo v črni, običajni 9 pa v modri. Oneplus 9 bo stal 749 ali 849 evrov (128 ali 256 GB), Oneplus 9 Pro pa 939 ali 1039 evrov. Sicer daleč od tega, s čimer je ta znamka nekoč poskušala privabljati kupce, toda že nekaj let povsem odkrito konkurira vrhunskim izdelkom ostalih proizvajalcev in seriji 9 na prvi pogled res skoraj nič več ne manjka. Največ bo seveda odvisno od fotografskih in video kvalitet in tega, koliko bodo upravičili partnerstvo s Hasselbladom.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja